HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Burun tıkanıklığını hafife almayın

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Tolga Celal Şahiner, burun tıkanıklığının çocukların zeka gelişimini olumsuz yönde etkilerken, yetişkinlerde kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını söyledi.

BURSA (İHA) -Kişinin yaşam kalitesini bozan ancak pek çoğumuz tarafından ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı gece uyku kalitesini kötüleştirerek uyku apnesi başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açıyor. Uykuda solunum durması olarak da adlandırılan uyku apnesi sonucunda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, hafıza bozuklukları ve dikkat eksikliği gibi pek çok hastalığın görülme riski artıyor.

Kişinin yaşam kalitesini bozduğu ve değişik komplikasyonlara neden olduğu için burun tıkanıklıklarının çok önemli olduğunu belirten kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Dr. Tolga Celal Şahiner, burun açıcı damlaların ise 5 günden fazla kullanmaması gerektiğini söyledi. Özellikle kış aylarında geçirilen virüs veya bakterilere bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarında pek çok şikayetin yanı sıra burun tıkanıklığının da sıkça görüldüğünü ifade eden Şahiner, "Bu şikayeti gidermek maksadıyla çeşitli burun açıcı damla ve spreyler, ayrıca oral dekonjestanlar kullanılmaktadır. Burada dikkat edilecek husus, özellikle burun açıcı sprey ve damlaların beş günden fazla kullanılması durumunda hastaların damlaya bağımlı hale gelecek olmasıdır. Bu da tedavisi zor durumlara neden olabilir. Bu nedenle hekime danışmadan burun açıcıları kullanmak tehlikelidir" diye konuştu.

Burun tıkanıklıklarının gece uyku kalitesini bozduğunu vurgulayan Şahiner, şöyle devam etti:

"Bu sağlık problemleri her yaş grubunu tehdit etmekte. Obstrüktif uyku-apne sendromu (OSA) hastaların büyük kısmında özellikle burunda tıkanıklığa neden olan bir patolojiye de rastlanmaktadır. OSA'nın neticesinde kişilerde, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, bazı akciğer hastalıkları, hafıza bozuklukları, çocuklarda ise hiperaktivite, dikkat bozuklukları, başarısızlık gibi problemler oluşabilir" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler