ADANA (İHA) - Çukurova Göz Hastanesi Başhekimi Dr. Halil Aksu, doğumdan itibaren çocukların göz sağlığına büyük önem verilmesi gerektiğini belirterek, erken teşhisle özellikle görme tembelliği tedavisinde, 6-7 yaşlarına kadar etkin sonuçlar alınabildiğini bildirdi.
Dr. Aksu, yaptığı açıklamada, çocukların ısrarlara rağmen kitaba ve televizyona yakından bakması durumunda, mutlaka göz doktoruna götürülmesi gerektiğini kaydederek, göz hastalıklarında erken teşhisin önemine dikkat çekti. Aksu, "Bazı göz hastalıklarında, özellikle şaşılık ve iki göz numaralarının farklı olması durumunda ortaya çıkan görme tembelliğinin yol açtığı görme kayıplarının tedavisinde uygulanan yöntemler, çocuklarda ancak 6-7 yaşlarına kadar etkili oluyor. Bu yaşlardan sonra yapılacak tedavide ise tamamen iyileşmeye dönük neticeler alınamayabilir" dedi.
Aksu, çocuklarda en sık rastlanan göz rahatsızlıklarını kırma kusurları (miyop, hipermetrop, astigmat) göz tembelliği, şaşılık, doğuştan katarakt, doğuştan glokom, doğuştan gözyaşı kanalının tıkanıklığı ve gözlerde doğumdan gelen anormaliler olduğunu belirtti.
Dr. Aksu, bebekte gözün içe kayması, yeni doğan bir bebeğin gözbebeğinde beyazlık, bebeğin gözünün irileşmesi, büyümesi ve ışığa bakamamasının doğuştan göz tansiyonunun belirtileri olduğunu kaydederek, "Tedavi edilmediği takdirde gözün saydam tabakasının giderek bulanıklaştığı ve beyazlaştığı görülür. Bu durumda bebek giderek görmesini kaybedebilir. Çocuğunuz çok yakından televizyon seyrediyorsa, bilgisayarda çalışırken göz sulanması ve yorulduğundan bahsediyorsa, kitap okurken çok yakın mesafeyi kullanıyorsa, yazarken veya okurken kelimelerin karıştığını söylüyorsa, başına belli bir pozisyon vererek görmeye çalışıyorsa gözlerini sürekli kırpıştırıyorsa vakit geçirmeden göz doktoruna başvurun" diye konuştu.
Ailelerin genellikle çocuklarının kitap ve televizyonu yakından takip etmelerinden yakındığını belirten Dr. Aksu, "Çocuklar çoğu zaman haklıdır. Çünkü, çocuk normal mesafeden yani televizyonu 3-3.5 metreden, kitabı 30-40 santimetreden göremiyorsa mecburen televizyonu da çok yakından izleyecek, kitabı da çok yakından okuyacaktır. Bunun en önemli sebebi de re fraksiyon kusurları dediğimiz miyop, hipermetrop ve astigmat olabileceği gibi katarakt, glokom ve retinopati gibi organik bozukluklara da bağlı olabilmektedir" dedi.