Karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle Tatvan Devlet Hastanesi çocuk servisine başvuran A.H.'ın (3) bağırsaklarından 2 saatlik başarılı bir operasyonla 2 kiloya yakın solucan çıkarıldı.
Operasyonu gerçekleştiren çocuk hastalıkları uzmanı Ali Tekin, yapılan tetkiklerde bağırsaklarda görülen kitlenin dünyada 4 insandan birinde görülebilen bağırsak solucanı olduğunu tespit ettiklerini anlattı. Ameliyat sırasında bağırsağın içine yerleşerek hızla üreyen bağırsak kurtlarının sayısını gördüklerinde çok şaşırdıklarını ifade eden ve 8 yıllık meslek hayatında ilk defa böyle bir olayla karşılaştığını kaydeden Tekin, çocuğun hastanedeki 1 haftalık tedavisinin ardından taburcu edildiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu dile getirdi. Tekin, hastalığa genellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde sıkça rastlandığını, bu tür vakaların genellikle kirlilik ve kanalizasyon sularının içme sularına karışması sonucu ortaya çıktığını vurguladı.
Hastalığın önüne geçilmesi için ellerin sık sık yıkanması gerektiğini belirten Tekin, "Hastamızın tanısal karın ameliyatını yaptığımızda, ince bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği yerde yaklaşık 40 santimlik bağırsağın tamamen kurtlarla dolu olduğunu ve bağırsakların bu sebeple tıkandığını gördük. Solucanların her birinin boyu yaklaşık 30-40 santim civarındaydı. Hastanın bağırsaklarında zaten bağırsakla ilgili cepleşme dediğimiz başka bir rahatsızlığı daha vardı, onu da ameliyat ettik. Ameliyat ettiğimiz cepten bağırsaklara ulaştık. Buradan bağırsakların bir kısmını keserek solucanları boşalttık. Oradan gelmeyenleri de kalın bağırsağı sıkarak o şekilde çıkardık. Biz de gördüğümüz manzara karşısında şaşkına döndük tabii ki. Bir cerrahın meslek hayatı boyunca başına ancak bir defa gelebilecek, sadece bir defa görebileceği sayıda solucan gördük. Neyse ki başarılı geçen bir operasyon sonucu hastamızın bağırsaklarında bulunan tüm solucanları aldık. Hastamızı bir hafta hastanede yatırdıktan sonra taburcu ettik. Sağlık durumu şu anda gayet iyi durumda" dedi.
Hastalığın dünyada yaygın olduğunu ancak bu kadar büyük bir parazitleşme ve bağırsak tıkanması vakasının nadir olduğunu söyleyen Tekin, "Ellerimizi her iş yaptıktan sonra güzel şekilde yıkarsak hastalığın önüne geçebiliriz. Bu hastalık dışkı ve el yoluyla bulaşabiliyor. Bunun yanı sıra birine bulaşması durumunda ailenin diğer bireylerinde de gözlemlenebilir. Bu sebeple karın ağrısı, kusma, ishal, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler olması durumunda bir hekime başvurulmasında fayda var. Tedavi edilmemesi durumunda bu parazitler böbreklere, hatta beyne kadar girebiliyor. Bu da ölüme götürebiliyor" diye konuştu.
İHA