HABER

CİK görüşmeleri sürüyor

ANKAARA (İHA) - Ceza İnfaz Yasa Tasarısı'nın (CİK) TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda görüşmeleri sürüyor. Tasarının sabahtan bu yana yapılan görüşmelerinde 25 maddesi kabul edildi. Tasarı, 13 Aralık tarihinde Genel Kurul'da ele alınacak.

TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda dün tamamlanan CİK tasarısı, bugün Adalet Komisyonu'nda ele alınıyor. Alt Komisyonda yapılan değişiklikler doğrultusunda parasız mahkumların istemeleri halinde kendilerine tek tip elbise verilebilecek. Yine Alt Komisyon çalışmalarında, okumuş-yazmış mahkumların 'iyileştirilmesine gerek kalmayacağı' belirtilirken, zorunlu mazerete izin verilmesinin genişletilmesi, terörist başı Öcalan'a şartlı tahliye hakkı verilmemesi gibi uygulamalar getirilirken, hücre cezasının üst sınırı da 15 günden 20 güne çıkarılmıştı.

Tasarıya göre hapis cezaları, cezanın zorunlu kıldığı özgürlükten yoksunluk, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddi ve manevi koşullar altında çektirilecek. Alt Komisyonda 'muhtaç hükümlülere talepleri halinde' idare tarafından iklime ve sağlığa uygun giysiler verileceği ifadesi eklendi. Dolayısıyla mahkumlara tek tip elbise verilmeyecek. İyileştirmeye gereksinimleri olmadığı saptanan hükümlülere ilişkin infaz rejiminde, bu hükümlülerin kişilikleriyle orantılı bireyselleştirilmiş programlara yer verilmesine özen gösterilecek.

TERÖRİST BAŞI ÖCALAN'A ŞARTLI TAHLİYE YOK Şartlı tahliye yerine 'koşullu salıverilme' ifadesinin getirildiği değişiklikle, koşullu salıverilmesi geri alınan hükümlü, dışarıda geçirdiği sürenin eklendiği kalan cezasını çekmeye başlayacak. Koşullu salıverilme hakkında cezaevi yönetimin hazırlayacağı gerekçeli rapor, ilgili mahkemeye sunulacak ve mahkeme dosya üzerinden karar verecek. 'Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar'dan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış olan Abdullah Öcalan gibi hükümlüler, koşullu salıverilmeden yararlanamayacak. Yeniden suç işlediği için mahkum olan eski hükümlüler, ancak hapis cezasının dörtte üçünü çekmesi halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek. Hükümlülerin iyileştirme çabalarına yönelik istekli olması teşvik edilecek.

Programlar, hapis cezasının 'kendisinde var olan zararlı etki yapıcı niteliğini mümkün olduğu ölçüde azaltacak biçimde' düzenlenecek. İyileştirme araçları hükümlünün sağlığını ve kişiliğine olan saygısını korumasını sağlayacak biçimde uygulanacak. Tasarıda, bulundukları kurumlarda disiplini bozanların yüksek güvenlik cezaevlerine gönderilmesi öngörülmüşken, maddeye, 'eylem ve tutumları nedeniyle tehlikeli halde bulunan ve özel gözetim ve denetim altında bulundurulmaları gerekli olduğu saptananlar' ifadesi de eklendi. 3 yıl ve daha az hapis cezaları, hükümlünün üniversite eğitimini bitirebilmesi, ana-baba-eş-çocuğunun ölümü, sürekli hastalığı veya malullükleri nedeniyle ailenin arazilerinin işlenebilmesinin olanaksız hale gelmesi veya hükümlünün hastalığının sürekli bir tedaviyi gerektirmesi gibi zorunlu ve çok ivedi hallerde başsavcılıkça 6 ayı geçmeyen sürelerle ara verilerek infaz edilebilecek. Ancak ara vermelerin sayısı ikiyi geçemeyecek.

PSİKİYATRİ HASTALARI İÇİN ÖZEL CEZAEVİ AÇILMAYACAK Ruhsal rahatsızlığı olup da akıl hastanelerinde tutulmaları uygun bulunmayan hükümlüler için ayrı cezaevleri açılmayacak. Ancak bu hükümlüler cezaevlerinde kendilerine ayrılan özel bölümlerde tutulacak. İdam cezasının kaldırılmasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan hükümlüler, iyileştirme ve eğitim çalışmalarında gösterdikleri gayretin dışında "iyi hallerine" göre de açık havaya çıkma, spor yapma süresinin uzatılması ve aynı ünitede kalan hükümlülerle temasta bulunmalarına sınırlı olarak izin verilmesi gibi uygulamalarla ödüllendirilecek.
Dün Komisyonda CHP'lilerin, disiplin cezalarının tüzük yerine yasada gösterilmesi gerektiği şeklindeki itirazları üzerine bu yönde değişiklik yapılarak, hangi eylemler için kınama ve hangileri için bazı etkinliklerden yoksun bırakılma gibi disiplin yaptırımlarının uygulanacağı tek tek gösterildi. Hücreye koyma cezası tasarıda 1 günden 15 güne kadar belirlenmişken, bu sürenin üst sınırı 20 güne çıkartıldı. Bu cezaya çarptırılan hükümlüler, açık havaya çıkma hakkı saklı kalmak üzere, geceli ve gündüzlü bir hücrede tek başına tutulacak ve her türlü temastan yoksun bırakılacak.

İŞKENCECİ ÇOCUK, 6 AYLIĞINA İADE EDİLECEK
Çocuk Kapalı Cezaevinde tutulan çocuk hükümlülerden; yaralayıcı, patlayıcı medde kullanan, birisini zorla alıkoyan, görevlileri tehditle engelleyen, firara teşebbüs eden, kasten kurum malına zarar veren, hükümlüleri idareye karşı kışkırtan, adam öldüren veya teşebbüs eden, çocukların cinsel istismarına karışan veya görevlilere, diğer çocuklara işkence yapan veya yaptıranlar 6 ayı geçmemek üzere kapalı cezaevine gönderilecek. Hücreye koyma şeklindeki disiplin cezasının infazı, ancak İnfaz Hakiminin onayı ile başlayacak. Açık veya kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin, ölüm veya ağır hastalık gibi durumlarda kurum telefon veya fakslarından kullanabilmelerine ilişkin hakları genişletilirken, doğal afet durumunda da bu olanaktan yararlanılması mümkün olacak. Çocuklar hakkındaki adli para cezaları ile kısa süreli hapis cezasından çevrilen adli para cezalarının ödenmemesi halinde, bu cezaların hapse çevrilemeyeceği hükmü korundu. Ancak ödenmeyen miktar için cumhuriyet başsavcısının dosyayı ileteceği mal memuru icra takibine başlayacak.

En Çok Aranan Haberler