Bir grup işçi ellerinde pankartlar, Levent'te, Nispetiye Caddesi üzerindeki sokaklardan birinde eylem yapıyordu. Bazen slogan atıyor, bazen de sessizce duruyorlardı. Pankartların üzerinde Türkçe ve İngilizce yazılar vardı.
Çalıştıkları şirketlerin isminin de bulunduğu zemin üzerinde İngilizce olarak ‘Firmanız için ürettik. Ne maaşlarımızı aldık, ne de kıdem tazminatlarımızı' yazıyordu. Yüklenici tekstil firmasının üretim yaptığı atölye İspanya'nın önde gelen markalarından birisi için çalışıyor ama iddia o ki işçilerin parasını ödemiyordu.
Firma önünde eylem
İşçiler, Türkiş'e bağlı Teksif Sendikasının önderliğinde durumu protesto etmek için yaşanan sorunun sorumlularından olduğunu söyledikleri ünlü markanın merkezinde eylem yapmaya karar verdiler.
Amaçları, tanınmış markanın temsilcileriyle görüşmek, onların arabuluculuğuyla haklarını almak için devreye girmelerini istemekti. Fakat olmadı. Güvenlik görevlileri işçilerin temsilcilerini binaya almadılar.
Al Jazeera olarak biz de şirket yetkililerine durum ile ünlü şirketin görüşünü almak istedik. Firma yetkililerinden işçilere verilen cevabın bir benzerini aldık: ‘Yöneticilerimiz gerekli açıklamaları yaptılar, daha fazla konuşmak istemiyorlar'.
Maaşlar aylardır ödenmiyor
Teksif Sendikası örgütlenme uzmanı Asalettin Arslanoğlu, üretimlerini Türkiye'deki küçük atölyelerde düşük ücret avantajlarından faydalanan dünyaca ünlü markaların işçi hakları ile ilgili hiçbir adım atmadıklarını söyledi. Arslanoğlu, ‘İşçi çalışıp üretiyor, uluslararası marka mal tesliminin ardından atölye sahibine parası ödeniyor, ancak işçilere maaşları ödenmiyor' diyerek itirazlarının neden kaynaklandığını anlattı. Teksif, ünlü markaların uluslararası anlaşmalara attıkları imzalar ile iş yaptıkları ülkelerde bu sorumluluğu yerine getirmek zorunda olduklarını söylüyordu.
İşçi Hüseyin Morgün yanımıza gelip, üç aydır maaş alamadığı için büyük sıkıntı yaşadığını anlatıyordu. Bir süre sonra maaş ödeyemediği için iflasını ilan eden şirketin bir başka adla ve yeni işçilerle üretime devam ettiği de bir diğer iddia.
Faturalar birikti
Bir başka işçi İsmail Kaya da 2 çocuk babası olduğunu, maaş alamayınca sıkıntılarının katlandığını söylüyordu. Faturaları ödeyemediği için doğalgaz ve elektriği kesildi. Borç bulup elektriği açtırdığını anlattı, ‘Elektrik diğerlerinden daha önemli, doğalgaz olmasa da elektrik sobasıyla ısınabiliriz, su ısıtabiliriz' dedi.
Mehmet Öztürk 65 yaşında ve emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda ve 3 aydır maaşını alamadığı için eylem yapıyor.
[Fotoğraf: İlker Taş/Al Jazeera]
Sonra da 65 yaşında, emekli olmasına rağmen çalışmak zorundaki Mehmet Öztürk geldi yanımıza. Rakamlar vererek anlatmaya başladı sonra:‘107 kişiydik, 5-6 ay önce 35 kişiyi çıkardılar, başka adlarla çalışan diğer şirketlerinden de çıkardıkları oldu. Ben 6 yıldır çalışıyorum, şirketimiz en az iki kere isim değiştirdi, bizim kıdemler yandı.'
İşçiler ünlü markayı ülkesi İspanya'ya şikayet etmek için İstanbul başkonsolosluğu önünde eylem yaptı
[Fotoğraf: Murat Utku/ Aljazeera]
Konsolosluğa şikâyetÜnlü firmanın yetkilileri işçileri kabul etmeyince onlar da firmanın bağlı olduğu İspanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na yürümeye karar verdiler. Kısa bir yürüyüşün ardından geldikleri konsolosluk binasındaki güvenlik görevlileri konsolos muavininin sendika temsilcisi ile görüşeceğini söyledi. Görüşme gerçekleşti. Konsolosluk tek tek tüm işçilerin şikayetlerini dile getiren bir dilekçe istedi. Bu dilekçeler işleme alınacak ve İspanyol hükümetine iletilecekti. İşçiler dilekçelerini yazmak üzere konsolosluğun önünden ayrıldı.
Eşinin intiharından sorumlu tutulan kocaya dava