HABER

Çetinkaya, TBMM'nin önerisine karşı çıktı

ANKARA (İHA) - Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, TBMM'nin Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmesi yönündeki önerilere 'yargının siyasallaşmasına yol açacağı' gerekçesiyle karşı çıktı. Böyle bir uygulamanın, iktidar partilerinin siyasi görüşlerine yatkın kimselerin seçileceği endişesini doğurduğunu belirten Çetinkaya, önerinin kuvvetler ayrılığı ilkesiyle de bağdaşmadığını savundu.

Danıştay'ın 136. kuruluş yıldönümü nedeniyle Danıştay Genel Kurul Salonu'nda bir tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Abdullatif Şener ve Mehmet Ali Şener, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve üst düzey yargı temsilcileri katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, programında yer almasına rağmen törene katılmadı. Tören, Kültür Bakanlığı Devlet Çok Sesli Müzik Korosu'nun verdiği konserle başladı. 'Danıştay ve İdari Yargı Günü' dolayısıyla bir konuşma yapan Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, sözlerine siyasilere sitem ederek başladı. Her yıl yapılan konuşmaların günlük hayata geçirilmediğinden yakınan Çetinkaya, bu nedenle geçen yıllarda yapılan konuşmaları tekrarlamayacağını söyledi. Çetinkaya, konuşmasının başında, hükümeti ve Meclis'i Anayasa değişiklikleri konusunda överek, Uyum Yasaları'nın yürürlüğe konmasını takdirle karşıladıklarını vurguladı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA KARŞI ÇIKTI Çetinkaya, konuşmasının büyük bir bölümünü Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılanlandırılmasını öngören düzenlemeye ayırdı. Meclis'in Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmesi önerisine karşı çıkan Çetinkaya, bu yöndeki tartışmaların güven sarsıcı ve yargı erkinin etkinliğini zedeleceği bir nitelik taşıdığını belirtti. Çetinkaya, "Bu uygulamada iktidar partilerinin siyasi görüşlerine yatkın kimselerin seçileceği endişesi, Meclis aritmetiğinin üye seçiminde partiler arası uzlaşmayı gerektirmesi, bunun sağlanmasının zaman alması yada sağlanamaması halinde seçimin gecikmesini mahkemenin işleyişini aktacağı düşüncesi yasama organına seçim yetkisinin tanınmasının sakıncalarını oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. Meclis'in işlemlerini denetleyen Anayasa Mahkemesi'ne üye seçme görevinin yasama organına verilmiş olmasının kuvvetler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmayacağına işaret eden Çetinkaya, böyle bir düzenlemenin yargının siyasallaşmasına yolaçağını söyledi. Çetinkaya, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının sağlanması yönündeki düzenlemeyi de eleştirerek, bu uygulamanın yargı ayrılığı ilkesini zedeleyeceğini ve Anayasa Mahkemesine diğer yüksek mahkemeler karşısında üstünlük sağlayacağını kaydetti. Çetinkaya, Yüce Divan görevinin Anayasa Mahkemesi'nden alınmasını da önererek, "Yüce Divan görevi ceza ve yargı yarıçlarından oluşturacak mahkemeye verilmedi ve 2 dereceli yargılama usulu oluşturmalıdır" diye konuştu.

KAMU YÖNETİM REFORMUNU ELEŞTİRDİ Danıştay Başkanı Çetinkaya, hükümetin tarafından Meclis'e sevk edilen ve bir süre askıya alınan Kamu Yönetim Reformu'nu da eleştirdi. Tasarının Anayasa'ya aykırılıklar taşıdığını belirten Çetinkaya, düzenlemenin idarenin bütünlüğünü ilkesine olduğu kadar, idarenin kanunla düzenlenmesi ilkesinde aykırılık oluşturduğunu ifade etti. Teftiş Kurullarının kaldırılarak dış denetimin Sayıştay'a verilmesinin Anayasa ile çeliştiğine dikkat çeken Çetinkaya, Teftiş Kurullarının tümüyle kaldırılmasının gerekçesini de anlamakta güçlük çektiklerini dile getirdi. Çetinkaya, tasarının toplumun tüm kesimlerinde tartışılarak olgunlaşmadan Meclis'in önüne getirilmesinin yerinde olmadığını bildirdi.

Çetinkaya, hukukun üstünlüğünün herşeyden önce idarenin hukukla barışması ve hukukun ayak bağı olabileceği düşüncesini reddetmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı. "Yargı kararlarının uygulanmasını başka bir makamın onayına tabi tutan anlayış hukuk üstünlüğünün hakim olması ilkelerinin gerçekleşmesine hizmet etmemektedir" diyen Çetinkaya, şunları kaydetti: "Hukukun üstünlüğüne dayalı çağdaş ve demokratik bir devlette yargı kararlarının yerine getirilmesi hususu yalnızca mahkemelerin saygınlığıyla değil, doğrudan devletin itibariyle ilgilidir. Bu nedenle Genel İdare Usul Kanun Tasarı biran önce yasallaşmalıdır".

ÇETİNKAYA'DAN 'CÜZDAN' ŞİKAYETİ Çetinkaya, konuşmasında Danıştay'ın bina sorununu da gündeme getirdi. Bütçeden yargıya ayrılan payın daha da artırılmasını isteyen Çetinkaya, 1976 yılından bu yana aynı binada faaliyetini sürdüren Danıştay'ın, bina ve yerleşim sorunu yaşadığını söyledi. Bugünkü töreninde protokol kurallarına aykırı bir şekilde yapıldığını belirten Çetinkaya, bina sorunlarının çözümü için hükümetten destek istedi. Çetinkaya, konuşmasının sonunda yargı mensuplarının parasal sıkıntılarından ve özlük haklarından yakındı. Yargı mensuplarının parasal sıkıntılarını ve özlük haklarını kamuoyu önünde ve kendi aralarında bile konuşmayı hoş karşılamadığını ifade eden Çetinkaya, yargı mensupları olarak bu konunun konuşulmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Yargı mensuplarının beklentilerinin sadece mesleğin saygınlığına uygun bir hayat standartı yakalamak olduğunu anlatan Çetinkaya, "Bu beklenti yargı işlerinin yerine getirilmesiyle bir paralellik içermiyor. Biz parasal ve fiziki bakımdan yetersiz koşullarda da çalışsak büyük bir fedekarlıkla adalet dağıtmaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

En Çok Aranan Haberler