ANKARA (İHA) - CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, 5232 sayılı Yasa ile büyükşehir belediye başkanlarını yargılayacak merciinin değiştirildiğine işaret ederek, delillerin toplandığı ve kanaatin oluştuğu davaların başka merciye aktarılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.
CHP, 5232 sayılı 'Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. CHP İstanbul Milletvekili Topuz, 5232 sayılı Kanun'un 2. maddesinin değiştirdiği 4483 sayılı Kanun'un 4. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkrası, 4. maddesinin değiştirdiği 4483 sayılı Kanun'un 12. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, 5. maddesinin değiştirdiği 4483 sayılı Kanun'un 13. maddesi, 6. maddesi ve 7. maddesinin 4483 sayılı Kanun'a eklediği geçici maddenin iptalini isteyen başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na teslim etti.
Anayasa Mahkemesi'nden ayrılışında bir açıklama yapan Topuz, bugün 32. iptal başvurusunu yaptıklarını belirterek, CHP'nin, 5232 sayılı Kanun'un bazı maddelerini Anayasa'ya aykırı olarak değerlendirdiğini söyledi. Topuz Kanun'da yer alan bazı hükümlerle memurlarla ilgili şikayet ve ihbar yollarının ortadan kaldırıldığını ifade etti. Şikayet halinde memurların özel olarak himaye altına alındığının ve korunduğunun anlaşıldığını belirten Topuz, bu nedenle hukuk devleti ilkelerinin zedelendiğini bildirdi.
Yasa'nın, büyükşehir belediye başkanlarının yargılanmasıyla ilgili merciiyi değiştirdiğine de dikkat çeken Topuz, büyükşehir belediye başkanlarını yargılamayetkisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Başsavcı vekilinden alınarak mahallindeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na aktarıldığını hatırlattı. Bazı Büyükşehir Belediye Başkanları hakkında açılmış ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen davaların o merciiden alınarak ilin Cumhuriyet Başsavcılığı'na aktarıldığını anlatan Topuz, "Delillerin toplandığı ve kanaatin oluştuğu davanın başka merciiye aktarılmasını Anayasa'ya aykırı bulduk" dedi.
Birkaç Yasa ile ilgili araştırmalarının sürdüğünü belirten Topuz, onlarla ilgili Anayasa'ya aykırılık bulmaları halinde iptal davası açacaklarını kaydetti. AK Parti'nin kanun çıkartmak konusunda çok dikkatli olmadığını savunan Topuz, her çıkan yasayı Anayasa hukuku açısından gözden geçirme ihtiyacı duyduklarını söyledi. Topuz, CHP'nin oluşturduğu bir komisyonun, her Yasa için otomatik olarak devreye girdiğini belirtti. Bugüne kadar açtıkları 32 iptal davasından sadece 1 tanesinin reddedildiğini hatırlatan Topuz, başvuru yaptıkları bir çok Yasa için yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verildiğini ifade etti.