ADANA (İHA) - Çukurova'da buğday hasadında sona yaklaşılırken, biçerdövercilerin tersine göçü de başladı. Sezonun başladığı Mayıs ayının ortalarında Konya, Afyon, Kayseri, Niğde, Yozgat gibi illerden Adana'ya akın eden biçerdöverciler, yaklaşık 15-20 gün süren hasat dönemini bitirdikten sonra yeni mahsul hasadı için İç Anadolu'ya gitmeye başladılar.
Biçerdövercilerin tersine göçte en çok sıkıntı yaşadıkları konu ise istasyonda vagon beklemek oluyor. Konya'dan Adana'ya gelen bir grup biçerdöverci, 12 günlük hasat sonrası Ereğli'ye dönmek için 3 gündür vagon beklediklerini belirtirken, TCDD'nin hareket için "En az 20 vagon sınırı" getirmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
İç Anadolu'dan Adana'ya gelerek tersine göçe başlayan biçerdöverciler, bu yıl Adana'da kuraklık ve dolu yüzünden hem buğday rekoltesinin hem de piyasa fiyatının düşük seyrettiğini, bunun kendilerine de olumsuz yansıdığını söylediler. Biçerdöverciler, "Adana'da geçen sene buğdayı dönümü 5 milyon liraya hasat etmiştik. Bu yıl da 6-7 milyon bekliyorduk ama aynı fiyatı verdiler. Halbuki bizim hasat yaptığımız Karataş tarafından verim gayet iyiydi. Fakat, 15 günlük hasatta cebimize 500 milyon lira girmedi. Zarar ederek geri dönüyoruz. Bir de vagon çilesi çekiyoruz. Birçok arkadaşımız, tüm tehlikeyi göze alarak karayoluyla Konya'ya gitti. Burada bekleyerek günlük kazançtan da oluyoruz" dediler.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, biçerdövercilerin hasat yaptığı Karataş'ın bazı bölümlerinin kuraklık ve doludan zarar görmemiş olabileceğini ancak Çukurova'da buğdayların büyük bölümünün zayıf kalarak verim yapmadığını söyledi. Barut, "Konyalılar'a göre dönüme 300-400 kilo çok iyi bir verimdir. Ama Çukurova'nın verimli topraklarında dönüme 600-700 kilo alan bir üretici, kuraklık ve dolu yüzünden dönüme 300-400 kilo buğday almışsa, bu zarardır. Biçerdöverciler kendi yörelerine göre değerlendirme yapıyorlar. Ancak onlar da bazı yerlerde pazarlık yaparak, buğdayı 5 milyon liranın üstünde biçmişlerdir" diye konuştu.