ANKARA (İHA) - Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, sürekli cips yiyen bir çocuğun yılda 9 kilogram yağ aldığını söyledi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Öztürk ise Türkiye'de doktorların yüzde 40'ından fazlasının sigara kullandığına dikkati çekti.
Antalya-Belek Susesi Resort Hotel'de gerçekleştirilen 5. Metabolik Sendrom Sempozyumu'nda, hareketsiz ortamlarda çalışan bireylerde daha sık görülen ve gelişen teknoloji ile birlikte daha hızlı yayılmaya başlayan metabolik sendrom sorunları masaya yatırıldı. Sempozyumda metabolik sendromun çocuk yaşlarda başladığı görüşünde birleşildi. Sempozyum kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, metabolik sendromun sadece ileri yaşlarda görülmediğini, çocuk yaşlarda hatta anne karnında temellerinin atıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Kurtoğlu, genel anlamda bel çevresinin kalınlaşması anlamına gelen metabolik sendromun, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite, gut, depresyon, kemik ve kas sistemi hastalıkları ve karaciğer yağlanmasına neden olabileceğini belirtti. Kurtoğlu, şöyle devam etti:
"Çocuklarımız hayatlarının ilerleyen bölümlerinde ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilir. İlk önce anne adaylarının kesinlikle sigaradan uzak durmaları gerekiyor. Gebelikte fazla kilo alınması da çocuğun ilerleyen yaşlarda metabolik sendromla tanışma riskini arttırıyor. Özellikle okul kantinlerindeki yeme alışkanlıkları, çocukların egzersiz yapmaması, asansörle evden ayrılıp, servisle okula gidip tekrar aynı şekilde dönmeleri ve evde de bilgisayar başında çok zaman geçirmeleri metabolik sendromun önemli nedenleri. Araştırmalara göre cips yiyen bir çocuk senede 9 kilo yağ alıyor. Bunların nedeni de yeme alışkanlıklarındaki ciddi değişiklikler."
Çocukların 2 saatten daha fazla bilgisayar ve televizyon başında kalmamaları gerektiğine değinen Kurtoğlu, kişilerin fast food alışkanlıklarından da kurtulması gerektiğinin altını çizdi.
Metabolik sendromun en önemli nedenlerinden biri olan sigara konusunda ise Prof. Dr. Can Öztürk önemli açıklamalarda bulundu. İlk adımda doktorların sigara konusunda özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Bir hastanın ilk önce doktorun sigara içmediğini görmesi lazım, hastalıkları tetikleyen en önemli unsur sigaradır. Daha sonra aile ve çevrenin düzelmesi gerekiyor. Çıkacak olan sigara yasasının çok büyük yararı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
550 katılımcı sayısıyla da dikkat çeken sempozyumda 4'ü yurt dışından olmak üzere 57 konuşmacı yer aldı.