Andy Walker
BBC
20. yüzyılın en olağanüstü kadınlarından biri olarak kabul edilen modacı Coco Chanel'in, 2. Dünya Savaşı'nda Nazi ajanı olduğu suçlamaları yeniden gündemde.
Aslında bu tür iddialar 2. Dünya Savaşı'nın bitiminden beri dile getiriliyor.
"Minik siyah elbise"nin ve daha pekçok zarif kreasyonun yaratıcısı olan Chanel, Fransa'nın 1940'taki işgali sırasında ülkeden kaçmamış ve işgalci Almanlarla sıkı fıkı ilişkiler kurmuştu.
"Düşmanla Yatmak" adlı yeni bir kitabın yazarı olan Hal Vaughan'a göre ise bununla da kalmayıp, Alman askeri istihbaratına çalıştı.
Hal Vaughan "Chanel mükemmel bir fırsatçıydı. Naziler iktidardaydı, Chanel de iktidara meyletti. Zaten tüm hayatı böyle geçti" diyor ve devam ediyor:
"Chanel modadan başka bir şeye inanmazdı. Güzel kıyafetlere, kendi işine inanırdı; haklıydı da. Hitler ya da siyaset ya da Nazizm umrunda değildi."
Savaş başlar başlamaz mağazalarını kapatan 57 yaşındaki Chanel, işgal altındaki Paris'te pek az Fransız'a tanınan bir ayrıcalıktan faydalanarak lüks Ritz otelinde yaşadı.
Vaughan'a göre onu bu otele yerleştiren 44 yaşındaki yakışıklı Alman subayı Baron Hans Günter von Dincklage sanıldığı gibi "playboy sefa adamı" değil, Alman askeri istihbaratı Abwehr'in profesyonel bir üyesiydi.
Chanel Alman kayıtlarına Ajan F-7124 ve eski bir sevgilisi olan dükün ünvanından esinle "Westminster" kod adıyla girdi.
Peki Chanel bir Nazi ajanı olarak ne yaptı?
Örneğin bir savaş kampında tutsak olan yeğeninin salıverilmesi karşılığında 1941 Ağustos'unda özel izinle Madrid'e gitti.
Ancak yazar Vaughan, bağlantılarını kullanarak siyasi istihbarat edinmekle görevlendirilen Chanel'in burada havadan sudan konuşmaların ötesine gidemediğini kabul ediyor.
Vaughan'a göre "O fotoğraf çeken, belge kaçıran bir casus değildi. Bunu asla yapmadı."
"Bağlantılar kuruyor, işleri kolaylaştırıyordu. İspanya'da herkesi tanıyordu; İngiltere'de herkesi tanıyordu ve Nazilere yardım etti."
Savaşın sonunda İsviçre'ye kaçan Coco Chanel, işbirlikçi olarak yargılanmaktan yine bu kontakları sayesinde kurtuldu.
Hal Vaughan'a göre Winston Churchill'in, başka uzmanlara göre İngiliz kraliyet ailesinin devreye girmesiyle aklandı.
Savaştan sonra modaevini Yahudi bir ortağın yardımıyla yeniden açan Coco Chanel 1971 yılında, 87 yaşındayken savaş yıllarındaki evi olan Ritz otelde öldü.