İZMİR (İHA) - İzmir Turist Rehberleri Odası tarafından başlatılan ve İESOB ile Büyükşehir ve Konak Belediyesi tarafından başından bu yana destek gören "Çocuk ve Müze Projesi" kapsamını ve etkisini artırarak sürüyor.
Bu yıl "Kültür ve Eğitim Projesi" adı altında sürdürülen çalışmalarda hedef; yaşadığı kentin taşıdığı tarihi değerleri ve doğal özellikleriyle tanıyan, kültürüne sahip çıkan insanların sayısını artırmak, kentlilik bilinci yaratmak.
İlkokul öğrencilerini, İzmir'in ören yerlerini rehberler eşliğinde gezdirerek eğitim vermek amacıyla başlatılan proje, yelpazesini genişletiyor. İzmir Turist Rehberleri Odası tarafından 2004 yılında hayata geçirilen ve İESOB ile Büyükşehir ve Konak Belediyesi tarafından aralıksız destek gören "Çocuk ve Müze Projesi", 2005 yılında "Kültür Bilincini Geliştirme" ve bu yıl da " Kültür Eğitimi Projesi'ne" dönüştürülerek lise öğrencilerini ve öğretmenleri de kapsayacak şekilde genişletildi.
Giderek yaygınlaşan ve başlatıldığı günden bu yana 5 bine yakın öğrencinin yararlandırıldığı eğitim gezilerinde; Pedagoji ve Dramaturji eğitimi almış 44 Oda üyesi profesyonel rehber görev aldı. Çocuklar önce sınıf öğretmenlerinin de eğitim sürecine katılmalarıyla teorik olarak derslerde daha sonra da çeşitli canlandırmalar yaptırılarak sahada eğitim gördü.
İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanvekili Hüsnü Ovacık, kültürel ve doğal zenginliklerin korunması ve değerlendirilmesi için tarih, kültür ve çevre eğitiminin mümkün olan en erken yaşta başlaması, bilinçli ve duyarlı bir toplumun oluşmasının önemine dikkat çekerek; " Projeyi bu gerçeğe dayandırarak şekillendirdik. 3 yıl boyunca önemli aşamalar kaydettik. Çocuk ve Müze adı altında başladığımız projeden binlerce öğrenci yararlandırıldı. İzmir'in ören yerleri ve müzeleri gezdirilerek, eğitim aldılar. Eğitim süreci bir bütün olarak ele alındı. Rehberlerimiz, sınıf öğretmenleri bu proje için özel olarak hazırlandı. Amacımız bundan sonra daha çok kesimin bu programdan yararlandırılmasıdır" dedi.
Bu projeyle, önemli bir misyonu üstlendiklerini ve bugüne kadar başarılı sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Ovacık; "Kalıcı bir kültür ve bilinç oluşturulması hedeflenmişti ve bu doğrultuda eğitim zincirinin tüm tarafları ve materyallerinin yenilenmesi, geliştirilmesi sağlandı. Gördük ki, başlangıçta sadece ilkokul düzeyindeki çocuklarımız için yürüttüğümüz bu proje, İzmir'de yaşayan ve İzmirliyim diyen tüm kesimleri kapsamalı. Bu nedenle, öğretmenler ve orta öğretim düzeyindeki gençler için de bir program hazırladık" diye konuştu.
Projenin devamlılığını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam'a teşekkür eden Hüsnü Ovacık; bu amaca merkezi ve yerel idarenin, sivil toplum örgütlerinin ve diğer tüm meslek kuruluşlarının da sahip çıkması ve katkı koyması gerektiğini belirtti. Böylelikle çok daha süratli ve etkin sonuçlar alınacağını vurgulayan Ovacık; projenin geliştirilmeye ve İzmir dışına çıkarak ülke geneline kapsayacak bir modele dönüştürülmesi için hiçbir neden olmadığının da altını çizdi.