Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİP) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yurt dışında çok sayıda bulunan çay kafeteryalarının Türkiye'de de kurulması için yerel bazlı bir çalışma başlatacaklarını belirtti.
Gürdoğan, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği'nde bazı çay firmalarının yetkililerinin de katıldığı basın toplantısında, bir süre önce Ekonomi Bakanlığı temsilcileri ve çay firması sahipleriyle Hong Kong'ta düzenlenen uluslararası çay fuarına katıldıklarını, burada yaptıkları gözlemlerin çayın geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye'nin dünyada çay üreten ülkeler sıralamasında ilk beş içerisinde yer almasına rağmen, çay pazarını elinde bulunduran ülkeler arasında bulunmadığını ifade eden Gürdoğan, "İşin en ilginç yönü ise çay pazarında en büyük çay alan ülke Rusya. Biz ise Rusya'da hiç yokuz. Çay üreticisi olmayan İngiltere, dünyada Çin ile birlikte belirleyici rol üstleniyor. Fakat biz dünyadaki çay gerçeğini Türkiye'ye uygulama konusunda yanlışlık yapıyoruz. İnsanlara siyah çay içirmek istiyoruz. Ama dünyada aromalı, sütlü, bitkisel çayların içildiğini görüyoruz. Doğu Karadeniz dünyada yüzde 75 oranında floranın sahibi ve bunu ham madde olarak kullanamıyoruz" diye konuştu.
Sütlü çayın İngiltere tarafından dünyaya sunulduğunu ancak Türkiye'de kullanılmadığını belirten Gürdoğan, şöyle devam etti:
"Yurt dışında insanlar direk anne sütü alamayan bebeklere sütü çayla birlikte veriyor. Fuardan getirdiğimiz çay ürünlerinin her biri aslında Türkiye'de var. Ancak bu ürünler görüldüğü üzere farklı şekilde işlenmiş ve paketlenmiş. Dünya'da 800 bin ton çayı Çin ihraç ediyor. Türkiye'de ise bu rakam 200 bin ton ve biz bu pazarlarda yokuz. Fabrika sahibi arkadaşlarla birlikte ödevimizi iyi yapmıyoruz, dünya gerçeklerinden haberdar değiliz. "
-"Çay kafeteryaları kuracağız"
Gürdoğan, Hong Kong başta olmak üzere gittikleri yerlerde çay kafeteryalarının bulunduğunu ifade ederek, bu mekanlarda insanların çay içmesinin yanı sıra alışveriş imkanı da bulunduğunu anlattı.
Doğu Karadeniz'de yapacakları çalışmalar ile bu yerlerin açılmasını sağlayacaklarını dile getiren Gürdoğan, şunları kaydetti:
"Buraların kurulması için ilk başta yerelden Trabzon ve Rize belediyeleri olarak örnek bir proje çalışması yapacağız. Bu sistemde hem çay, hem de bunun yanında bir takım yiyecek ürünleri sunulacak. Örneğin tereyağlı ya da peynirli ekmek İngiltere tarafından servis edilen ürünler. Türkiye'de simit, ekmek ve peynir çeşitlerimiz olmasına rağmen bu zamana kadar bunları yapamamışız. Artık çayı çok daha iyi nasıl kullanabiliriz diye bir hareket başlatmak durumundayız. Bu hareketle beraber çiftçilerimize çare olmaya çalışacağız. Çay sektörünü üretici ve fabrika sahibi için nasıl karlı hale getirebiliriz bunları düşüneceğiz."
Hong Kong fuarında aldıkları çay ürünleriyle de ilgili çeşitli bilgiler veren Gürdoğan, toplantı sonunda basın mensuplarına sütlü çay ikram etti.
Muhabir: Burak Altunöz
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz