Sinan Onuş
Ankara
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz Soma maden faciası ardından iktidarı protesto etmek amacıyla, milletvekilliğinden istifa dilekçesini verdiğini açıkladı.
Akkiraz dilekçeyi dört gün önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na verdiğini kaydetti.
Soma'da maden ocağı faciasında 301 işçinin yaşamını yitirmesi ardından, bazı Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri arasında hükümetin olaya ilişkin tavrını protesto amaçlı toplu istifa ihtimali tartışılmaya başlanmış, konu daha önce CHP milletvekilleri Şafak Pavey ve Hüseyin Aygün tarafından da dillendirilmişti.
'Gerekirse sine-i millet'BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, bu çıkışının parti içi bir muhalefet hareketi olmadığını vurguladı.
Kaza sonrası iktidarın "gereğini yapmadığını ve sorumluluk almadığını" belirten Kiraz, Kılıçdaroğlu'na da bunu söylediğini aktardı.
Kiraz, "İstifa edemeyen iktidar mensuplarını protesto etmek için istifa dilekçesi verdim" dedi.
Tüm milletvekilleri kendisi gibi yaparsa, iktidarın "siyasal sorumluluğu almak zorunda kalacağını" ileri süren Kiraz, "CHP, iktidarın alternatifi ise her türlü eylemi yapacak yürekte olması gerekir" diye konuştu.
CHP ne yapacak?Kılıçdaroğlu'nun kendisine, acıların daha taze olduğunu, önümüzdeki süreçte ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını söylediğini aktaran Kiraz, "300 kişi öldü. İktidar koltuğuna aşık. Bu kadar acı karşısında Meclis koltuklarında oturmak beni mutlu etmez. Gerekirse sine-i millete dönülmeli" dedi.
İstifası kabul edilmezse tavrının ne olacağı sorusuna net yanıt vermeyen Kiraz, "Ben tepkimi gösterdim. İktidar mensuplarını protesto etmek için bu kararı verdim" diye konuştu.
Akkiraz ayrıca parti içinde bir hazırlık yapıldığını, birkaç gün içinde CHP'li kadın milletvekilleriyle birlikte Soma'ya taziyeye gideceklerini söyledi.
İstifa süreci nasıl işliyor?Milletvekillerinin partisi ve/veya milletvekilliğinden istifa etmesi için iki yol var.
Birincisinde, milletvekili doğrudan TBMM Başkanlığı'na dilekçe sunuyor. Dilekçe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından işleme konuyor ve onayıyla birlikte partisinden istifa eden milletvekili, kayıtlarda bağımsız olarak yer alıyor.
İkinci seçenekte ise, milletvekili, istifa dilekçesini TBMM Başkanlığı'na değil, parti genel başkanına ya da Meclis grubuna sunuyor. Genel Başkan ya da parti grubu kabul etmediğinde istifa geçerli olmuyor.
Partiden değil de milletvekilliğinden tamamen istifa için de, Meclis İç Tüzüğü gereği yasal süreci yine TBMM Başkanlığı yürütüyor.