ANKARA (ANKA)- CHP ve DSP arasındaki seçim işbirliği görüşmelerinde sona doğru yaklaşılırken, işbirliğinin önündeki hukuksal tartışmalar değerlendiriliyor. Bu bağlamda ilk olarak, iki partinin de tüzükleri incelenerek, olası sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Merkez sağda Anavatan Partisi ile DYP'nin birleşme kararı alması, gözleri merkez soldaki ittifak ve işbirliği arayışlarına çevirdi. Dün, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer başkanlığında toplanan DSP Parti Meclisi'nde işbirliğine ilişkin her türlü detay ayrıntılarıyla ele alındı. ANKA'nın edindiği bilgilere göre, Parti Meclisi üyelerinin tamamına yakını, işbirliğinden yana tavır koyarken, görüşmeler son derece olumlu geçti. Toplantıda, tüzük konusu da gündeme geldi. CHP listelerinden aday olunması durumunda doğabilecek hukuki sıkıntıların aşılması için iki partinin de tüzükleri masaya yatırıldı. CHP Tüzüğünün 60. maddesi parti üyesi olmayanların adaylığı konusunda "Parti üyesi olmayanlardan, Parti Meclisi'nce, önseçime, aday yoklamalarına ve merkez yoklamasına katılmaları uygun bulunanlarla merkez kontenjanından aday gösterilenler tüzüğün 12. maddesi uyarınca Merkez Yönetim Kurulu'nca doğrudan asıl üyeliğe kabul edilir" düzenlemesini öngörüyor. DSP tüzüğü ise, aday olabilmek için üyelik şartı aramıyor. Parti Meclisi toplantısında da gündeme gelen bu konunun sorunsuz halledilemsi için iki partinin tüzüklerinin de incelenmesi kararı çıktı. DSP tüzüğü, gece geç saatlerde CHP yetkililerine fakslandı.
Yapılan görüşmelerde, milletvekilliği sayısı ve hangi bölgede kimlerin aday gösterileceği gibi konuların henüz gündeme gelmediği ancak, DSP'nin en TBMM'de grup kurabilmeye imkan tanıyacak bir sayıda kontenjana sıcak baktığı, CHP'nin de bu konuda fazla ısrarcı olmayacağı kaydedildi.
Amaç halkın beklentisine yanıt vermek
Şimdiden bu tür tartışmaların, yapılacak görüşmelere zarar vereceği endişesi taşıyan iki parti yetkilileri, henüz bu aşamada olmadıklarını ama en kısa zamanda işbirliği konusunda çok net açıklamalar yapacaklarını söylediler. İki parti arasındaki, görüşmelerin bugün ve yarın da çok yoğun bir trafikle süreceği ifade edilirken, halkın büyük bir beklenti içinde olduğu ve bu beklentiye en kısa zamanda yanıt verileceği belirtildi.
Uzun vadede sol tek çatı olabilir
CHP ve DSP arasında yürütülen anlamlı beraberliğin, uzun vadede solu tek çatı altında toplayabileceği üzerinde durulurken, şu aşamada her iki partinin de kurumsal kimlikleri üzerinden bir tartışma yürütülmeyecek. Türkiye'de, orta ve uzun vadede, iki partinin birleşmesinin vatandaşlara "çok sempatik" geleceği yorumları yapılırken, "nişanlı kalınıp, tanışmanın" tam olarak sağlanmasının önemine işaret ediliyor.
Yürüttükleri çalışmalara ilişkin ANKA'ya konuşan bir DSP kurmayı, "Solda tek bir partinin olması çok uzak bir fikir değil kimseye. Şu an nişanlılık dönemini kurmaya çalışıyoruz. Gücümüzü bir araya getirmeye çalışıyoruz. Halktan umut veren tepkiler alıyoruz. Türkiye'ye yeni bir iktidar alternatifi kurma yolunda çalışmalarımız sürüyor" dedi.
E-posta ve telefon yağmuru
CHP, DSP yakınlaşması kamuoyundan da geniş yankı buldu. Her iki partiye, faks, mektup ve elektronik posta yoluyla ulaşan vatandaşlar, iki partinin seçimlerde güç birliği yapması isteklerini ulaştırıyorlar. Her iki partinin il, ilçe ve belde örgütleri de oluşacak yeni yapıyı merakla beklemeye başlarken, vatandaşlardan gelen telefon ve e postalarda iki partinin seçimlere ortak girmemesi durumunda, oyların merkez sağa ve özellikle de Genç Parti'ye kayacağı uyarısında bulunuluyor.
En az yüzde 25
Öte yandan, CHP ve DSP'nin ortak listelerden aday belirlemeleri durumunda, alınacak oy oranın en az yüzde 25'i bulacağı değerlendirmeleri yapılırken, bu durumun Türkiye'de solu yeniden iktidar alternatifi durumuna getireceği kaydediliyor. İstenen seçim başarılarının elde edilmesi içinse, özellikle, Karadeniz'de Ordu, Samsun, Karabük, Zonguldak ile Orta Anadolu'da DSP'nin güçlü olduğu illerde DSP'li, Akdeniz, Ege ve Marmara'da ise CHP'li adaylara öncelik tanınması gerekliliği üzerinde duruluyor. Görüşmelerden ortak liste kararı çıkarsa, detaylar bir iki gün içinde netlik kazanacak.
Önemli isimler beklemede
Öte yandan, Ankara'da yaşanan sıcak gelişmeler siyasetin önde gelen isimleri tarafından da merakla izleniyor. Adı, bir süre önce Demokrat Parti ve merkezde yeni bir oluşum arayışlarıyla sık sık gündeme gelen eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de gelişmeleri yakından takip ediyor.