HABER

Çocuklarda dikkat ve hiperaktivite bozukluğu

EDİRNE (İHA) - Yrd. Doç. Dr. Işık Görker, dikkat eksikliği sorunu olanların, ayrıntılara dikkat etmede zorluk yaşadıklarını veya okul, iş ve diğer etkinliklerde dikkatsizce hatalar yaptığını belirterek, erkek çocuklarda, kız çocuklarına oranla dikkat bozukluğu ve hiperaktivite bozukluğunun daha sık görüldüğünü söyledi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Görker, "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukuluğu" konusunda bilgiler verdi. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun temel belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Görker, Trakya Bölgesi`nde dikkat eksikliği ve hiperaktivite vakalarının sıkça rastlandığını, erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla 2.5 kat daha fazla görüldüğünü söyledi. Dikkat eksikliği sorunu olanların, ayrıntılara dikkat etmede zorluk ya da okul, iş ve diğer etkinliklerde dikkatsizce hatalar yaptığını belirten Görker, dikkat gerektiren görevlerde ya da işlerde dikkati sürdürme güçlüğü yaşandığını da söyledi. Görker, "Birisi ile yüz yüze konuşurken dinlemede güçlük çekmek, okul ödevleri ya da iş yerinde verilen görevleri bitirmekte zorlanma, verilen yönergeleri izlemekte zorluk çekmek, uzun zihinsel çabalar gerektiren işlerden kaçınma, bu işlerden hoşlanmama ya da bu işlere karşı isteksizlik, dikkat eksikliğinin diğer belirtileri olarak ortaya çıkıyor" dedi.

Aşırı hareketlilikle ortaya çıkan hiperaktivitenin de dikkat eksiliği gibi birçok sorun ortaya çıkardığını söyleyen Görker, belirtilerin en az 6 ay ve 7 yaşından önce görülmesi gerektiğini söyledi. Hiperaktivitenin, dikkatsizliğin önde geldiği tip, aşırı hareketliliğin önde geldiği tip ve bileşik tip olarak alt tiplere ayrıldığını ifade eden Görker, görülen diğer belirtileri de şöyle sıraladı: "Öğrenme güçlüğü, unutkanlık, zamanlama ve planlamada yaşanan zorluklar, sakarlık ve kazalar, uyku sorunları, ebeveynler ile ilişkilerde yaşanan zorluklar hiperaktivitenin diğer belirtileri olarak ortaya çıkar. Erkek çocuklarda daha sık olarak görülen hiperaktivite, yüzde 5 -10 oranında okul çağında, yüzde 4 oranında da erişkinlerde görülür. Merkez sinir sisteminin dopaminerjik aktivitesinde bozulma, gebelikte madde kullanımı, hipertansiyon, strese maruz kalma, doğumda travmaya maruz kalma ve erken gebelikte oluşan infeksiyonlar da hiperaktivitenin belirtileri olarak ortaya çıkar. Hiperaktivite, ilaç tedavisi ve eğitsel yaklaşımlar ile tedavi edilebilir. 8 haftalık bir aile eğitimi uygulanır. Aileye davranış ve sorunlarının tanıtılması ve oluşma nedenleri konusunda bilgi verilir. Özel zaman uygulaması yapılır. Çocuğun olumlu davranışlarına ilgi gösterilerek uyumunun artırılması sağlanır. Puan sistemi ve ceza zamanı uygulaması yapılır, genel olarak uygulama gözden geçirilir."

En Çok Aranan Haberler