ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda 'Cargill Yasası' olarak bilinen, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği ve tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini öngören Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, aynen kabul edildi.
Genel Kurul'da bugün TBMM içtüzüğünde 'Temel yasa' görüşmelerini düzenleyen değişikliğin ardından kamuoyunda 'Cargill' olarak bilinen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği ve tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini öngören Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun görüşüldü. Yapılan müzakerelerin ardından yasa aynen kabul edildi. Buna göre 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçlı kullanıma açılmış olan arazilerin, istenilen amaçla kullanımı için 1 yıl içinde başvurulması halinde, tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metrekaresi için 5 YTL ödenmek şartıyla izin verilecek. Söz konusu arazi ve tesislerin istenilen amaçla kullanımı için çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler, bakanlığa başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içinde tamamlanıncaya kadar başvuru sahipleri faaliyetlerine devam edecek. Bu süre içinde gerekli izinleri alamayanların üretim faaliyetleri, ilgili idarelerce durdurulacak. Tarım arazisi vasfından çıkarılan arazilerin, ilgili kuruluşlarca başvuru sahibinin isteği doğrultusunda vasfı değiştirilebilecek.
AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, şahsı adına yaptığı konuşmada, teklifi geçen yıl Ocak ayında verdiğini, Cargill ile ilgili konunun ise 10. ayda gündeme geldiğini söyledi. Karapaşaoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer'in iadesinin, siyasi içerikli olduğunu iddia etti.
Yasa üzerinde soru ve eleştirilere cevap veren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, pancar üreticilerinin durumlarını düzeltmek için, üreticilere verilen tarımsal destekleme miktarını artırdıklarını söyledi. Eker, aralarında pancar üreticilerinin de bulunduğu çiftçilere bu yılın Nisan ve Haziran aylarının ilk haftalarında 2 milyar 550 milyon YTL mazot ve gübre desteği ödeneceğini kaydetti. Arazi toplulaştırılması hakkında da bilgi veren Mehdi Eker, 1999-2002 yıllarında 97 bin hektar, 2003-2006 yıllarında ise 384 bin hektar alanda arazi toplulaştırması yapıldığına dikkat çekti.