BURSA (İHA) - Bursa'da Milli Eğitime bina ve teknolojik anlamda ciddi manada katkı sağlanmasına rağmen başarı oranlarındaki düşüşün sıkıntı verici boyutlara ulaştığını iddia eden Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube BAşkanı Selçuk Türkoğlu, ÖSS'de 41., OKS'de 38. sıraya gerileyen Bursa'da ortaöğretim 9.sınıftaki öğrencilerin başarısızlık oranının yüzde 69'a çıktığını söyledi. İlgili mevzuata göre Milli Eğitim Müdürleri ya da okul müdürlerinin iş yapamayacağını, ancak yöneticilerin risk alması gerektiğini anlatan Türkoğlu, eğitimde başarılı olan kentlerin 4 kez ortak sınav yapmasına rağmen Bursa'da bunun bir kez gerçekleştiğini ifade etti.
Milli Eğitim'de Bursa'da yaşanan sorunları gündeme taşıyan Selçuk Türkoğlu, Bursa Milli Eğitimi'nin başarılardan ziyade sorunlarla, sıkıntılarla gündeme geldiğini, istenilen noktaya bir türlü ulaşamadığını anlatarak, "Siyasilerin ve tıpkı onlar gibi bir kısım bürokratların sürekli karşılaştırma yaparken baz aldıkları 2002 öncesi ve sonrasına bakıldığında ise tablo tam bir küme düşmedir. 2002 de ÖSS de ilk 10 içerisinde yer alan Bursa 2009 da 41. sırada yer almaktadır.. Yine 2002 de OKS de ilk 10 da yer alan Bursa 2009 da 38. sıradadır. 2010 yılında ise bu tabloyu değiştirecek bir veri veya çalışma henüz görülmemektedir. Çelişkiye bakın ki; Bursa, ülkemizin her alanda 4. büyük ili olacak, ülke ekonomisine katkıda 2. il durumunda olacak, Özellikle eğitime yüzde 100 katkı kampanyasında Türkiye şampiyonu olacak. Ama biz 81 İl arasında 41. olabilmeye sevineceğiz. Münferit birkaç öğrencimizin başarısı kimseyi yanıltmasın. Bursa eğitimi başarısızdır" dedi.
"DİN KÜLTÜRÜ AHLAK BİLGİSİ YÜZDE 91 BAŞARILI ANCAK GAYRİ AHLAKİ İŞLER ARTIYOR"
Ortaöğretim kurumlarında bir önceki yıla göre başarı düşüşü olduğunu öne süren Türkoğlu, "9.sınıflardaki başarısızlık yüzde 69, 10.sınıflarda yüzde 63, 11. sınıflarda yüzde 53, 12.sınıflarda yüzde 43 oranında başarısızlık söz konusudur. İlk öğretimde özellikle 2. kademede bir başarı artışı var gibi gözükse de bunun sebebi SBS sınavları ve OYP ile öğrenci yerleştirmede ağırlıklı okul başarı ortalamasının etkisi olmasıdır. Dersler bazında bakıldığında 9. sınıflarda yüzde 60 başarısızlık oranı ile geometri, yüzde 55 ile matematik, yüzde 52 ile biyolojik ilk sıradadır. Proje çöplüğüne dönen Milli Eğitimde İl Eylem Planının tamamen bir balon olduğu ortaya çıkmıştır. Bu tabloda 9. sınıflar kırılmanın en yoğun yaşandığı ve okuldan atılmanın en yüksek oranda olduğu sınıflardır. Orta öğretim sistemindeki çarpıklığın faturası 2 yıl üst üste kalan öğrencilerin sokağa bırakılmasıyla sonuçlanmaktadır. Bu sayı Bursa da her yıl en az 5 bin gençtir. Burada ortak sınıf dokuzların meslek liselerinde ciddi manada elendiği görülmektedir. İstatistik sonuçlarında ilçeler bazında Yıldırım en kötü durumdaki ilçedir. Her sınıf ve branş düzeyinde ciddi bir kötüye gidiş vardır. Ancak 6 yıldır aynı kadrolar Yıldırım ilçesini yönetmektedir. İlginç bir istatistik ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ortaya çıkmaktadır. Başarı yüzde 91 oranındadır. Ancak okullarımızdaki gayri ahlakı işlerde ise kat be kat artış yaşanmaktadır" diye konuştu.
OKULLARDA ŞİDDET VE GÜVENLİK SIKINTISI
Bursa'da okulların ve öğretmenlerin güvenlik sıkıntısı yaşadığını öne süren Selçuk Türkoğlu, "Bursa'da okullarımızın kapıları ilköğretim öğrencilerine emanet. Bursa'da okul sayısı kadar bırakınız bekçi ya da özel güvenlikçiyi hizmetli bile yoktur. Öğretmenlerimiz artık öğrencileri uyaramaz olmuş. Her gün onlarca bu tür olay yaşanmakta ancak eğitimin güvenliği bir türlü sağlanamamaktadır. Diğer taraftan süreleri biten bu görevliler yerine görevlendirme yapılmadığından okullarda tam anlamıyla bir personel sıkıntısı yaşanmaktadır. Parası tam verilemediğinden sigortasız çalıştırılan hizmetliler ise daha sonra okul idarecilerinin kabusu haline dönüşmektedir. Şu an bir pek çok okulumuz asgari temizliğini yapamaz haldedir" şeklinde konuştu.
"10 BİN ÖĞRENCİ PARASIZLIKTAN SBS'YE MÜRACAT EDEMEDİ"
Selçuk Türkoğlu, Bursa'da en az 10 bin öğrencinin 10 lira sınav ücretini ödeyemediği için SBS'ye müracat edemediğini kaydederek, "Toplamda belki yüzde 5'e tekabül ediyor. Ancak devletin en iyi okullarında ancak en çok parası olan faydalanabilmektedir. Çünkü bir tarafta bu sınavlara en güzel ve pahalı dershanelerde hazırlananlarla diğer tarafta hayatlarında optik form görmeyen çocuklar birlikte girmektedirler. Türkiye'de sistem "paran varsa oku" olmuştur. Bu sistemle eğitim bir sosyal statü değiştirme aracı olmaktan çıkmıştır. Ancak doktorun çocuğu doktor, mühendisin çocuğu mühendis olabilmektedir. SBS ücretsiz olmalıdır" şeklinde konuştu.
Bursa'da 4 bin öğretmene ihtiyaç bulunduğunu, halen okullarda ücretli 2 bin 450 öğretmenin görev yaptığını anlatan Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sözleşmeli öğretmenler 350 ila 550 lira maaş almaktadır. Bunların ortalama yarısı emekli dönüşü öğretmendir. Yani yaş ortalaması 60 civarında. Bu öğretmenlerimizde daha fazla ücret alabilmek için 1, 2, 3. sınıfları tercih etmektedirler. Çünkü 4-5 sınıflarda bazı derslere branş öğretmenleri girmektedir. Şu an branşlardan matematik, Türkçe, yabancı dil derslerinde çok ciddi bir açık vardır. Ücretli öğretmen dahi bulunamamaktadır. İlçeler birbirini aramakta ve "yol parasını verelim de öğretmen gelsin" istemektedirler.Aynı oranda da 4 bin derslik Bursa'nın acil ihtiyaçları içerisindedir. Birilerinin iddia ettiği gibi okul fazlalığı yoktur. Kaldı ki Merkezde nerede ise tekli öğretim yapan okul kalmamıştır. En son Koç İlköğretim de ikili öğretime geçmiştir. Oysa ki ideal eğitim 30 kişilik sınıflarda tam gün eğitimdir. Bu ideale ulaşmak için ciddi bir okul ve derslik ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan okul öncesi eğitimin zorunlu olması ve 2 yıl sonra da Bursa'da uygulamaya girmesi ile çok ciddi bir anaokulu ve anasınıfı ihtiyacı ortaya çıkacaktır"
"VELEDROMA STADYUM DEĞİL EĞİTİM KAMPÜSÜ YAPILSIN"
Öğretmenlerin yanlız bırakıldığını, intihar eden sözleşmeli öğretmenin cenazesine sahip çıkılmadığını, ailesinin bile aranmadığını öne süren Selçuk Türkoğlu, Bursa'nın öncelikli meselesinin stad değil eğitim tesisi olduğunu ifade ederek; "Bursa'nın önceliği 2. stat değildir. 2 stat Bursa için lükstür. Acil olan ihtiyacımız tam donanımlı ve şehir merkezinde aynı BTSO eğitim vadisi gibi bir eğitim kampusudur. Çocuklarımız özellikle orta öğretimde her gün saatlerce okul yolunda dolaşmaktadırlar. Meslek liselerimiz dahi olmaması gerektiği halde ikili öğretime geçmektedirler. Stat için bahsedilen on
milyonlarca dolar ile Bursa'nın en az 10 yıllık acil eğitim alt yapısı tamamlanır. Biz bu nedenle Veledroma eğitim kampusu istiyoruz" şeklinde konuştu.
"KOZMİK ODADAKİ SIRLARA ULAŞILIYOR, MİLLİ EĞİTİM'DEN VERİLERİ ALAMIYORUZ"
Türkiye'de gelinen noktada kozmik odadaki sırlara bile ulaşılırken, Milli Eğitim Müdürü'nün masasında duran 2009-2010 yılı başarı istatistiklerine ulaşamadığını kaydeden Selçuk Türkoğlu, "Bu bilgilere ulaşamadık. Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitim meselesinde yetkili kişiler olmamıza rağmen bize bunları vermedi. Bilgi Edinme Yasası ile Milli Eğitim Bakanlığı'ndan istedik. Ancak yine olumsuz cevap geldi. Bu konuyla ilgili savcılığa da suç duyurusunda bulunduk. İstatistiki bilgilere bir şekilde ulaşıp kamuoyuyla paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.