Pekin (AA)- Çinliler geleneksel ay takvimine göre yarın gece Fare Yılına girecek. Diğer adı bahar bayramı olan geleneksel yılbaşı dolayısıyla ülke çapında bir hafta tatil yapılacak.
Çinlilerin geleneksel yılbaşı gecesi ailece yemek yeme adetlerinden dolayı, bayram öncesi milyonlarca kişi tren, otobüs ve uçaklarla memleketlerine gitti. Ancak bu yıl ülkenin 14 eyaletinde yaşamı felç eden yoğun kar yağışı çok sayıda tren, otobüs ve uçak seferinin yapılamamasına yol açtı. Yalnızca güneydeki Guangcou şehrinde yaklaşık 500 bin kişi tren biletlerini iade etmek zorunda kaldı.
Bütün olumsuz hava koşullarına rağmen, Çinliler Fare Yılı'ndan hayli ümitli. Zira farenin Çince'deki söylenişi bereket kelimesini çağrıştırıyor. Birçok Çinliye göre de farenin çıkardığı ses para sesine benziyor. Zaten Çinliler bu farenin tahıl ambarlarında dolaşan fare olduğuna ve bu nedenle bolluk getireceğine inanıyor.
Çin efsanesine göre, gökte bulunan ülkenin kralı yıllara isim vermek için kediden hayvanları çağırmasını istemiş. Bunu duyan fare hemen gelmiş ve kediye verilecek yıl kalmamış, bundan sonra da kedi ve fare düşman olmuş. Ayrıca, Çinli halk bilimcileri kedinin önce Sudan'da ortaya çıktığını, oradan Mısır'a ve diğer ülkelere gittiğini, oysa farenin hep Çin'de bulunduğunu savunuyor.
Fareden sonra kralın huzuruna boğa, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koç, maymun, horoz, köpek ve domuz gelmiş. Daha sonra yıllar, bu hayvanların isimleriyle anılmış. Bir iddiaya göre, 12 burcun seçilmesi ve sıralanması da hayvanların günlük hareketlerine göre saptandı.
Bazı tarihçiler, bunun Çin ulusunun eski yılları kaydetme yöntemiyle azınlık milliyetlerin yılları hayvanlarla adlandırma yönteminin bir kaynaşması olduğunu, bazılarıysa 12 burcun Çin'e Hindistan'dan girdiği görüşünü savunuyor.
Çin'de M.Ö 3. yüzyılda bir gün 12 zaman birimiyle ifade edilmeye başlandı. Gece 23.00-01.00 arası, bir zaman birimi olarak kabul edilmiş. Bu sürenin, farelerin en hareketli olduğu zaman olması nedeniyle fare birinci sırada yer almış.
Yine efsanelere göre, Çinlilerin bahar bayramını kutlama geleneğinin 4 bin yıllık geçmişi var. M.Ö 2100'lü yıllara gelindiğinde, zamanın insanları, Jüpiter gezegeninin bir turunu bir yaş olarak saptamış ve bunu bahar bayramı olarak kutlarken, adına da "Sui" (Çincede "yaş") demiş. M.Ö 1000 yılında ise "Nian" (Çincede "yıl") sözcüğüyle bahar bayramı betimlenir olmuş. "Yıl", o zamanlar bol ürün anlamında kullanılıyordu. Tarımdan bol ürün alınmasına "bereketli yıl" denildi.