WASHINGTON (CİHAN)- 800 bin çalışanın işlerine gidememesini utanç verici bir durum olarak tanımlayan Connolly, "Bu kriz tamamen Çay Partisi'nin ideolojik tutkularının bir eseri.” şeklinde konuştu.
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi olan Connolly, bütçe krizi konusunda Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada krizin sorumlusu olarak Çay Partisi Hareketi'ni gösterdi. Aşırı muhafazakar hareketin üyesi milletvekillerinin bu süreçte çok yıkıcı rol oynadıklarını dile getiren Connolly, "Bu krize onların sebep olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Geçmişte yaşanan kepenk kapatmaların küçük ölçekte olduğunu ve bazı tasarılar ile belli kurumlara fon aktarılmaya devam edildiğini ifade eden Connolly, bu defa yaşanan kepenk kapatmanın çok daha kapsamlı olduğunu söyledi. Connolly, "Çay Partisi'nin etkisindeki Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nden hiçbir tasarının geçmesine müsaade etmedi. Bu yüzden tüm federal hükümet 17 yıl öncekinden farklı olarak daha kapsamlı kepenk kapattı.” ifadelerini kullandı.
Çay Partisi üyelerinin bu tavrı Cumhuriyetçi Parti'deki bazı senatörlerin de tepkisini çekiyor. Partinin önemli isimlerinden Senatör John McCain, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamasında, eninde sonunda bütçenin kongreden geçeceğine dikkat çekerek, "Cumhuriyetçiler kazanamaz.” ifadelerini kullanmıştı.
Diğer bir Cumhuriyetçi Senatör Kelly Ayotte ise 'Obamacare' olarak bilinen Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu'nu (Affordable Care Act) fonsuz bırakma stratejisinin başarı getirmeyeceğini dile getirdi. Ayotte, kamu kuruluşlarına bir an önce fon aktarılması gerektiğini söyledi.
ÇAY PARTİSİ NEDİR?
Çay Partisi ismini, 1773 yılında Birleşik Krallık'ın uyguladığı yüksek vergiler nedeniyle İngiliz gemilerindeki tonlarca çayın denize dökülmesiyle sonuçlanan Boston Çay Partisi eyleminden alıyor. Eylem Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın kıvılcımlarından biri olarak biliniyor.
Cumhuriyetçi Parti içerisinde aşırı muhafazakar bir grup olarak göze çarpan Çay Partisi, Demokrat Parti üyesi çok sayıda milletvekili ve birçok uzman tarafından bütçe krizinin sorumlusu olarak gösteriliyor.
Bir hareket olması dolayısıyla Çay Partisi'nin Temsilciler Meclisi'nde net olarak kaç üyesinin olduğu bilinmiyor. İnternet ansiklopedisi Vikipedi'de hareketin Temsilciler Meclisi'nde 49, Senato'da ise 5 üyesi bulunduğunu yazıyor. Ancak uzmanlar seçim sürecinde hareketin 100'den fazla milletvekiline destek verdiğine dikkat çekerek sayının daha fazla olabileceğini ifade ediyor.
ETKİLİ OLMALARININ SEBEBİ RAKİPSİZLİK
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Merkezi (SETA) Washington Direktörü Erol Cebeci, hareketin bu kadar etkili olmasının nedenini Cumhuriyetçi Parti içerisinde benzeri bir oluşum olmaması sebebiyle rakipsiz kalmalarına bağlıyor.
Hareketin özellikle son dönemlerde seçim bölgelerinde iyi organize olarak belli konularda fikir ayrılıkları yaşadığı milletvekillerinin seçilmesini engellediğini dile getiren Cebeci, Çay Partisi'nin ideolojik neokonlara olarak çok benzediğini ancak daha fazla iç politika ve ekonomik konularla ilgilendiğini ifade etti. Cebeci, Tea Parti'nin devleti tamamen ekonomik hayatın dışına çıkarmak amacında olduğunu söyledi.
Rethink Enstitüsü Genel Direktörü Fevzi Bilgin ise ABD'nin önünde borç tavanı gibi çok önemli bir mesele daha olduğuna dikkat çekerek Çay Partisi üyelerinin bunu da bloke edip ülkenin kredibilitesini tarumar edebilecek kadar gözlerinin döndüğünü dile getirdi.
Son dönemde Cumhuriyetçi Parti içerisinde de harekete karşı rahatsızlıkların artığını ifade eden Bilgin, parti içerindeki güçleri nedeniyle hareketin ancak toplumsal tepki ile geri adım atabileceğini söyledi.