Washington'daki düşünce kuruluşu Atlantic Council'ın düzenlediği, NATO'nun geleceğinin masaya yatırıldığı oturumda konuşan Burns, "Türkiye'yi sadece ittifakın Avrupalı bir üyesi olarak görmüyoruz. Güç ve prestij kazanan NATO ittifakının, bir Türk'e liderlik pozisyonu vermeye açık olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Dünyada güç dengelerinin değiştiğini, Çin, Brezilya ve Hindistan'ın küresel güçler olarak ortaya çıktıklarını belirten Burns, Avrupa'daki mali krize dikkat çekerek, bölgesel olarak dramatik bir yükseliş gösteren tek Avrupa ülkesinin Türkiye olduğunu söyledi. "Bence Türkiye, Ortadoğu'da Almanya'dan da, Fransa ve İngiltere'den de daha etkili" diyen Burns, Türkiye'nin son yıllarda kayda değer bir gelişim gösterdiğini ifade etti. Burns, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, bölgedeki zor problemlerin çözümünde liderliğe istekli bir ülke olduğunun da altını çizdi.
NATO'nun Türkiye'ye lider gözüyle bakması çağrısında bulunan Burns, "Bugüne kadar Türkiye'ye hiç liderlik fırsatı verilmedi. Türkiye'ye NATO'nun önümüzdeki genel sekreterliğinin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türk generallere sulh ve savaş zamanında liderlikler verilmelidir. Türkiye'nin liderliğinin elzem olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin NATO içinde hiç bu kadar önemli bir pozisyonda bulunmadığını ifade eden Burns ayrıca, NATO ittifakı içinde ABD ve Kanada'nın pozisyonunun farklı olduğunu işaret ederek, özellikle Avrupa'nın kendi gücünü korumak için bunu düşünmesi gerektiğini dile getirdi.
Burns, Batı Avrupa'daki Türkiye karşıtı muhalefete dikkat çekerek, bunun "kısa görüşlülük" ve "büyük bir mantıksızlık" olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin de kendi demokratik gelişim süreci önündeki engellerin üstesinden gelmesi gerektiğini kaydeden Burns, "basın özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalar" ile "100'den fazla askerin tutuklanması" konularına dikkat çekti.
İHA