ADANA (İHA)- Çukurova'da Mart ve Nisan aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle buğdayda büyük zarar eden çiftçilerin gözü hükümete yöneldi.
Adana'da özellikle kıraç ve taşlık tarlalarda buğday eken üreticiler, yağışsız geçen 45 günlük sürede bitkinin bodur kalması bir yana, erken frik vermesi ve başakların da zayıf kalması yüzünden büyük üzüntü yaşadı. Çiftçiler, buğdaydaki erken sararma nedeniyle başakların küçük, dolayısıyla verimin de düşük olacağına işaret ederek, "Zararımız ortada. Ümidimiz, hükümette. TMO kanalıyla verilecek alım fiyatının yüksek tutulması hem piyasayı olumlu etkileyecek, hem de zararımızı en aza indirecek" dediler.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin de, hükümetin geçen yıl TMO kanalıyla Çukurova buğdayına 310 bin lira fiyat verdiğine dikkat çekerek, bu yıl da yüzde 25'lik enflasyonu göz önüne alarak vereceği fiyatın 365 bin lirayı aşmayacağını söyledi. Başkan Şahin Tekin, "Hükümetin bu hesaplarla vereceği alım fiyatı, üreticiyi hiçbir şekilde memnun etmez. Çünkü, geçen yıl da düşük fiyat açıklanmıştı. Kuraklık yüzünden bölgelere göre yüzde 30 ile 80'e varan verim düşüklüğü, dolayısıyla zarar yaşanacak. Bunun telafisi, en az 420 bin lira alım fiyatı açıklanmasıdır. Çünkü, buğdayın bugünkü maliyeti bile 375-380 bin liradır" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, kuraklık nedeniyle bu yıl Çukurova'da erken hasat yaşanacağını ve 15 Mayıs'tan sonra biçerdöverlerin tarlaya gireceğine işaret ederek, "Buğday üreticisi bu yıl da kuraklık yüzünden perişan oldu. Hükümet, çiftçiyi sevindirmek için en az 450 bin lira fiyat açıklamalı. Aksi durumda açıklamasın daha iyi. Çünkü, TMO geçen yıl 310 bin lira avans fiyatı açıkladığında piyasada 360 bin liradan satılan buğday bir anda 320 bin liraya indi. Bu yıl da aynısı olsun istemiyoruz" diye konuştu.