HABER

Çalışanın ikramiyesine güvence geliyor

ANKARA (ANKA) -TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen, Türk Borçlar Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle; işverenin özel ve belli günlerde çalışana ödediği ikramiye yasal güvenceye kavuşturuldu. Hizmet sözleşmesi ikramiyenin verildiği dönemden önce sona ermişse, ikramiyenin çalıştığı süreye yansıyan bölümü de ödenebilecek.

TBMM Adalet Komisyonu AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, Türk Borçlar Kanunu Tasarısının, hizmet sözleşmelerine dayanan işçi-işveren ilişkisi konusunda yenilikler içeren bölümünü görüşmeye başladı. Tasarının 406'ncı maddesine kadar gelindi. Komisyon, işçi-işveren ilişkisini düzenleyen bölümdeki maddeler üzerinde verilen önergelerle, işçi lehine değişiklikler yaptı.

Tasarının "ikramiye" başlığını düzenleyen madde üzerinde verilen değişiklik önergesi Adalet Komisyonu üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Kabul edilen önergeyle; işçinin, ikramiyeye yönelik hakları genişletildi.

-İKRAMİYE İŞVERENİN İNSİYATİFİNDEN ÇIKIYOR-
Bu çerçevede; işveren, bayram, yılbaşı ve doğum günü gibi belirli günler dolayısıyla işçilerine özel ikramiye verebilecek. Ancak, işçilerin ikramiyeyi isteme hakları, bu konuda anlaşmanın yahut çalışma şartının veya işverenin tek taraflı taahhüdünün olması halinde doğabilecek. Hizmet sözleşmesinin ikramiyenin verildiği dönemden önce sona ermesi halinde, işçinin ikramiyeden çalıştığı süreyle orantılı bölümünü isteme hakkını "anlaşma" şartına bağlayan tasarıda, değişiklik yapılarak, "ikramiyenin, işçinin çalıştığı süreye yansıyan bölümünün ödeneceği" hüküm altına alındı.

İşverenin, işçiye sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde "alışılmış olan ücreti" ödeyeceği yönünde tasarıda yer alan hüküm de değiştirilerek, işveren, "asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödemekle" yükümlü kılındı.

-ÜCRETLER BANKAYA YATIRILACAK-
Tasarının, işçi ücretlerinin, işyerinde de ödenmesini öngören fıkra metinden çıkarılarak, ücretlerin bankaya yatırılma zorunluluğu getirildi.
Buna göre; işçi ücreti, özel olarak açılan bir banka hesabına yatırılacak. İşveren, işçiden olan alacağı ile ücret borcunu, işçinin rızası olmadıkça takas edemeyecek. Tasarının, işçinin kasten sebebiyet verdiği zararlarda, ücretlerinin dörtte birinin haczedilmesini düzenleyen hükmü de değiştirilerek, bunun için, işçinin kasten zarar verdiğinin "mahkeme kararıyla tespit edilmesi" şartı getirildi.

En Çok Aranan Haberler