HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin'de kamplara gönderilen Kazaklardan haber alınamıyor

Kazakistan'ın Almatı kentinde bir araya gelen Kazaklar, hükümete, "yeniden eğitim kamplarına" gönderildikten sonra haber alamadıkları akrabalarının salıverilmesi için başvuruda bulundu

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "eğitim kamplarına" gönderilen çok sayıda Kazak kökenli Çin vatandaşından haber alınamıyor.

BBC'de yer alan habere göre, Kazakistan'ın Almatı kentinde bir araya gelen Kazak asıllı Çinliler, Kazak hükümetine, "yeniden eğitim kamplarına" gönderildikten sonra haber alamadıkları akrabalarının salıverilmesi için başvuruda bulundu.

Kazak Aybota Serik, babası Kudaybergen Serik'in Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Taçıng'da imam olarak çalıştığını belirterek babasının Şubat 2018'de gözaltına alındığını ve bu kamplardan birine gönderildiğini ifade etti. Aybota, o zamandan beri babasına ulaşamadıklarını söyledi.

Elinde babasının fotoğrafını tutan Aybota, "Babamın neden gözaltına alındığını bilmiyorum. Çin'de herhangi bir yasayı çiğnemedi ve mahkemede yargılanmadı." diye konuştu.

Almatı'ya 2016'da yerleşen Nurbulat Tursunjan, aile büyüklerinin Çin'den Kazakistan'a gelemediklerini çünkü pasaportlarına Çinli yetkililer tarafından el konulduğunu aktardı.

Kazak hükümetine dilekçeyle başvuran Bekmurat Nusupkan, Çin'de bulunan akrabalarının telefonla konuşmak ya da mesajlaşmaktan korktuğunu ifade ederek korkmakta çok haklı olduklarını belirtti.

Bekmurat Nusupkan, "Kayınpederim Şubat 2018'de beni ziyarete gelmişti. Buradan Çin'deki oğlunu aradı, nasıl olduğunu sordu. Kısa bir süre sonra oğlu Baurzhan gözaltına alındı. Oğluna Kazakistan'dan iki ya da üç kez arandığı söylenmiş. Daha sonra oğlu bu kamplardan birine gönderildi." dedi.

Kamplarda birkaç ay kalan Kazak asıllı Orynbek Koksybek, şunları söyledi:

"Orada cehennem gibi günler geçirdim. Ellerim ve ayaklarım bağlıydı. Beni bir çukura attılar. Ellerimi uzattım ve yukarı baktım. O sırada bana su attılar. Daha sonra ne olduğunu hatırlamıyorum. Çukurda ne kadar kaldım hatırlamıyorum ama kıştı ve hava çok soğuktu. Bana vatan haini olduğumu, çifte vatandaşlığa sahip olduğumu ve borcumun olduğunu söylediler. Hiçbiri doğru değildi."

Bir hafta sonra başka bir yere gönderildiğini ve burada Çince öğrendiğini anlatan Koksybek, "3 bin kelime öğrenirsem oradan gidebileceğim söylendi." dedi.

Çin'de bu kamplara "yeniden eğitim kampı" dendiğini ifade eden Koksybek, "Eğer öyleyse neden ellerimizi bağlıyorlar? Kazakları Müslüman oldukları için gözaltına alıyorlar. Kazakları Çinli yapmaya çalışıyorlar." ifadesini kullandı.

- Çin'e uluslararası alandan tepkiler

Uluslararası insan hakları kuruluşları, Sincan'da milyonlarca Uygur'un "yeniden eğitim" gerekçesiyle toplama kamplarında tutulduğunu bir süredir dünya kamuoyu gündemine getiriyor.

BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesinin Çin'de ayrımcılığa uğrayan topluluklarla (Uygur ve Kazaklarla) ilgili Cenevre kentinde düzenlediği toplantıya katılan insan hakları kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yerel yöneticilerin siyasi olarak sakıncalı tutumlar içinde olduğunu iddia ettiği bireyleri siyasi eğitim merkezlerinde alıkoyduğunu bildirmişti. Örgüt temsilcileri, herhangi bir yargı kararına dayanmadan hürriyetinden alıkonulan kişi sayısının milyonları bulduğunu dile getirmişti.

İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), bir süre önce yayımladığı raporda, son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın "siyasi eğitim merkezleri" denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği iddialarına yer vermişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, Çin makamlarının Uygur Türklerine yönelik sistematik asimilasyon politikasının insanlık adına büyük bir utanç kaynağı olduğunu belirtmişti. Çin makamlarını, Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı göstermeye ve toplama kamplarını kapatmaya davet eden Aksoy, "Türk kamuoyunun ağır insan hakları ihlalleri konusundaki tepkisinin Çin makamlarınca dikkate alınmasını bekliyoruz." ifadesini kullanmıştı.

ABD Kongresinde görüşülmeye devam eden bir yasa tasarısı da ABD'nin Çin'e Uygur Türklerine yönelik ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uygulamasını talep ediyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler