Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 32 diplomatın geri dönmediğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye çağrılan diplomatlardan 32'sinin mazeretsiz geri dönmediğini söyledi.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülke dışında görev yapan çok sayıda diplomat Türkiye'ye geri çağrılmıştı.
Çavuşoğlu, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bangladeş'ten kaçan diplomatlarla ilgili soru üzerine Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:
"Bangladeş'te görev yapan üç memurumuzu geri çağırmıştık. Bunlardan iki tanesi ABD'ye kaçtı. Bir tanesi Türkiye'ye döndü. Bakanlığımızda göreve başladı."
"Merkezde görevlendirmek üzere toplam 208 diplomatik kariyer memurunu geriye çağırmıştık. Mazeretsiz, izinsiz dönmeyen memur sayısı 32'dir. Bazılarının mazeretleri var, onlara biz izin verdik."
Fethullah Gülen'in mal varlığına tedbir kararıİki büyükelçi görevden alındıÇavuşoğlu ayrıca, Fethullah Gülen'in ABD'den iadesiyle ilgili dosyanın hazırlık aşamasında olduğunu ve ABD'den bu konuda olumlu sinyaller almaya başladıklarını kaydetti.
Çavuşoğlu, ABD Adalet Bakanlığı'ndan bir heyetin 23-24 Ağustos'ta Türkiye'de görüşmeler yapacağını söyledi.
Bozdağ: ABD Gülen'i iade etmezse Türkiye'yi teröriste feda ederAdalet Bakanı Bekir Bozdağ da Fethullah Gülen'in iadesine ve ABD heyetinin ziyaretine ilişkin "ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinden 4 uzman 22 Ağustos'ta Türkiye'ye gelecek. ABD, Gülen'i iade etmezse, bu bir teröriste Türkiye'yi feda ettiği anlamını taşır" dedi.
Bozdağ, "Hukuk bir karar verecektir ama ABD'nin vereceği karar siyasi bir karardır. İade kararı da siyasi bir karardır. Hukuk sadece bu siyasi kararın vericilerine bir alt yapı oluşturmaktadır" diye konuştu.
Fethullah Gülen, Le Monde'a yazdığı makalede suçlamaların kanıtlanması durumunda Türkiye'ye döneceğini söyledi.
Fethullah Gülen: Suçlamalar kanıtlanırsa dönerimDiğer yandan Fethullah Gülen, Fransız Le Monde gazetesi için kaleme aldığı yazıda, kendisine yöneltilen suçlamaların onda birinin kanıtlanması durumunda Türkiye'ye dönmeye hazır olduğunu söyledi.
Le Monde'daki yazısında Fethullah Gülen şu ifadeleri kullandı:
"Tam işbirliği sözü verdiğim Türk hükümetine çağrıda bulunuyorum. Bu darbe girişiminin soruşturmasını bağımsız uluslararası bir komisyonun yapmasını talep ediyorum. Eğer bana karşı yapılan suçlamaların onda biri kanıtlanırsa, Türkiye'ye dönmeye ve en ağır cezayı çekmeye hazırım."
"2014 Ekim ayından bu yana, yargı sistemi siyasi vesayetin altında. Dolayısıyla adil yargılama ihtimali neredeyse hiç yok. Bu nedenle uluslararası bir komisyon oluşturulması çağrısında bulunuyor ve sonuçlarını kabul edeceğimi duyuruyorum."