HABER

Çiçek, "çene altı bağlama" tarifine açıklık getirdi

Çiçek, "çene altı bağlama" tarifine açıklık getirdi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti ve MHP'nin mutabakata vardığı türban düzenlemesinde yer alan 'çene altı bağlama' tarifine açıklık getirdi.

Çiçek, "Bu Anadolu türü bağlamadır" diyerek tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise, düzenlemede tarif yapılmasına karşı çıkarak, "Ayrıntılı tarif yapmaya gerek yoktu. Bu tarif yasalarla olmaz" dedi. AK Parti ile MHP'nin türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için Anayasa'nın 10. ve 42. maddeleri ile YÖK Yasası'nın ek 17. maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata varmasının ardından gözler değişiklikte yer alan örtünmenin tarifine çevrildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, düzenlemede yer alan 'Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir' şeklindeki tarife açıklık getirdi. Çiçek, "Bu Anadolu türü bağlamadır. 'Bizim kardeşlerimiz, bacılarımız da başını bağlıyor' diyorlardı. İşte bu, o tarz bir bağlamadır" yorumunu yaptı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise türban düzenlemesinde örtünme tarifi yapılmasına karşı çıktı. Tarifin yasalarla yapılamayacağına vurgu yapan Üskül, şunları söyledi:

"Bana göre ayrıntılara girmeye, ayrıntılı bir tarif yapmaya gerek yoktu. Bu tarif yasalarla olmaz. Ancak uygulama ve sorunun karmaşıklığı bu tarifi gerektirmiş olabilir. Bunu netleştirmek için böyle bir düzenleme yapıldı, herhalde. Bana göre ilk ve ortaöğretimde türban olmaz, olmamalı. Kamuda da olmaz. Bu düzenlemeyi iyice incelemek gerekiyor."

İHA

En Çok Aranan Haberler