BURSA (İHA) - Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ile Türk mallarında kalite ve fiyat arasındaki neden-sonuç ilişkisinin kavranmasının, kalitesiz Çin ürünlerinin önüne geçilmesinin tek yolu olduğunu söyledi. Bir yılda 175 Alo Tüketici hattına 10 bin ihbar geldiğini kaydeden İnan, Tüketici Hakem Heyeti'ne intikal eden 85 şikayetin 39 tanesinin tüketici lehine sonuçlandığını bildirdi.
Tüketiciye yönelik bilinçlendirme çalışmalarının meyvesini verdiğini belirten Mahmut İnan, ülke çapında tüketici şuurunun yaygınlaştığını vurguladı. Bunun, ülke ekonomisini ciddi boyutlarda tehdit eden Çin malları istilasını önleyeceğini ve haksız rekabete son vereceğini açıklayan İnan, ihracat, turizm ile vergi oranlarının da yükselmesine sebep olacağını kaydetti.
Bilinçlenen her tüketicinin alışverişlerinde kalite ve fiyat dengesini aramasının dolaylı yoldan üretici ve satıcılara da yansıyarak kaliteyi doğuracağını anlatan İnan, "Bilinçlenen tüketici satıcıyı da bilinçlenmeye zorlar. Yani satıcı ucuz, uyduruk malların başına bela olacağını bilir ve kaliteli mal arar. Taleplere göre hareket etmek zorunda olan üretici de mecburen kalite üretir. Böylece ülkede her üründe kalite faktörü ortaya çıkar. Marka faktörü doğar, haksız rekabet ortadan kalkar, vergiler artar. Dahası kalitenin pasaportu olmayacağı için ürünlerimiz dünyaya yayılır, ihracatımız patlar. Hizmet sektöründe ise kalite turizmi tetikler. Bir turiste iyi hizmet etmek, en az 100 yabancının ülkeye gelmesi anlamına gelir" dedi.
İnan, en iyi denetleyiciler olan bilinçli tüketicilerin fiyat ve kalite arasındaki neden-sonuç ilişkisini göze alarak bir iki kullanımlık kalitesiz ve ucuz Çin mallarına da rağbet etmeyeceklerini ifade etti. Dünya pazarında kalitenin yetmediğini bunun ötesinde satış sonrası hizmetin de yaygınlaştığını dile getiren Mahmut İnan, tüketici memnuniyetini ilke edinen firmaların çok daha fazla mal ve hizmet satacağını açıklayarak, rakiplerine fark atacaklarını söyledi. Avrupa Birliği'nin tüketici ilkelerine de temas eden İnan, tüketicinin mal güvenliği, ekonomik çıkarı ve ayıplı malın düzeltilmesinin normlar arasında ilk sırayı aldığının altını çizdi.
Bursa'da son bir sene içerisinde yapılan bilinçlendirme çalışmaları çerçevesinde büyük gelişmeler kaydedildiğini aktaran İnan, "Tüketici heyetlerimiz 2005 yılının başından itibaren lise ve dengi okulları dolaşarak 5 bin gence eğitim verdi. Yıl sonunda bütün okulları bitirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca TV ve radyo reklamlarının yanında internet, afiş, takvim ve billboardları kullanarak tüketicileri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptık. Çalışmalarımızın semeresini alıyoruz. Son bir yılda ALO 175 hattımıza 10 bin civarında ihbar geldi. Bunlardan İl Hakem Heyeti'ne intikal eden sayı 85 oldu. Adli sürece taşınmasının ardından, 39'u tüketicinin lehine, 30'u aleyhine neticelenirken 16'sına da takipsizlik kararı verildi" diye konuştu.
İnan, İl Hakem Heyetleri'nin 1 YTL 750 kuruş ve üstü tutarlı konulara baktığını hatırlatarak, 670 YTL 360 kuruş ve üstü tutarlı konuların da bağlayıcı delil niteliğinde olup şikayetlerin direk mahkemeye yapılabileceğini sözlerine ekledi.