Hücreyi oluşturan temel kısımları saymazsak, insanı oluşturan en küçük yapı taşına hücre diyebiliriz. Hastalıkların birçoğu hücrenin yapısının bozulması sonucu oluşur. Bu tür hastalıkların tedavisi de bozuk hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması yani kök hücre tedavisi ile yapılır. Peki kök hücre tedavisi nedir? Kök hücre tedavisi nerelerde kullanılır?
Ankara'da Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, "İnfluenza virüsü şimdiye kadar bildiğimiz bilgilere göre ciltte yaklaşık 2 saat kalıyor. Koronavirüs ise, 9 saat boyunca elin üzerinde canlılığını sürdürmüş. Hapşırarak ya da öksürerek mukus dolu virüs bulaştırdığımızda bu süre 11 saate kadar uzuyor" dedi.
Cilt yaşlanması günümüzde pek çok insan için en önemli sorunların başında geliyor. Cilt yaşlanması hem zamana bağlı olarak hem de çevresel faktörlerin etkisiyle gelişir. Özellikle sigara ve aşırı alkol tüketimi cildin daha hızlı yaşlanmasına yol açar. Sigara ve alkolün cilt üzerindeki olumsuz etkileri bilindiğinde cildinizin yaşlanma hızını geciktirebilirsiniz.
Yeni tip koronavirüs salgını sadece solunum yollarını değil aynı zamanda cildi de etkiliyor. Covid-19 ayak parmaklarından kafaya kadar insan derisinde bir takım semptomlara neden oluyor. Tespit edilen sekiz yaygın semptom bulunuyor.
Cilt yaşlanmasında rol oynadığı saptanan güneşin zararlı ışınları, sağlıksız beslenme ve yetersiz uyku ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, pandemi sürecinde artış gösteren stres faktörünün de cilt üzerinde olumsuz etki yarattığına dikkat çekerek, stresin ciltte yarattığı 6 hasardan bahsetti.
Koronavirüs sürecinde yanımızdan ayırmadığımız dezenfektan ve kolonya gibi alkol içerikli temizleyiciler, cilt problemlerini kaçınılmaz kıldı. Cildin dışarıdan maruz kaldığı bu maddelerin etkisinin yanında; virüse yakalanma endişesi ve günlük yaşam alışkanlıklarının değişmesinin neden olduğu stres de cilt problemlerinin tetiklenmesinde önemli rol oynuyor.
Kadın-erkek fark etmeksizin genç, sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmak hemen herkesin arzusudur. Ancak ilerleyen yaşla birlikte cildin yapısını oluşturan kollajen ve elastin lifleri azalıyor, cilde destek olan yağ dokusundaki kayıplar daha da belirginleşiyor.
Kimi zaman cildimizin çaresiz kaldığı durumlar olabilir. Özellikle yanık problemi cildin en çok zarar gördüğü dış etkendir. Cilt yanıkları dört derecede incelenerek tedavi edilir. Birinci dereceden incelenen yanıklar genelde en az zarar veren yanıklardır.
Vücut kırışıklıkları, belirli bir yaşın üzerindeki insanlar için problem olarak nitelendiriliyor. Bu da vücut kırışıklıklarına karşı önlem almayı kaçınılmaz kılıyor. Vücut kırışıklıkları için uygulanan yöntemler hakkında bilgi veren Dr. Mesut Ayyıldız, son dönemlerde adı sıkça duyulan endopeel yöntemi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Genç, güzel ve parlak bir cilt herkesin sahip olmak istedikleri arasında yer alır. Yıllara meydan okuma konusunda ameliyat olmak istemeyen kişilerse bu noktada PRP'den yardım alıyor. Konuyla ilgili konuşan Murat Gürel PRP tekniği ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Cilt bakımı kış aylarında daha da önem kazanıyor. Yaz aylarında güneşin verdiği zarardan korumaya çalıştığımız cildimizi soğuk ve karlı havalar da bir o kadar yıpratabiliyor. Peki bu durumda ne yapmak gerekiyor? Kışın cilt bakımında en önemli noktanın cildi kurumaktan ve tahrişten korumak olduğunu söyleyen dermatologlar, sağlıklı bir cilde sahip olmak için kış aylarında yapılması gerekenleri anlattı.
Farklı sebeplerden dolayı kaybedilen kolajen ciltte sarkmalara, kuruluğa ve kırışıklıklara neden olabiliyor. Cilt bakımında cildin kaybettiği kolajeni kazandırmak için uygulanan ürünlerin bilinçli şekilde kullanılması büyük önem taşıyor. Uzman kontrolünde kullanılan kolajenlerin cildinize iyi gelmesinin başka bir püf noktası da sürekliliğin sağlanması.
Kırışıklıklar yaşlanma belirtileri arasında şüphesiz ki ilk sıralarda geliyor. Farklı faktörlerle ortaya çıkan kırışıklıklar bir çok kişi için sorun haline gelebiliyor. Peki kırışıklıkları engellemek mümkün mü? İşte kırışıklıkları engellemeye yardımcı olacak bazı yolların olduğunu söyleyen Estetik Hekimi Dr. Metehan Özgür kırışıklıkları yok etmek için daha fazla balık ve yeşil renkli besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Özgür, ayrıca c vitaminin cildi gençleştirdiğinin altını çizdi.
Kış aylarında cilt bakımı diğer mevsimlere göre daha da önemli hale geliyor. Kış aylarında soğuk hava ve rüzgarın etkisi kadar ısıtıcı ve sıcak ortamlarda bulunmaktan da etkilenen cilt, her ne kadar cilt kuruması ile başa çıkmaya çalışsa da başarılı olamıyor. Bu da kış aylarında cilt bakımı konusunda bazı noktalara dikkat etmemizi kaçınılmaz kılıyor. Peki kış aylarında cilt bakımı ile ilgili ne yapmak gerekiyor? İşte Prof. Dr. Şentürk'ten kışın cilt bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler...
Hücrelerin atası olarak kabul edilen kök hücrelerle ciltteki yenilenme artık ayrılmaz bir olgu. Cilt yenilenmesinde de kullanılan kök hücreler, gençleşmek isteyenlerin ilk başvurduğu yöntemler arasında yer almaya başladı. Peki kök hücreler cilt yenilenmesinde nasıl bir rol üstlenir? İşte kök hücre ve cilt bakımı ile ilgili merak edilenler...
Ciltte zamanla meydana gelen düşmeler ve sarkmalar hepimizin ortak sorunu. Tüm bunlar sadece gençliğimize gölge düşürmekle kalmıyor aynı zamanda daha üzgün, daha yorgun hatta daha mutsuz bir yüz ifadesine bürünmemize neden oluyor. Böyle durumlarda da çareyi medikal estetik ya da estetik cerrahi uygulamalarında arıyoruz.
Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Sema Karaoğlu: - "Deriye temas edildiğinde kuruluk ve dokunma ile çok ince, rende gibi pütürlü bir his alınır. Aslında deri tipi kuru değildir, yağ bezleri içeren bir cilttir ama bu duruma neden olan derinin nemsizliğidir. Bu tarz ciltlerde, deri yüzeyinde mikroskobik bir inceleme yapıldığında çoğu kez bol miktarda "demodex" dediğimiz parazitler saptanır" - "Sadece cilt tipinden dolayı, cilt kuruluğu gibi düşünülen bir durum paraziter bir cilt hastalığı olabilir. Doğru nemlendirici kullanımına bir dermatoloğun karar vermesinin önemi de ortaya çıkar. Her nemsiz cilt, kuru cilt tipi değildir. Yağlı ciltler de nemsiz olabilir. O nedenle bu tarz durumlarda su bazlı nemlendiriciler kullanılmalıdır"
Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sema Karaoğlu: - "Cildi hassas olan kişilerde kıyafetlerin renklendirilmesinde kullanılan azo-anilin boyaları deride kızarıklık, kuruluk, pullanma, kaşıntı gibi reaksiyonlar oluşturabilir. Alınan kıyafetleri kullanmadan önce yıkamak, olası bir reaksiyondan korunmayı sağlar"
Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Bayramgürler: - "İstatistiklere göre, tüm kanser tipleri birlikte ele alındığında, her üç kanserden biri deri kanseridir" - "Deri kanserlerini diğer kanserlerden ayıran en önemli özellikleri gözle görülür, elle tutulur olmalarıdır. Bu da deri kanserlerinin çok erken dönemde tanınmasına ve tedavisine olanak sağlamaktadır"