SIDNEY (İHA) - Televizyonun karşısında günde 2 saatten fazla zaman geçiren çocukların gelecekte sigara tiryakisi, sağlıksız bünyeli, yüksek kolesterolü ve obez olabileceği bildirildi.
Dunedin Multidisciplinary Health and Development Research Unit uzmanlarının Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde 1972-73 yıllarında doğan bin kişinin üzerinde yaptığı araştırma sonunda çocukluk ve ergenlik döneminde günde 2 saatten fazla televizyon seyredenlerin obezlik ve yüksek kolesterol sorunlarıyla boğuştukları ortaya çıktı.
Erken yaşlarda vakitlerini televizyon önünde geçirenler arasında yapılan araştırmada denekler kolesterolün, sigara içiciliklerine kadar bir çok dalda testlerden geçtiler.
Uzmanlar denekler üzerinde yaptıkları araştırmalarda 5 yaşına kadarki dönemde sosyo-ekonomik durumları iyi olmayan çocukların eğer ailelerinde sigara tiryakisi varsa 15 yaşından sonra sigara tiryakisi olduklarına dair bulgulara rastladılar.
26 yaşına gelen deneklerin normale göre yüzde 17 oranında kilo fazlalığına sahip oldukları belirlenirken, kolesterolün ise normal bir kişiye göre yüzde 15 arttığı tespit edildi. Televizyon karşısında hareketsiz kalanların sağlıksız olduğuna da dikkat çeken uzmanlar, televizyon izleme ile sağlık arasında ters orantı olduğuna dikkat çektiler.
Soruna çözüm olarak TV'lerde yer alan bazı reklamların kaldırılmasını öneren uzmanlar, ailelerin çocuklarına günde 2 saatten fazla televizyon seyretmelerine izin vermemesi gerektiğini kaydettiler.
Öte yandan bu görüşlere American Academy of Pediatrics'ten de destek geldi. Akademi'nin uzmanları çocuklara ölçülü bir şekilde televizyon izletilmesi gerektiğini dikkat çekerek, "Aileler televizyon seyreden çocuklarına 2 saatten fazla izin vermemeliler. Ayrıca reklam kuşaklarından yiyecek ve içecek reklamları yasaklanarak obezlik kolayca önlenebilir" dediler.