HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kanal İstanbul projesini çok yakında başlatıyoruz." açıklamasını yaptı. Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu.

2019 yılının muhasebesini yapan ve 2020 hedeflerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi yeni şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz. Bu büyük milletin istiklali ve istikbali için destan yazmaya devam edeceğini göstereceği bir yıla giriyoruz. Türkiye'nin tökezlenmesini bekleyenleri hüsrana uğratmayı sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları:

Yetkiyi doğrudan milletten alan bir hükümet olarak, yaptıklarımızın hesabını milletimize vermek en başta gelen görevimizdir.Türkiye'nin 2023 yürüyüşü, pek çok kesimi rahatsız etmiştir. Ülkemize yönelik saldırılar, bu süreçte eşi benzeri görülmemiş şekilde arttı.

Türkiye için yazılan senaryolarda 2019 'teslim oluş yılı' öngörülmüştü. Şükürler olsun ki 2019'u yeniden yükseliş yılına dönüştürdük. Dört gözle Türkiye'nin tökezlemesini ve yere kapaklanmasını bekleyenleri hüsrana uğratmayı sürdüreceğiz.

EKONOMİ

Bu büyük milletin, şartlar ne olursa olsun istiklali ve istikbali için destan yazmaya devam edeceğini içeride ve dışarıda herkese göstereceğimiz bir yıla giriyoruz. Üretimi, ihracatı, istihdamı güçlendirerek, Akdeniz başta olmak üzere uluslararası alandaki haklarımıza sahip çıkarak yeni şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz.

2019 yılı icraat programlarında yer alan bin 451 eylemin bin 161’ini tamamladığımızı görüyoruz. 11'inci Kalkınma Planımız, 2019-2023 dönemini kapsayan orta vadeli yol haritamızdır. 'Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye' şiarıyla hazırladığımız bu planı, yıllık programlar ve çeyrek dönemlik izlemeler vasıtasıyla adım adım uygulayacağız.

EĞİTİM

Yurtlarda kalan öğrencilerimize aylık 420 lira beslenme yardımı yapıyoruz. Bu yılın ilk yarısında 13 bin 750 yatak kapasiteli 21 adet yurdu daha hizmete açıyoruz. 2019 yılında ezberlemeyi değil, tasarlamayı ve üretmeyi amaçlayan 5 binden fazla atölye açtık. Zihinsel engelli öğrencilerimiz için 2019 yılında 6 bin özel öğretim sınıfı açtık.

SAĞLIK

Vatandaşlarımızı hastane kapılarında sıra beklemekten kurtaracak bir sistem kurmak için çalıştık. Hastanelerimizin toplam yatak sayısını 240 bine, nitelikli yatak sayısını 145 bine çıkarttık. Doktor sayımızı 92 binden 161 bine yükselttik. Ülkemizde kişi başına yapılan sağlık harcamasını 19 liradan 140 liraya çıkarırken vatandaşlarımızın cebinden yaptıkları harcamyı yüzde 20'den yüzde 17'e indirdik.Bu yıl Konya Karatay, İstanbul İkitelli, Tekirdağ, Kocaeli ve İzmir Bayraklı Şehir Hastanelerinin açılışlarını yapacağız.

VATANDAŞA SİGARAYI BIRAKMA ÇAĞRISI

Şimdi tüm burada tüm milletime sesleniyorum; kendi kendinizin düşmanı olmayın. Sigaraları ayaklarınızın altına alın, daha dinamik bir şekilde geleceğe yürüyün. Dumansız hava sahası uygulamasında mevzuattaki boşlukları ortadan kaldırarak daha etkin bir mücadele yürüteceğiz.

'İKİNCİ YARGI PAKETİNİN HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI'

Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık, birkaç hafta içinde Meclis gündemine getiriyoruz.

(Arabuluculuk benzeri idari sulh sistemi) Bu konudaki hazırlıkları 2019’da tamamladık, inşallah yakında konu Meclis gündemine gelecektir.

GÜVENLİK

Türkiye terör örgütleriyle ve asayişi bozmaya yönelik her türlü eylemle mücadelede en başarılı neticeleri bizim dönemimizde almıştır. Hepsinin başını ezdik, eziyoruz. Organize suç örgütlerine göz açtırmıyoruz, geçtiğimiz yıl 1250 terörist etkisiz hale getirilerek pek çok eylem engellenmiştir.Terör örgütlerinin ülkemiz içindeki sayısı kuruluş döneminin dahi altına inmiştir Diyarbakır annelerinin kararlı duruşu örgüt içindeki çözülmeyi artırdı.

TARTIŞMA YARATAN TİYATRO

Enteresan olan bir şey var, malum siyasi partinin önünde dururken, evlatlarının resimleriyle orada o dik duruşlarını sürdürürken birde bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti yanında yine o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu tiyatro sahnesinde tiyatro izliyorlar. Ülkemizin nereden nereye kimler vasıtasıyla nasıl geldiğini göstermesi bakımından bu çok enteresandır. Benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara gereken dersi verecektir.

Örgüte katılımlar neredeyse durma noktasına geldi, turizm başta olmak üzere her alanda gözle görülür bir hareketlenme yaşanıyor. 15 Temmuzda milletimize kurşun sıkan FETÖ’yü tamamen temizleyene kadar mücadelemiz sürecektir. DEAŞ, El- Kaide gibi terör örgütlerine yapılan operasyonlarda da 388 terörist etkisiz hale getirilmiştir.
Hırsızlık olayları son 3 yılda günde 78’den 34’e düşmüştür. FETÖ’nün temizlenmesi ile güvenlik birimlerimizin başarıları arka arkaya gelmeye başlamıştır. Şu anda polisimiz jandarmamız korucularımız el ele terörle mücadelelerini sürdürmektedirler.

MİT Başkanlığımız görev alanındaki başarılarıyla ülkemizin gururu haline gelmiştir. İnşallah yakında MİT’in İstanbul şubesinin açılışını yapacağız. Sınır fiziki güvenliği kapsamında 911 km’lik Suriye sınırımıza 825 km güvenlik duvarı inşa ettik. Bu imkanlar yoktu ama bunların hepsini yaptık. Bütün dert terör örgütlerinin buradan topraklarımıza sızmasını önlemek.
Ayrıca 211 elektro optik kulenin kurulum çalışmalarına da başladık.

KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI

Kanal İstanbul projesini çok yakında başlatıyoruz. Yarım asır önce Boğaziçi Köprüsü'nün İstanbul'un başına gelen en büyük felaket olduğunu söyleyen zihniyet, bugün yine aynısını yapıyor. Boğazdaki deniz trafiğini engellemek hukuki, ekonomik ve sosyal olarak mümkün değildir. Tek çare, alternatif bir su yolu inşa etmektir.

KANAL İSTANBUL MALİYETİ 75 MİLYAR LİRA

Kanal İstanbul'un inşa maliyeti 75 milyar lira. Projenin finansmanında bir sorun olmayacak.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK

Geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm de dahil olmak üzere toplam yaklaşık 16 milyarlık yatırım yaptık. 1 milyon 330 bin konutu dönüştürerek yaklaşık 5 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini koruduk. Amacımız 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konutun dönüşümünü sağlamaktır. TOKİ vasıtası ile 4 milyona yakın vatandaşımızın yaşadığı 724 bin konutu tamamlayıp sahiplerine teslim ettik. Geçtiğimiz yıl 50 bin sosyal konutun inşaatını başlattık. 100 bin konut kampanyasına şu an itibari ile 1 milyonun üzerinde talep geldi, ne diyorlar konut satışları durdu. Güven, güven eğer halkımız güvenirse kimse endişe etmesin. Ülkemize ev sahibi olmayan dar ve orta gelirli vatandaşımız kalmayana kadar sağlıklı sosyal konut üretimi sürdüreceğiz. 81 ilimizde 81 milyon metrekare Millet Bahçesi inşası için proje çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu güne kadar 6 ilde 13 adet Millet Bahçesi’nin açılışını gerçekleştirdik. Bu yıl 37 ilde daha Millet Bahçesi’ni vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz.
İlk defa külliyede hayata geçirdiğimiz sıfır atık projesini bugün 25 bin kurum binasında kullanıyoruz, huzurlarınızda edeben eşime de teşekkür ediyorum böyle bir projeyi başlattığı için. Proje sayesinde 4 bin tonun geri dönüşüme kazandırdık. Plastik poşet kullanımında %78 alanında azalma oldu.

ENERJİ

Kalkınmanın temel unsuru olan enerji alanında da katbekat aşan başarılar elde ettik. Son iki yılda kullanıma aldığımız kurulu gücün %73’ü yenilenebilir enerjiye dayalıdır. Yerli kaynaklardan elde ettiğimiz üretimimiz %62’ye ulaştı. Rüzgar enerjisindeki kurulu gücümüzü 19 megavattan 7591 megavata yükselttik. Küresel elektrik üretiminin sadece %25’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilirken ülkemizde bu rakam %44’tür. 2002 yılında sadece 5 ilimizde doğal gaz varken, şu an itibariyle 81 ilimizin tamamına doğal gaz arzı sağlamış durumdayız. Ancak şimdi ilçelerimiz üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor, ilçeler itibari ile de Türkiye’nin yarıdan fazlasına ulaştık hedef tamamına ulaşmak.

Doğal gaz depolama hedefimiz 11 milyar metreküpe çıkartıyoruz. Rusya’dan gelen doğal gazı Karadeniz’in altından ülkemize getiren ve oradan da Avrupa’ya ulaştıracak olan TürkAkım projesinin vanalarını geçtiğimiz hafta açtık. TürkAkım isminin de patent hakkı sayın Putin’e aittir. Bir başka önemli doğal gaz projemiz de TANAP’tır. Bölgesel gerilimlere ve atlattığımı onca badireye rağmen TANAP’ı 2019’da hizmete soktur. Akkuyu'nun inşaatı da hızla devam ediyor.

Dünyada 1.sırada yer aldığımız bor madenini işlemeye önem veriyoruz. Bu yıl bor ürünleri satışından 820 milyon dolara yakın gelir elde etmeyi hedefliyoruz, bunu da yeterli bulmuyoruz artık bunu da milyarlarca doları yakalamak durumundayız onun için de bor madeninden işlenmiş olan çeşitlendirmeyi yapmak zorundayız. Geçen yıl boru yüksek teknoloji ile işleyecek Bor Karbür Tesisi’mizin temelini Balıkesir’de attık.

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetini hem barışa hem de refaha katkı sağlayacak bir diplomasi ile takip ediyoruz, KKTC’yi bölgedeki enerji faaliyetlerinden dışlama girişimlerine karşı duruyoruz. Son teknolojiye sahip sondaj gemilerimiz FATİH ve YAVUZ 2019 yılında ülkemizin ve KKTC’nin sahalarında faaliyetini sürdürdü. Gemilerimizin ve mürettabatımızın güvenliği Deniz Kuvvetleri’mizin tarafından sağlanıyor. Bu çalışmalardan müjdeli haberler alacağımıza inanıyoruz. 2 tane de sismik araştırma gemimiz var, daha önce kiralama ile dahi bu tarz gemileri bulamıyorduk şimdi 3.sünü almanın gayretindeyiz.

TARIM VE ORMANCILIK

Son 17 yılda ekonomide turizmde sağlıkta olduğu gibi tarım orman ve hayvancılıkta da ülkemizi ilklerle tanıştırdık. Çiftçilerimize bugüne kadar 138 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Ziraat Bankası geri ödemede sıkıntı yaşayan çiftçilerimize uygun vadelendirmeler yapıyor. Dünyanın 195 farklı ülkesine 1690 tarım ürünü ihraç ediyoruz, tarımda dış ticaret fazlamız 4.8 milyar dolar gibi ciddi bir rakama ulaştı. Tohum üretimimiz 145 bin tondan 1 milyon tonu geçti, tohum ihtiyacımızın %96’sını yerli tohumlardan karşılıyoruz.

Sadece 2019 yılında 280 milyon fidanı toprakla buluşturduk ve yeni bir adım atarak 11 Kasım’ı milli ağaçlandırma günü ilan ettik. Orman varlığımızı 2020 yılı sonunda 22.9 milyon hektara ulaştıracağız. Barajlarımızın sayısını 861’e, hidroelektrik santrali sayısını 681’e, içme suyu tesisimizin sayısını 331’e çıkardık. Son 17 yılda hayvancılık desteklerimiz, 60 kat artışla 33 milyar lirayı buldu. Bu yıl 6.6 milyar lira hayvancılık desteği vereceğiz. Et ithalatını daha da azaltacağız ve inşallah 2020 yılında tamamen sıfırlayacağız. Küçükbaş hayvan varlığını artırarak 56 milyon rakamını yakalamak istiyoruz. Tavukçuluk üretimi garanti altına alacak sistemle damızlık civciv üretiminin yapılmasını sağlıyoruz, bu damızlıklar kullanılarak yılda 30 milyon tavuk üretilebilecek. Kırsal kalkınma kapsamında 16 bin ilave istihdam sağlayacağız.

AİLE ÇALIŞMA VE SOSYAL POLİTİKALAR

Sosyal yardımları devlet geleneğimizin en önemli değeri olarak görüyoruz, bugüne kadar ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız 339 milyar lira sosyal yardım yaptık sadece geçtiğimiz yıl 55 milyar lira sosyal yardım ödemesi gerçekleştirdik. 2.1 milyon hanede 4.7 milyon vatandaşımıza ulaştık. VEFA projesi ile yaşlılarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kadının her alanda korunarak güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Bu yıl en az 261 bin kadımıza ulaşacağız. Koruyucu aile modeli ile 7 bine yakın çocuğumuzu sıcak bir aileye kavuşturduk.

Ülkemizdeki engelli memur sayısı yaklaşık 10 kat artışla 56.500 kişiye ulaşmıştır. Devlet korumasında yetişen gençlerimizde 29 bini kamuya yerleşti. Çalışma hayatımızda da önemli iyileştirmeler sağladık. Türkiye OECD ülkeleri arasında işgücüne katılım oranı en fazla artan ülkedir. 2002’de 24 bin kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleşirken 2019’da bu rakam 1 milyonu aşmıştır. Geçtiğimiz yıl İŞKUR kanalıyla yapılan kurs kanallarından toplam 568 bin kişi faydalandı.

Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında 11 milyon sigortalımıza toplam 38.5 milyar lira istihdam desteği sağladık. İşverenlerimizin yükünü azaltmak için asgari ücret konusundaki desteklerimizi sürdüreceğiz.

GENÇLİK VE SPOR

Bu yılın ilk yarısında 15 spor tesisini daha hizmete açıyoruz, 330 tesisi de yeniliyoruz. Türkiye’deki 39 gençlik kampından 125 bin gencimiz 2019’da yararlanmıştır, 2020’de bu sayıyı en az iki katına çıkartacağız. Antrenörlük yapmak isteyen gençliğimizin önünü açan düzenlemeyi yaptık. Siyasette bürokrasi de gençlerimize daha fazla görev vererek gençlerimize olan güvenin sadece sözde olmadığını gösterdik. Bugün yakın çalışma arkadaşlarımız arasında gençlerimiz çok önemli sorumluluklar üstleniyor.

KÜLTÜR VE TURİZM

2019 yılını rekorlarla kapattık, ülkemize gelen ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 arttı. Turizm bölgesi sayımızı 143’ten 237’ye ulaştırdık.

Mavi Bayrak’ta dünya sıralamasında 3. Olduk. Türkiye turizm tanıtım ve geliştirme ajansını kurarak tanıtımın devletin desteği ile özel sektör tarafından yapılacağı bir ajans oluşturduk. Günün 24 saati hizmet verecek prestijli bir eser olan cumhurbaşkanlığımızdaki kütüphaneyi yakında hizmetinize sunuyoruz. Tüm gençlerimize milletimize hayırlı olsun.

2020 yılı sonuna kadar 10 kütüphanemi daha millet kıraathanesi formatında hizmet veriyor olacak. İnsanlık tarihini kökten değiştiren Göbeklitepe’yi hizmete açtık ve 2019 yılını Göbeklitepe yılı ilan ettik burada emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

Geleneksel Türk okçuluğunun da eklenmesiyle UNESCO’ya kayıtlı unsur sayımız 18’e ulaştı. 178 ülke arasında ilk 5’te yer alıyoruz bu listede. Geçtiğimiz 17 yılda 154 müzeyi yeniledik, toplam 57 müzeyi hizmete açtık. Ankara, Kahramankazan’daki 15 Temmuz Demokrasi müzesi ile Sivas Muhsin Yazıcıoğlu müzesini hizmete soktuk.

Dizi sektörümüz 2019’daki 350 milyon dolarlık ihracatla Amerika’nın ardından ikinci sırada yer alıyoruz. Yeni sinema kanunu ile bu sektöre sağladığımız destekleri çeşitlendirdik.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında stratejimizi kamuoyu ile paylaşarak milli teknoloji hamlemize hız verdik. Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobilinin prototipini 2019’un son günlerinde milletimizin takdirine sunduk.

YERLİ VE MİLLİ OTOMOBİL

Türkiye’nin 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüşmesine bir adım daha yaklaştık, tanıtılan prototipler milletimiz ve sektör tarafından beğeni ile karşılandı. İnşallah bu süreci desteklemeyi sürdürecek ve otomobili milletimizin hizmetine mutlaka sunacağız.

Gemlik ilçemizde 1 milyon metrekarelik alana kurulacak fabrika ile üretim orada yapılacak zira yan sanayinin çok güçlü olduğu Bursa ilimizde Silahlı Kuvvetlerimize ait olan bu arazimizde fabrikamızı kuruyoruz.
Yatırım teşvikleri sayesinde toplamda 212 binin üzerine ilave istihdamlar oluşturacağız.
Proje bazlı destek kapsamına aldığımız 7 proje sağlayacağız 7 binin üzerinde ek istihdamın yanında cari açığa da önemli katkılar sağlayacak.

2019 yılında ülkemizin çeşitli bölgelerinde 7 ayrı OSB altyapılarını tamamladık. İstanbul, Balıkesir, Mardin, Trabzon, Adana ve Ankara illerimizde ilan ettiğimiz 12 endüstri bölgelerinde 62 bin ilave istihdam hedefliyoruz. Uluslararası lider araştırmacılar programı ile ilk etapta 98’i Türk olmak üzere 127 araştırmacıyı ülkemize getirdik.

Türkiye Uzay Ajansı’nı 2018’de kurduk. Geçtiğimiz 17 yılda 1229 Ar-Ge merkezi ile tasarım merkezini hayata geçirdik. Muğla TEKNOKENT ve Sağlık Bilimleri TEKNOKENT’i hayatı geçiriyoruz. TEKNOFEST 1 milyon 720 bin ziyaretçi ile 2019’da dünyanın en büyük havacılık uzay ve teknoloji festivali oldu. Tüm milletimizi saran bu heyecanı, bu yıl Gaziantep’te yapılacak. Gaziantep belediye başkanımız çok heyecanlı diyor ki biz İstanbul’u geçeceğiz 2 milyon olacak. TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü kurduk.

SAVUNMA SANAYİİ

Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak amacıyla yerlilik oranını %20’lerden %70’ler seviyesine çıkardık. Bugün proje sayımız 700’ulaştı. Geçtiğimiz yıl çeşitli özelliklerde 800 zırhlı aracımızı güvenlik güçlerimize teslim ettik. ATAK helikopterlerimizin başarısını gururla izliyoruz, geçtiğimiz yıl 14 adet ATAK helikopterimizin teslimatını daha yaptık.

Milli tasarımımız GÖKBEY helikopterimizin de test uçuşlarını gerçekleştiriyoruz. BİLGEM projesinin 4. Gemisi Kınalıada’yı da Deniz Kuvvetleri’mize teslim ettik. Havadan bağımsız tahrik sistemi ile donatılmış denizaltılarımızdan ilki olan Piri Reis’i geçtiğimiz günlerde denize çıkardık.

Savaş gemilerimizi ihraç etmenin gururunu yaşıyoruz, elektronik harp sistemlerinde ileri seviyeye ulaşmaya başladık. KORAL sistemi ile radar sistemlerini köreltmede önemli kabiliyetler kazandık. İnsansız Kara, deniz araçları, lazer silah sistemleri, fırlatma sitemleri, İHA teknolojisi ve roket projeleri süratle ilerliyor. Bu çalışmaları dünyada az sayıda ülke ile eş zamanlı sürdürüyoruz. Onlar yapar da biz yapamaz mıyız?

'AKINCI' GELİYOR

Gidiyorduk kapılarına İHA istiyorduk, en sonunda İsrail’den almak zorunda kaldık. Tamir bakım zamanı gelince bakmadılar bugün git yarın gel yaptılar vazgeçtik. Bugün İHA’sı da var SİHA’sıda var şimdi AKINCI geliyor AKINCI. AKINCI bambaşka, donanımlarıyla çok çok farklı o da bir silahlı İHA irtifa uçuş mühimmat hepsi çok çok güçlü olan bir havadaki zenginliğimiz olacak.

Dünyada bu sınıfta en iyi aracı üreten 3 ülkeden biri olduk. Bir diğer SİHA’mız ANKA-S. HİSAR-A alçak irtifa hava savunma sisteminde seri üretim aşamasına geldik. Uzun menzilli hava savunma sistemimiz SİPER’in çalışmalarında da önemli ilerleme sağladık. Savaş uçağından her türden motorumuza kadar kendi imkanlarımızla üretebilir olma haline giderek daha çok yaklaşıyoruz.

DIŞİŞLERİ

Bu yıl ilan ettiğimiz ‘Yeniden Asya’ girişimi ile Asya pasifik kesimiyle ilişkilerimizi daha da geliştiriyoruz. Afrika kıtasıyla da ilişkilerimizi canlandırma yolunda büyük mesafe kaydettik. İsrail yönetiminin hukuk tanımaz tacizleri karşısında Kudüs ve Filistin'in onurunu koruma mücadelemizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde AB ile ilişkilerimizde yeni bir ivme yakalamayı hedefliyoruz.

Suriye ve ırak krizlerinde hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm mazlumlara kapımızı açtık, ülkemizin ev sahipliğinde Rusya, Fransa ve Almanya’nın katılımıyla Suriye konulu 4’lü zirve düzenleyerek çözüm arayışını katkı sunduk. Fırat’ın batısında yürüttüğümüz ‘Fırat Kalkanı’ ve ‘Zeytindalı’ ile DEAŞ balonunu söndürdük. Barış Pınarı Harekatıyla Fırat’ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu da parçaladık. SOÇİ mutabakatı ile İdlib’de yaklaşık 4 milyon insanı etkileyecek büyük bir trajedinin önüne geçtik, Suriye’deki soruna kalıcı çözüm getireceğine inandığımız Anayasa Komisyonu sonunda kuruldu.

Sınırdaki yerleşim yerlerinin inşası ile ilgili çalışmalara başladık, şu ana kadar 373 bin Suriyeli gönüllü olarak geri döndü.
Komşumuz Irak’ın da toprak bütünlüğüne önem veriyor, bu ülkedeki, Türkmen kardeşlerimizin çıkarlarını gözetiyoruz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler