Türkiye'de son 70 yılda orman yangınlarında 1 milyon 564 bin hektarlık ormanlık alan kül oldu. 2005 yılındaki orman yangınlarında 2004 yılına oranla yanan ormanlık alanda yüzde 43'lük azalma kaydedilirken, 2006'nın ilk 6 ayında 664 yangında 859 hektarlık alan kül oldu.
Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Türkiye her yıl orman yangınlarında ortalama 23 bin hektarlık alanını kaybediyor. Yangınların çıkış sebepleri arasında insanların ihmali yüzde 95 ile ilk sırayı alıyor. Yapılan istatistiklere göre, 1937 yılından bugüne kadar toplam 1 milyon 564 bin hektarlık alan kül oldu. 2005 yılında bin 530 orman yangınında 2 bin 821 hektarlık alan yanarken, yangınlarda bir önceki yıla göre alan bakımından yüzde 43 azalma kaydedildi. 1937 yılından 2006 yılına kadar orman yangınlarıyla mücadelede 93 kişi hayatını kaybetti.
2006 yılının ilk 6 aylık istatistiklerine göre, 644 yangında 859 hektarlık alan kül oldu. Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki yangında kül olan 320 hektarla bu rakam bin 180 hektarı buldu. Orman Genel Müdürlüğü'nün istatistiklerine göre, yangın çıkış sebepleri arasında ilk sırayı anız yakılması, sönmemiş sigara, kibrit atılması, otların yakılması alıyor.
Diğer sebepler ise şöyle:
"Çocukların ormanda ateşle oynamaları, orman içinde ve kenarında çöplerin yakılarak imha edilmesi, ormana sönmemiş sigara, kibrit atılması, arı kovanlarının tütsülenmesinde kullanılan ateşin ormana söndürülmeden atılması, piknik amacıyla, yemek pişirmek, su ısıtmak amacıyla yakılan ve terk edilen ateşler, PVC boruların ateş yakılarak ısıtılması ve ateşli silah tatbikatları sırasında, havai fişeklerin ormana düşmesiyle, elektrik tellerinin kopmasıyla, bakımsız trafoların çıkardığı kıvılcımlardan, yol ve benzeri inşaatlarda patlayıcı maddeleri ateşleyecek fitilin otları tutuşturmasıyla, kireç ve kömür ocaklarının yakılması sırasında, trafik kazalarında yanan araçlardan. Terör amacıyla ormanların yakılması, yerleşim yeri, tarla otlak kazanmak gayesiyle, orman idaresine kızgınlık, ormanda yapılan kanunsuz işleri örtbas etmek, başka tarla sahibini zor durumda bırakmak, yabani hayvanları uzaklaştırmak, iş temin etmek (üretim, ağaçlandırma) ve yol yaptırmak amacıyla."
Bursa ve çevre illerde 2006 yılının ilk 6 ayında çıkan 29 yangında 30 hektar alan kül oldu. Bursa'da geçen yıla göre artış gösteren yangınların ana nedeni ihmal ve kasıt olurken, kaza ve yıldırım gibi etkenlerde yangınlarda büyük rol oynadı. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün denetim sahasında olan Bursa, Yalova, Bilecik, Kütahya illerinde çıkan yangın sayısı ve yangınlarda yok olan ormanlık alanların miktarı 2005 yılına oranla büyük artış gösterdi. 2005 yılında çıkan 36 yangında 12 hektar ormanlık alan kül olurken, 2006 yılının ilk 6 ayında çıkan 29 yangında 30 hektar orman yandı.
Yangınların artış oranını cehalete bağlayan Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, gerek bakanlık düzeyinde, gerek bölge müdürlüğü düzeyinde yangınlara karşı etkin bir çalışma yürütülmesine rağmen, yine onlarca hektar ormanın kaybedildiğini söyledi. Bölge sahasında çıkan 29 yangından en çok Orhaneli İlçesi'nin zarar gördüğüne dikkat çeken Girgin, "29 yangından 8'i Orhaneli İlçesi'nde çıktı. Burada yangınların temel nedeni kasıt. İkinci sırada ise ihmal geliyor. Siz ne kadar hızlı ve etkili mücadele ederseniz edin, orman kayıplarının önüne geçemiyorsunuz" diye konuştu.