New Scientist dergisinde yayımlanan yeni bir jeolojik araştırma, iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyelerinin yükselmesinin Büyük Okyanus'taki bazı adaların haritadan silinmesine neden olacağı kanısının doğru olmadığını ileri sürdü.
İki jeologun yürüttüğü araştırmada, Büyük Okyanus'taki 27 adanın bugünkü durumları altmış yıl önceki uydu görüntüleri ve fotoğraflarla karşılaştırıldı.
Araştırma sonucunda, bu adalardan yalnızca dördünün küçüldüğü, diğerlerinin ise yıllar zarfında ya aynı ya da daha geniş yüzölçümüne sahip oldukları belirlendi.
Araştırmada, Büyük Okyanus'taki Tuvalu, Kiribati ve Mikronezya Federe Devletleri gibi ada ülkelerinin batma tehlikesi bir yana, rüzgâr ve kuvvetli akımlar sonucunda sürüklenen mercan ve dip tortuları nedeniyle yüzölçümlerinin arttığını ortaya koydu.
Araştırmayı yürüten bilim adamlarından Auckland Üniversitesi'nden Profesör Paul Kench, Büyük Okyanus'taki birçok adanın yüz yıl sonra da var olacaklarını, adaların kısa süre zarfında haritadan silinmeleri gibi bir risk bulunmadığını söyledi.
Ancak bu adalar üzerinde insan yaşamının ne kadar süreyle mümkün olacağı hakkında bir tespitte bulunulmadı.
Örneğin, deniz seviyelerinin yükselmesinin Tuvalu, Kirabati ve Mikronezya Federe Devletleri'nde yaşayan halklar için büyük bir tehdit oluşturduğu düşünülüyor.
Kirabatili bilim adamları, adaların suya gömülme riskiyle karşı karşıya olduklarını, insanların bunun aksine inandırılmaya çalışılmaması gerektiğini söylüyor.