HABER

Çanakkale için korkutan deprem uyarısı

10 gün içinde üzerinde 300 deprem olan Ege Denizi'ndeki fay hattının Çanakkale Boğazı'na doğru ilerlediği açıklandı.

Çanakkale için korkutan deprem uyarısı

ÇANAKKALE (İHA) - Ege Denizi Çanakkale Bozcaada açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından aynı fay hattı üzerinde geçen süre içinde 300 civarında deprem meydana geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, fayın, Yunan adalarından yeni ortaya çıkan ve Türkiye'ye doğru hareket eden bir fay olduğunu söyledi. Perinçek, "Ege Denizi'ndeki fayların dağılımı ve konumu Kuzey Anadolu fayından farklı. Erzincan'dan başlayıp Sivas'ı geçip oradan İzmit'te doğru Marmara Denizi'ne giren fay zonu Saros Körfezi'nden Ege Denizi'ne doğru uzanıyor. Bunun dışında bizim Ege Denizi'nde karada Doğu-Batı yönünde bir takım faylar var. Bunlar Kuzey-Güney'e açılıyorlar. Ama Kuzey Anadolu'da yanal hareketler söz konusu. Kuzey Anadolu fayının Ege Denizi'ne devamında da yanal hareket söz konusu. Ege Denizi'nin ortalarına kadar uzanıyor. Fakat Ege Denizi'nin içinde birçok Kuzey-Güney, Doğu-Batı faylarımız var. Bu fayların bir tanesinin üzerinde 300 civarında deprem oldu. Hemen Yunan adasının güneyindeki bir fay. Orada da Kuzey Anadolu fayı gibi, yanaltım söz konusu. Yunanlı jeologlar o fayı haritalamışlar. Bizim arkadaşlarla yaptığımız tartışmada yeni gelişmekte olan bir fay olarak düşünüyoruz. Daha önce mevcut değil fakat Yunan adasından Türkiye'ye doğru gelişmekte olan bir fay olarak düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu fayın devam etmesi halinde Çanakkale Boğazı'nın içine kadar girebileceğini söyleyen Perinçek, “Ama Çanakkale Boğazı'nda da şu anda aktif olmayan bir takım faylarımız var. Saros’taki faya paralel. Bunlar şu anda aktif değil. Eğer bu bir zaman, 500-1000 yılı kastediyorum. Eğer Bozcaada'nın batısındaki fay bu tarafa doğru ilerlerse buradakileri de aktif hale getirebilir. Yunan adasında mevcut olan fayımızın Türkiye'ye doğru parçalandığını, tekrar ortaya çıktığını görüyoruz. Fayın boyu Türkiye'ye doğru uzuyor. Bozcaada'nın hemen batında yeni bir fay ama Yunan adasındaki fayın devamı olarak fayın boyu uzuyor. Etkinliği artıyor. Sıfırdan bir fay değil. Batı'daki bir fayın Doğu'ya doğru kırılarak yeni bir faya dönüşmesi şeklinde yorumlamak gerekiyor” dedi.

Ege Denizi'ndeki fayların boyutlarının daha kısa olduğunu hatırlatan Perinçek, “Kuzey Anadolu Fayı gibi sürekli değil. Mesela Erzincan'dan Saros Körfezi'ne kadar uzanan bir fay var. Bu çok daha tehlikeli bir fay. Sürekli bir fay. Bunun üzerine sürekli hareket oluyor. Ege Deniz'indeki faylar özellikle, Ege Denizi'nin güney kesiminde ve orta kesimindeki fayları daha küçük faylar. Ve deprem açısında daha az tehlikeli faylar olarak yorumluyoruz. Böyle bir boşalma Kuzey Anadolu fayı üzerinde olsaydı, 6.2 değil de 7.9 şeklinde olabilirdi. Anadolu fayı üzerinde daha büyük depremler bekliyoruz. Ege bölgesindeki faylar Kuzey Anadolu fayına göre daha düşük dereceleri faylarımız oluyor ” dedi.

En Çok Aranan Haberler