Kırgızistan'ın Celalabad şehrinde hayvancılıkla geçimini sağlayan Abdülmecit Bey Yuldaşov ve Cumagül Yuldaşov çiftinin 14 yaşındaki oğulları Amankazi Abdülmecitoğlu iki yıl önce idrar kaçırma şikayetiyle hastaneye gittiğinde yapılan tetkikler sonucu kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Yaşamına diyalizle devam etmek zorunda kalan Amankazi, Kırgızistan'da diyaliz ücretlerinin yüksek olması nedeniyle bir süre çevredekilerin yardımıyla diyalize girmeye başladı. Diyaliz masraflarının fazla olması ve Amankazi de dayanamaz hale geldiğinde doktorlar böbrek nakli ile sağlığına kavuşabileceğini söyledi.
Kırgızistan'da uygun nakil imkanları bulamayan Yuldaşov ailesi tavsiye üzerine Antalya'da Medical Park Antalya Hastanesi'ne başvurdu. Nakil için sıra bekleyen aile, aynı tarihlerde böbrek nakli için bekleyen Uysal ailesi ile çapraz nakil yöntemi için tanıştırıldı. Bir yıl önce burun ameliyatı sırasında yapılan incelemelerde böbreğinin birisinin iflas ettiği diğerinin de küçülmeye başladığı teşhisi konan 32 yaşındaki Mehmet Uysal, çapraz nakil yöntemini kabul etti. Kırgız baba Abdülmecitbey Yuldaşov, Mehmet Uysal'a böbreğini bağışlamayı kabul etti. Mehmet Uysal'ın babası Ramazan Uysal da 14 yaşındaki Kırgız Amankazi Abdülmecitoğlu'na böbreğini bağışlayarakiki hasta da sağlıklarına kavuştu.
Ameliyat sonrası sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Mehmet Uysal, şöyle konuştu: "Hastalığımı bir yıl önce burun ameliyatım sırasında yapılan tetkiklerle öğrendim. Sonra tedavi olmaya başladım son zamanlarımda şikayetlerim iyice arttı. En son diyalize geldiğimde hemen nakil olmam gerektiğini söylediler. Sonra Kırgız aileyle tanıştırıldık. Babam, Kırgız ailenin böbrek hastası oğlu Amankazi Abdülmecitoğlu'na böbrek verdi, Amankazi'nin babası da bana böbreğini bağışladı. Bir babam bir de kardeşim oldu."
Ameliyattan sonra Uysal, artık akraba olduklarını ve sürekli görüşmeye devam edeceklerini belirtti. Operasyonun ardından konuştuklarında ilk olarak Kırgız dilinde iyi güzel anlamına gelen 'Yahşi' dediklerini belirten Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ameliyattan sonra üç böbreğim oldu. Onlarla iletişimimizi sürekli devam ettireceğiz. Operasyon bitince Kırgız aileyle konuştuğumda ilk dedikleri 'Yahşi' oldu. Ben de onlara iyi olduğum manasında 'Yahşi' dedim."
Mehmet Uysal'ın babası Ramazan Uysal da, örnek olması adına bütün organlarını bağışladığını söyledi.
Nakilden sonra oğlunun sağlığına kavuşması nedeniyle çok mutlu olduğunu dile getiren Kırgız baba Abdülmecitbey Yuldaşov, doktorların çok iyi olduğunu, kendileriyle çok ilgilendiklerini söyledi. Böbrek naklinden sonra her şeyin iyiye gittiğini anlatan Yuldaşov, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buradaki doktorlar çok iyi. Yaklaşık 1 aydır Türkiye'de yaşıyoruz ve dikkatimi çeken bir şey var. Pazarlarda insanlar dolaşıyor ve sanki hepsi akraba gibi. Bu durum çok hoşuma gitti. Türkiye'nin geleceği çok iyi görünüyor."
Nakilden sonra Türkiye'de yaşamak istediğini ve burada eğitim alarak doktor olup kendi ülkesinde nakil yapmak istediğini belirten 14 yaşındaki Amankazi, nakilden sonraki durumunu Türkçe olarak, "Kendimi iyi hissediyorum. Doktorlara teşekkür ederim. İyileştikten sonra burada kalıp okula gitmek istiyorum. Doktor olup hastaları iyileştirmek istiyorum" dedi.
Operasyonu gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, organ naklinin önemini vurgulayarak, organ nakliyle birçok hastanın sağlığına kavuştuğunu belirtti. Çapraz nakilin ailesinde kan grubuna uygun verici bulamayanlar için önerdikleri bir yöntem olduğunu anlatan Prof.Dr.Demirbaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu çapraz naklin ilginç yanı Kırgız bir aile ile Türk aile arasında yapılan çapraz nakil. Kırgız çocuğun Türk bir dedesi oldu. Aynı şekilde Türk ailenin de bir Kırgız akrabası oldu. Organ nakli böyle bir durum işte. Böbrek hastalarına verebileceğim tek mesaj diyaliz makinesinden bir an önce kurtulmanız hayatınızın kurtulması açısından çok önemlidir."
İHA