HABER

Chicago Zirvesi'nde 5. madde gündemde yok

Şimdiye kadar en geniş katılımlı NATO Zirvesi olacak 20-21 Mayıs'taki Chicago Zirvesi'nde Türkiye'nin girişimleri sonucunda Pakistan Cumhurbaşkanı da davet edildi.

Zirve sırasında 28 NATO ülkesi ile Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ ve Gürcistan arasında bir toplantının yapılmasını sağlayan Türkiye, Suriye konusunda NATO Antlaşmasının 5. maddesinin uygulanması konusunu gündeme getirmeyecek.

ABD Başkanı Barack Obama'nın isteği üzerine memleketi Chicago'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'un katılımıyla gerçekleşecek olan NATO Zirvesi'nde Afganistan, füze savunması, akıllı savunma, ortaklık bağlarının güçlendirilmesi ve Suriye gibi konular, gündemde önemli bir yer işgal edecek.

Chicago toplantısında Zirve bildirisi, İSAF bildirisi ile ittifakın caydırıcılığı ve savunma yetenekleri raporu yayınlanacak.

60'dan fazla devlet ve hükümet başkanlarının hazır bulunacağı zirvede devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları düzeyindeki çalışma yemeklerinin de düzenlenecek ve Genişletilmiş İSAF toplantısı yapılacak.

NATO'nun 2014'den sonra Afganistan'daki rolü üzerinde durulacağı Chicago'da Türkiye'nin Afganistan'a katkısını sürdürme kararlılığını dile getirmesi de bekleniyor. Ankara'da Türkiye'nin bu konudaki yaklaşımı "Afganlıların bizi istediği sürece, orada kalacağız. NATO olsa da olmasa da katkımızı sürdüreceğiz" sözleriyle anlatılıyor.

-TÜRKİYE'NİN SAYESİNDE PAKİSTAN DA DAVET EDİLDİ-

Bu arada, Ankara, İSAF toplantısına Pakistan'ın Cumhurbaşkanı düzeyinde davet edilmesini sağladı. Türk yetkilileri, Afganistan ile Pakistan arasındaki güven eksikliğinin gidirilmesi için düzenlediği üst düzeydeki "üçlü toplantılar"ı anımsatarak "Türkiye'nin yoğun girişimleri sonucunda Pakistan Cumhurbaşkanının da katılması söz konusudur. Dün (Salı günü) itibariyle Pakistan Cumhurbaşkanının zirveye davet edildiği bilgisini aldık" dediler.

Türkiye'nin girişimleri sayesinde de NATO Dışişleri Bakanları ile ittifaka katılmayı arzulayan Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ ve Gürcistan mevkidaşları arasında bir toplantı da gerçekleşecek.

Ankara'da söz konusu toplantıda NATO üyeliğini hedefleyen dört ülkeye "güçlü bir mesaj" verilmesi arzulanıyor.

Chicago Zirvesi sırasında yapılacak diğer önemli toplantı, NATO'nun 28 üyesi ile ittifaka katkı bulunan ve aralarında Fas, Japonya, Katar, Ürdün, Japonya'nın yer aldığı 13 ülke arasında gerçekleşecek.

-"ŞU ANDA 5. MADDELİK BİR DURUM YOK"-

Suriye'den Türkiye'ye topraklarına ateş açılması üzerine Ankara'nın dillendirdiği NATO Antlaşması'nın 5. maddesi çerçevesinde NATO'nun devreye girmesi konusunun zirvede resmen gündeme getirilmesi beklenmiyor.

Türk yetkilileri, NATO'nun Suriye konusunda devreye girebilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin kararı veya herhangi bir müttefikin topraklarına "ciddi bir tehdit veya yakın saldırı yada gerçekleşmiş bir saldırı" olması gerektiğinin altını çizerken "Şu anda 5. maddelik bir durum yok. Ancak olursa NATO'ya gidip konuyu gündeme getiririz" şeklinde konuştular.

Aynı yetkililer, her müttefik ülkenin NATO Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde de "istişareler" talep etme hakkının bulunduğunu anımsatarak "Öyle bir durum yok. Ancak ciddi bir olay patlak verirse aniden 4. madde çerçevesinde istişareler talep edersiniz" dediler.

-AB BAŞKANLARININ KATILIMI MESELESİ-

Türkiye'nin AB Komisyonu ve Konseyi Başkanlarının Chicago Zirvesi'ne katılmalarına karşı çıktığı ancak daha sonra bir uzlaşının sağlandığı iddialara ilişkin Ankara'da Chicago Zirvesi'nin bu konuda Lizbon Zirvesi'nde ne yapılmış ise aynen uygulanacağına dikkat çekilirken "Lizbon modeli"ne bağlı kalındığı sürece Türkiye'den bir itirazın gelmeyeceği vurgulanıyor.

-İSRAİL TARTIŞMASI-

Chicago Zirvesi öncesi tartışılan konulardan biri olan "İsrail zirveye Ankara'nın vetosu nedeniyle katılamıyor" iddiası ise, Ankara'da "çok şaşırtıcı" bulunuyor. Türk yetkilileri, "Yapılmamış bir davet nasıl mesele haline gelir?" diye sorarken bu konuyu "belki belli ülkeler ve lobilerin gündeme getirdiğini" de ifade ettiler.

ANKA

En Çok Aranan Haberler