MOSKOVA (İHA) - Ukrayna'nın Beyaz Rusya ve Rusya sınırları arasında bulunan Çernobil nükleer santralinde 26 Nisan 1986'da meydana gelen kazanın nedenleri, aradan 20 yıl seçtikten sonra Rus generaller tarafından da açıkça itiraf edilmeye başlandı.
Çok sayıda insanın hayatına mal olan Çernobil faciasının 20. yıldönümü dolayısıyla Rusya'nın RIAN Haber Ajansı'nda basın toplantısı düzenlendi. Çernobil Nükleer Santrali bölgesinde kurtarma operasyonları komutanı ve Çernobil Muharipleri Sosyal Yardımlaşma Merkezi Başkanı General Nikolay Tarakanov, yaptığı konuşmada meydana gelen kazanın tamamen insan hatası ürünü olduğunu vurguladı.
Tarakanov, "Çernobil faciası, eski Sovyet yöneticilerince işlenen bir insanlık suçudur" dedi. Çernobil santrali yöneticilerinin reaktörlerde gerçekleştirdikleri akılsız denmelerin 4. reaktörde patlamaya neden olduğunu ve tehlikeli radyasyon atıklarının tüm santrale yayıldığını kaydeden Tarakanov, çevre sakinlerinin tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmasında çok geç kalınmasına rağmen, olaya ilk müdahalede bulunan ve aşırı radyasyondan hayatlarını kaybeden itfaiye ekiplerinin kahramanlık mücadelesi sergilediklerini söyledi.
Sovyet yöneticilerinin olaya tepki gösteren tüm bilim adamı ve ordu yetkililerini gözaltına alarak baskı altında tuttuğunu ve 800 bin askeri yüksek radyasyonlu bölgeye gönderdiğini belirten Tarakanov, "Bunların her biri birer insanlık suçlarıdır" dedi. Toplantıya katılan diğer konuşmacılardan eski Rusya Başbakanı İvan Silayev, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) silahı kuvvetleri Başkomutanı Vladimir Lobov, Rusya Avukatlar Birliği Başkanı Yuriy Sorokin gibi isimler de konuşmalarında Tarakanov'u desteklerken, Rusya Bilimler Akademisi güvenlik sorunları uzmanı Yuriy Sarayev'in ise tüm sorumluluğun eski SSCB rehberlerine ve Çernobil santrali yöneticilerine yüklenmesine karşı olduğunu belirtirken, Çernobil olayından yeterince ders alındığını ve benzeri bir facianın bir daha tekrarlanmasının imkansız olduğunu ifade etti.
Bilindiği gibi Çernobil kazasından 20 yıl geçmesine rağmen halen 1.5 milyon Rus vatandaşı, radyasyon oranı yüksek tehlikeli bölgelerde yaşamaya devam ederken, resmi rakamlara göre ise şimdiye kadar 187 bini Çernobil kurtarma operasyonlarına katılan vatandaşlardan oluşmak üzere 637 bin Rus vatandaşının çeşitli radyasyon hastalıklarına yakalandığı ve bunlardan 75 bin kişinin kanser hastalığına yakalanma riski altında olduğu öğrenildi.