Ankara (AA)- Sendikal yasalarla ilgili değişim çalışmalarında sona gelinirken taraflar arasındaki görüş ayrılıkları sürüyor.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konfederasyon olarak 5 bilim adamına "Toplu İş İlişkileri Kanunu" adıyla yeni bir taslak hazırlattıklarını anımsattı.Bu taslağın hazırlanmasında konfederasyon olarak müdahil olmadıklarını vurgulayan Kumlu, Türkiye şartlarını gözeten, AB ve ILO normlarına uygun bir çalışmanın hazırlanmasını istediklerini söyledi.
Yıllardır tartışılmasına rağmen 2821 sayılı Sendikaları Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun bütününü ele alan böyle bir çalışmanın hiç yapılmadığına dikkati çeken Kumlu, "Bugüne kadar yapılan hep 'makyaj değişiklik' tabir ettiğimiz değişikliklerdi ve bu nedenle yasalar, tabiri caizse ihtiyaçlara cevap vermeyen bir 'yamalı bohçaya' dönüşmüştü. TBMM'deki yasa teklifi de bizce var olan yamalı bohçaya yeni yamalar ekliyor. AB ve ILO normlarına uygunluk adına da beklentilere cevap vermiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, hazırlattığımız bu taslak çalışmayı dikkate almasını istiyoruz ve bu konuda ısrarlıyız. TBMM'de bekleyen yasa teklifini onaylamıyoruz"dedi.
-"HAK-İŞ VE DİSK KARŞI-
Hak-İş ve DİSK, Türk-İş'in hazırlattığı taslağı, TBMM'de bekleyen yasa teklifinde "19'a inen iş kolu sayısının 24 olarak düzenlenmesi, greve başlayabilme süresini 60 günden 30 güne düşürmesi, iş kolu barajının yüzde 3'e düşürülmesine rağmen çifte barajın korunması, yeminli mali müşavir denetiminin ILO ilkelerine aykırı olması ve ilave yük getireceği" gibi nedenlerle yetersiz buluyor. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TBMM'deki yasa teklifinin, mevcut yasa ve Türk-İş'in taslağından çok daha iyi düzenlemeler içerdiğini söyledi.
Bu teklifi daha iyi hale getirmenin, mükemmelleştirmenin mümkün olduğunu ifade eden Uslu, ayrıca mevcut yasalar değiştirilirken başta iş güvencesi olmak üzere sendikal hakların kullanımının sahici bir şekilde anayasal güvenceye alınması gerektiğini belirtti. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sendikal yasalarla ilgili
taleplerinin, tamamen ILO normlarının hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Bu kapsamda toplu sözleşme sürecindeki çifte barajın kaldırılmasını, uzun yetki prosedürünün sadeleştirilmesini, grev yasağının daraltılmasını, iş kolu sayısının 12-14 düzeyine çekilmesini istediklerini ifade eden Görgün, bunların yalnız kendilerinin değil, ILO'nun da talepleri olduğunu belirtti.
Türk-İş'in hazırlattığı taslağı tartışmanın mümkün olmadığını savunan Görgün, taslağın kaldırılması düşünülen iş kolu barajını yeniden gündeme getirdiğini, kurulması düşünülen özerk kurumun oluşumu ve illerde nasıl çalışacağının da belirsizlikler içerdiğini dile getirdi. Görgün, "TBMM'deki teklif, eksiklerine rağmen daha ileri bir noktada" dedi.
-KIDEM TAZMİNATI-
TİSK ise sendikal yasalar değişirken kıdem tazminatının de yeniden düzenlenmesini istiyor. "Sendikal yasalar çıkarken kıdem tazminatı düzenlemesi yapılmazsa bunun daha sonra unutulacağı" görüşünü savunan TİSK, "her iki düzenlemenin bir arada değerlendirilmesini ve işverenlerin, "kıdem tazminatının yarattığı prangadan
kurtarılmasını" talep ediyor. TİSK, sosyal taraflardan, "sendikal yasalarda gösterilecek açılıma karşılık, kıdem tazminatı konusunda açılım" istiyor. TİSK, kıdem tazminatı konusunda müktesep hakları koruyacak bir düzenleme talep ediyor.