HABER

CHP'den Güler'e "İgdaş" sorusu

CHP'den Güler'e "İgdaş" sorusu

ANKARA (İHA) - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Murahhas Üyesi olduğu dönemde İGDAŞ yolsuzluğuna adı karıştığı iddia edilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, "Gayri yasal yollardan temin edilen paraları 'Kasa olarak' muhafaza ettiği konusunda Mülkiye Müfettişleri tarafından düzenlenen 9 Nisan 2002 tarihli raporun içeriğini ve neden yargılanmadığını" sordu.

Kart, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in yazılı olarak cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Kart önergesinde, TBMM gündeminde Elektrik Piyasası Kanunu'nda düzenlemeyi ve bu sektörde özelleştirmeyi hedef alan tasarıların görüşüldüğü bir dönemde, Bakan Güler'e yönelik bir takım ciddi bulgu ve iddiaların açıklık kazanması gerektiğini belirterek, Güler'in Murahhas Üye sıfatıyla İGDAŞ bünyesinde görev yaptığı dönemlere yönelik son derece ciddi suçlamaların bulunduğunu kaydetti.

Kart, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri'nin hazırladığı 2002 tarihli rapora göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İGDAŞ'ta Murahhas Üye olarak görev yapan Güler'in, gayri yasal yollardan temin ettiği paralara "kasa olarak" nezaret etmiş olup, bu iddialarla ilgili olarak hakkında 9 Nisan 2002 tarihli bir inceleme raporu düzenlendiği ve bu raporun İçişleri Bakanlığı'na "gereği yapılmak üzere" sunulduğunu bildirdi.

Raporda, İGDAŞ'ın güncel tabirle hortumlanmasında en kritik ve önemli kararın, yönetim kurulunun 1 Kasım 1995 tarih ve 95/44 sayılı kararı olduğunun belirtildiğini bildiren Kart, rapora göre söz konusu yönetim kurulu kararına Başkanvekili olarak Mehmet Mustafa Açıkalın, Murahhas Üye Mehmet Hilmi Güler, Üye Muammer Kantarcı, Üye Ömer Dinçer, Üye Muhittin Soğukoğlu ve Üye Hüseyin Besli'nin imzalamak suretiyle katıldıklarını kaydetti. İGDAŞ yolsuzluğunda kamunun zararının 2001 yılı itibariyle 269 trilyona ulaştığının da raporda tespit edildiğini ifade eden Kart, "Görüldüğü gibi son derece ciddi ve bir o kadar da düşündürücü suçlamalar söz konusudur. Bu zararların tahsili ve sorumlularının tespitiyle cezalandırılmaları noktasında yargıya ve idari mekanizmalara yönelik organize müdahalelerin ve engellemelerin yapıldığı gelinen süreçte ortaya çıkmıştır" dedi.

İGDAŞ dosyasında 200 civarında sanığın İstanbul-Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde halen yargılandığını, ancak bu yargılamada, yargıya yönelik müdahalelerin yapıldığı yolunda ciddi iddiaların söz konusu olduğunu da savunan Kart, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"İGDAŞ'ta Murahhas Üye olarak görev yaptığı dönemde, Hilmi Güler'in gayri yasal yollardan temin edilen paraları 'kasa olarak' muhafaza ettiği konusunda Mülkiye Müfettişleri tarafından düzenlenen 9 Nisan 2002 tarih ve 151/6, 2/6, 46/1, 2001/639, 2001/368 sayılı 'İnceleme Raporu' hakkında İçişleri Bakanlığı, bugüne kadar ne işlem yapmıştır? Bu raporun içeriği ve sonuç bölümü nedir? Aradan geçen 4 yıla rağmen bu konudaki gelişmeler kamuoyundan neden gizlenmiştir? İddia ve bulgulara göre, Sayın Enerji Bakanı, kime-kimlere 'kasa olarak' muhafaza görevini yapmıştır? 6 Mayıs 2002 tarihli Tevdi Raporu'nun 165. sahifesine göre, İGDAŞ'ın güncel tabiriyle 'hortumlanmasında' Başbakanlık Müsteşarı Sayın Ömer Dinçer ile Sayın Enerji Bakanı Mehmet Hilmi Güler'in doğrudan iştirakleri ve sorumluluklarının bulunduğu belirtildiği ve doğmuş olan kamu zararının 269 trilyon seviyesinde olduğu tespit olunduğu halde, Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan dosyalarda Enerji Bakanı yargılanmadığı gibi yasama dokunulmazlığı sebebiyle tefrik edilen dosyalar arasında da Enerji Bakanı'nın dosyası bulunmadığına göre, hangi yasal gerekçe ve uygulamayla Bakan dava dışı bırakılmıştır? Enerji Bakanı hakkında İGDAŞ yolsuzluğu dosyasında ne gibi bir işlem yapılmıştır? Enerji Bakanı'yla ilgili yargılama ve işlem safahatı nedir?"

En Çok Aranan Haberler