HABER

Çocuklarda ağız kokusu

Ağız sağlığı ve diş bakımı çocuklarda da çok önemlidir. Çocuğun erişkin dönemdeki diş bakımı ve sağlığı bebeklik dönemi diş bakımı ile şekillenir. Bu dönemdeki ağız kokusunun çocuğunun diş bakım aksaklıkları ve çürükten olabileceğini bilmek gerekir. Özellikle şekerli süt, tatlıya batırılmış emzik çürüğü oluşturan faktörler arasındadır. Bunlar sonrasında kokuya sebep olur.

Bebeklerde bir yaşında ilk dişler çıktığında veya çıkmadıysa bile muhakkak diş hekimine başvurulmalıdır. İlk dişler 6 -10 ay arasında çıkar. Önce altttaki iki kesici diş, bunu takiben üst ön kesici dişler çıkar. Artık çocuğun düzenli olarak dişleri ve dili fırçalanmalıdır. Bu dönemde her türlü gıda verilmeye başlanır ve ağız içinde asit üretimi meydana gelir. Özellikle dil yüzeyine yerleşip asit salgılayan bakteriler çürüğe ve kokuya yolaçar.

Süt dişleri, ağzın,yüzün ve çenelerin şekillenmesinde yani çocuğun ileri dönem yüzünün nasıl şekilleneceğinde büyük önem taşımaktadır. Genellikle ön kesici dişler çürümekte ve çocuk dilini o boşluğa yerleştirmektedir. Bu nedenle de alt üst çene gelişimi bozulmakta, dişsel ve hatta ileri dönemde iskeletsel bozukluklar ve çapraşıklıklar oluşmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda uzun ihmaller sonucunda diş veya çenede enfeksiyonlar oluşursa ve çocuğunuzun diş etleri şişebilir. Bu durumda bu enfeksiyonu önlemek için çocuğunuz çok erken yaşta antibiyotikle tedavi etmek zorunda kalabilirsiniz. Yaşamın ilk döneminde alınan antibiyotiklerin ileride oluşacak enfeksiyonlarda daha fazla ve çeşitli ilaçların kullanılmasına yol açabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca dişlerde oluşan enfeksiyonlar yüzünden çekilmek zorunda kalan dişlerin yerine bu yaşlarda bir tedavi yapılması çok öngörülemediğinden, çapraşıklıkların daha fazla artacağı unutulmamalıdır.

İstenmeyen yaşlarda meydana gelen çekimler neticesinde çapraşıklıkların artması dişler arasındaki kontakları bozduğu için, dil ve yanaklarla yapılan ve fizyolojik temizlik adını verdiğimiz fonksiyonu ortadan kaldırdığı için çürüklerin daha fazla artması kaçınılmaz olur.

Bu dönemde diş fırçalamanın önemi büyüktür. Bazı anne-babaların yaptığı gibi dişleri gazlı bezle silmek yeterli değildir. Mutlaka sabah ve akşam yatarken dişler anne ya da baba tarafından fırçalanmalıdır. Bu dönemde çocuk için uygun, küçük başlı yumuşak fırçalar seçilmelidir. Alt iki diş çıktığı anda fırçalamaya başlanmalıdır. Bu dönemde annenin parmağına takılan özel bebek fırçaları da etkili temizleme sağlamaktadır.

Macun kullanımı gereklidir. Özellikle flor içeren macunlar çürüğü engelleme adına önem taşır. Macun miktarına çok dikkat edilmelidir. Küçük mercimek tanesi kadar konulmalı ve bol su ile çalkalanmalıdır. Eğer fazla flor alınımı fazla olursa kalıcı dişler üzerinde florozis adı verilen beyaz belirgin noktalar oluşur. Bu lekeler estetik olarak sorun çıkarır.

Çocukların yanında anne ve baba daima diş fırçalama ve diş ipi kullanımı yapmalı ve görsel olarak da öğretmelidir. Çocuk diş ipi yapmak isterse mutlaka beraber yapmalı ve buna izin verilmelidir.
Çocuklarda 6 yaşında en arkada kalıcı ilk azı dişleri çıkar. Bunlar çoğu zaman süt dişi ile karıştırılır. Çürüse bile değişecek diye ihmal edilir. Oysa ki ömür boyu ağızda kalacak azı dişleridir.

Çocuğun dişleri aile tarafından kontrol edilse bile diş hekimi kontrolu çok önemlidir. Hiç çürük olmadan uygulanacak flor jelleri hem süt dişi çürüğünü engellemekte hem de daimi dişlerin sağlıklı sürmesine yardımcı olmaktadır.

Özellikle koruyucu hekimlik dişde çok etkili ve önemlidir. Erken yaşta alınacak bu basit önlemler ile ileride çocuğunuzun çene ve yüz yapısını, dişlerinin sağlığını ve tüm bunların sonunda da kendini daha sağlıklı ve mutlu hissetmesine yol açacağı unutlumamalıdır.

Soru ve görüşleriniz için: drsibelorsal@mynet.com

En Çok Aranan Haberler