HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çekilen aracım nerede, hangi otoparkta? Araç çekme ücreti ne kadar?

Yanlış park sebebiyle çekilen araçların nerede olduğu önemli bir merak konusudur. Günümüzde araç sorgulama ve teslim işlemleri geçmişte olduğu kadar zahmet gerektirmez.

Çekilen aracım nerede, hangi otoparkta? Araç çekme ücreti ne kadar?

İçindekiler

  • E-devlet İle Çekilen Araç Bilgilerine Ulaşmak Çok Kolay
  • Çekilen Araç Bilgilerine Ulaşmanın Bir Diğer Yolu, EMG
  • SMS Yoluyla Çekilen Araç Bilgilerini Sorgulama
  • Çekilen Araç Nasıl Geri Alınır?
  • Araç Çekme Ücreti
  • Araç Çekme Ücretleri Ödeme İşlemleri

Artık internet sayesinde çekilen araçları bulmak ve teslim işlemleri oldukça kolaydır. Siz de “Çekilen aracı nasıl bulurum, araç çekme ücreti ne kadar? gibi aklınıza takılan birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

E-devlet İle Çekilen Araç Bilgilerine Ulaşmak Çok Kolay

Arabanızı park ettiğiniz yerde bulamıyorsanız muhtemelen aracınızı yasaklı bir bölgede park ettiniz demektir. Çekilen aracınızın nerede olduğunu bulabilmek için oldukça pratik kullanım sağlayan, çekilen araç uygulaması vardır. Bunlardan biri e-Devlet ile sorgulama yapmaktır. Oldukça güvenli olan bu yöntem için öncelikle e-Devlet sitesine TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır. Daha sonra e-Hizmetler seçeneğine gelerek, trafik ve ulaşım sekmesi açılır. Emniyet genel müdürlüğünün sunduğu e-Hizmet alt başlıklarından “Aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama” seçeneğine tıklanır. Son olarak aracınızın plaka bilgileri girilerek sorgulama yapılır. Bu sayede kolayca ve ücretsiz olarak e-Devletin sunduğu hizmetten yararlanarak aracınızın araç çekilme bilgisine ulaşabilir ve ne kadar ceza aldığını görebilirsiniz. Ayrıca geçmiş dönemlere ait cezalarınıza da yine buradan bakabilirsiniz.

Çekilen Araç Bilgilerine Ulaşmanın Bir Diğer Yolu, EMG

İnternet üzerinden yapılabilecek bir diğer sorgulama yöntemi ise Emniyet Genel Müdürlüğü web sitesi üzerindendir. EMG sitesinden sorgulama ekranına ulaşmak için öncelikle isim, soyisim TC kimlik no ve doğum yılı girilerek kimlik bilgileri tamamlanmalıdır. Kimlik doğrulama işlemi yapıldıktan sonra otoparka çekilen araç sorgulama için gelen ekrana sorgulanan araç plakası yazılır. Bu sorgu ile aracın çekildiği otopark bilgilerine kolayca ulaşmak mümkündür. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen EGM ve diğer sorgularla birlikte 5 yıl içindeki tüm cezalar ve borçları görüntüleyebilirsiniz

SMS Yoluyla Çekilen Araç Bilgilerini Sorgulama

Bir diğer alternatif çekilen aracı bulma yöntemi ise SMS yoluyla sorgulamaktır. Bu şekilde çekilen aracın nerede olduğunu mobil hatlardan saniyeler içinde öğrenmek mümkündür. Bu işlem için Park yazıp boşluk bırakarak araç plakanızı yazıp 1550’ ye gönderebilirsiniz. Mesajınızın cevabı çok hızlı olarak gelir. Otopark bilgisi, neden çekildiği, ücreti gibi birçok sorunun cevabını gelen mesajda bulabilirsiniz. Bu sorgulama sonucu her operatör için belirli bir ücretlendirme bulunur.

Çekilen Araç Nasıl Geri Alınır?

Aracınızın nerede olduğunu e-Devlet ile veya SMS yoluyla nerede olduğunu öğrenebilir, sonrasında aracınızın bulunduğu yere kimliğinizle gidip alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Araç sahibi sizseniz bizzat gidip almanız gerekir. Eğer başka birinin aracını kullanıyorsanız mutlaka araç sahibinin aracın çekildiği yere gitmesi gerekir. Çekilen araç şirkete ait bir araç ise, şirketten imza sirküsü almanız gerekir. Sonrasında kimliğiniz ile gidip aracı alabilirsiniz. Aracınızı alabilmeniz için kimliğiniz ile otoparka gittikten sonra yapılacak işlem çekici ücreti ve otopark ücretini ödemek olacaktır. Bu işlemler sonucunda aracınızın çekim belgesini de alarak aracınızı götürebilirsiniz. Eğer 6 aydan içerisinde araç otoparktan alınmazsa araç sahibinin evine tebligat gönderilir; fakat yine de araç alınmazsa devlet hazinesine aktarılır. Aracın devlet hazinesine aktarıldığından sonraki 5 yıl içerisinde aracın sahibi müracaat ederse, emanet sahibine yapılan ödeme araç sahibine aktarılır.

Araç Çekme Ücreti

Trafiğin güvenliğini tehlikeye atacak her türlü durum için hatalı park cezası uygulanmaktadır. Geçiş yollarının üzerinde durmak, fabrika, atölye gibi iş alanlarının giriş çıkışını engellemek, park etmenin yasak olduğu yerlere park etmek gibi kurala tabi alanlara park etmenin sonucunda maddi bir yükümlülük doğar. Hatalı park cezası ücreti yıllar geçtikçe artar. Aracın plakasına olan bu ücreti araç sahibi isterse daha sonra da ödeyebilir. Karayolları Trafik Kanunu'na göre 61/1-a maddesi: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek yasaktır. Belirli miktar para cezası ve 15 ceza puanı tatbik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.

Eğer aracınız trafik polisleri tarafından çekilmediyse bile fotoğraflama yöntemiyle de ceza kesilmesi mümkün oluyor. Bu tür durumlarda ödenmesi gereken ücret 2020 yılında 132 TL olarak belirlenmiş. Fakat eğer aracınız otoparka çekilmiş ise çekici ücreti ödeme yükümlülüğünüz doğuyor ve 110 TL’lik bir ücret daha ödemeniz gerekiyor. Araç çekilme yeri ise otoparklardır. Çekilen araç için ödenmesi gereken bir diğer ücret ise otopark ücretidir. Aracınızın götürüldüğü otoparkta kaldığı her gün için 14 TL ödemek gerekiyor. Aracınız çekildiği an alsanız bile bu ücreti ödemeniz gerekiyor çünkü araç otoparka giriş yaptığı andan itibaren 1 dakika bile dursa ödeme yükümlülüğü oluyor. Eğer aracınız birden fazla gün otoparkta kalırsa kaldığı gün üzerinden işlem yapılacaktır. Böylece otoparka çekilen aracın aynı gün içinde alınması durumunda ödenmesi gereken toplam ücret hatalı park cezası, çekici ücreti ve otopark ücreti ile toplamda 256 TL oluyor. Tüm bu fiyatlar 2020 yılına aittir ve yıllara göre fiyat farklılıkları uygulanabilmektedir.

Araç Çekme Ücretleri Ödeme İşlemleri

Aracınızın çekilmesiyle gereken tüm ödemeleri vergi dairesinden yapabilirsiniz. Ayrıca online olarak da internet vergi dairesinden bölümünde kredi kartıyla tek çekim ödeyebilirsiniz. İnternet üzerinden kartı ile ödeme kısmını seçmeniz gerekir. Açılan ekranda öncelikle araç bilgilerini eksiksiz doldurmanız gerekir. Tüm bilgileri eksiksiz girdikten sonra “Tamam” butonuna tıklayarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler