HABER

Çalışma yaşamında yeni dönem

ANKARA(ANKA)- Emek kesiminin yoğun tepki göstermesine rağmen hükümetin çok küçük revizyonlarla Meclis'ten geçirdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yasa ile kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşının kademeli olarak 65'e yükseltilmesi düzenlendi. Prim ödeme gün sayısı da 7 binden 7 bin 200'e çıkarıldı. Ayrıca, gazetecilik başta olmak üzere bazı sektörlerde uygulanan fiili hizmet zammı ise kaldırıldı.

Yasa ile emeklilik yaşında kademelendirme getirilerek, kadın ve erkeklerde 2048 yılından sonra 65 yaşında emekli olacak. SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısı, 7 binden 7 bin 200'e yükseltildi. Sigortalılar, en az 5 bin 400 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olma koşuluyla yaşlılık aylığı alabilecek. Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak. Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Sigortalıya, hastalık ve analıktan dolayı ortaya çıkan iş görememezlik süresince, günlük iş görememezlik ödeneği verilecek. Emzirme ödeneğinden sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ-Kur'lular da yararlanacak. SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devlet memuru olanlar, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybetmeleri durumunda malul sayılacak. Ancak, çalışma gücünü işe girmeden önce kaybettiği belirlenenler malullük aylığı alamayacak. Yedek subay ve er olarak silah altındayken malul olanlarda ise bu koşul aranmayacak. Malullük aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve toplam bin 800 gün prim ödeme şartı aranacak. Hak sahiplerine verilecek cenaze yardımı tutarı, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nun teklifi ve Bakan'ın onayıyla belirlenecek. Kız çocukları, aylık veya gelirinin 2 yıllık tutarı kadar evlenme yardımı alacak.

-FİİLİ HİZMET ZAMMI KALDIRILDI-
Zabıta, gazeteci, uçuş personeli, sanatçıların erken emekli olmasını sağlayan fiili hizmet zammıyla yürürlülükten kaldırılırken, ateş karşısında çalışanlar, cam sektöründe ve cıvalı ortamlarda bulunanlar ile yer altı madenlerinde çalışanlar fiili hizmet zammından yararlanabilecek. Özel ve vakıf hastanelerinin, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, sağlık hizmetlerinin maliyeti, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak, bu bedellerin bir katına kadar ilave ücretini Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu tavan dahilinde alınabilecek ilave ücret oranları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecek.

-MİLLETVEKİLLERİ GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINMADI-
Milli İstihbarat Teşkilatı, kolluk kuvvetleri personeli ve milletvekilleri ile yakınları, genel sağlık sigortası kapsamı dışında olacak. Genel sağlık sigortası primi kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar için prime esas kazancının yüzde 12'si olacak. Bu primin yüzde 5'i sigortalı, yüzde 7'si ise işveren hissesinden oluşacak. Şehitlerin çocuklarına verilen eğitim destekleri arttırıldı. İlkokul için yıllık 742, ortaöğretim için yıllık bin 114, üniversite için yıllık bin 485 YTL eğitim yardımı yapılacak.

En Çok Aranan Haberler