ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu'da, gençlerin erken yaşta evlendirilmesi alışkanlığının hala etkisini sürdürdüğü bildirildi.
GAP Bölgesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, kadınlarda ortalama evlenme yaşı kentlerde 17,5, kırsal alanda 17 olarak ortaya çıktı. Kırsal alanda kadınların yüzde 37'si, kentlerde ise yüzde 13'ünün 15 yaşın altında evlilik yaptığı belirlendi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde erkeklerin yüzde 51'inin 19-24 yaşları arasında evlendiği, buna karşılık erkeklerde ilk evlenme yaşı 19'un altında olanların oranının yüzde 30'a yükseldiği, 25 yaşından sonra evlenenlerin oranının ise yüzde 19'a düştüğü görüldü.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çocuk yaşta evlilikler yapılırken, mutlaka dini nikah yapıldığı ancak her zaman resmi nikaha başvurulmadığı görüldü. Kırsal alanda kadınların yüzde 31'inin, şehir merkezinde ise yüzde14'ünün sadece dini nikahlı olduğu saptandı. Kan bağlarının güçlü olduğu Güneydoğu'da özellikle yakın akraba evlilikleri yapıldığı, bu tip evliliklerde toprak mülkiyetine önem verildiği için başlık parasının az olduğu kaydedildi.
Özellikle Siverek, Viranşehir, Akçakale ve çevresinde bulunan köylerde erken evliliğin yaygın olduğu fakat son yıllarda meydana gelen ekonomik kriz yüzünden yoksul düşen birçok ailenin erkek çocuklarını önce askere gönderip ardından evlendirdiği görüldü. Halen bu bölgede erken evliliğin yapılmasının başlıca nedenleri arasında, evlenecek kişinin yaşlılık döneminde çocuklarına bakmakta güçlük çekeceği düşüncesinin yer aldığı gözlendi.