HABER

Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 100. günü

Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 100. günü

ANKARA (ANKA) – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde 100. gününü doldurdu. Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde bu süre içerisinde yoğun bir çalışma temposu sergiledi. Gül'ün, 100 günlük süre içerisinde diplomatik ve ekonomik ilişkilerde ağırlıklı rol oynadığı görüldü.

Abdullah Gül, 28 Ağustos'ta TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı seçildi. Anıtkabir'i ziyareti sonrasında hemen görevi devralan Gül, Çankaya Köşkü'nde resmi mesaisine 29 Ağustos sabahı başladı. Gül ilk programını Gülhane Tıp Akademisi Diploma Töreni'ne katılarak gerçekleştirdi. Aradan geçen 100 günlük süre içerisinde Çankaya Köşkü yoğun bir çalışma temposu yaşadı. Bu süre içerisinde Recep Tayyip Erdoğan'ın 60. hükümetini onayladı, çoğu vekaleten görevde bulunan 182 bürokratın atamasına imza attı. Ancak bir atama kararını veto etti. Gül, 100. gününde de 8 atamayı imzaladı. Gül, önüne gelen atamalara ilişkin 13 Bakanlar Kurulu Kararı'nın da 12'sini onayladı. Kararnamelerden biri halen işlemde. Gül, TBMM'den gelen tam 32 yasayı da onayladı. Bu yasalar arasında Hakim ve Savcılar Yasası'nda değişiklik yapan yasayı onaylaması tartışma yarattı. Bir kez MGK'ya başkanlık etti, daha önce Başbakan olarak şerh koyduğu Yüksek Askeri Şura kararlarını ilk kez onayladı. Ayrıca bu süre içerisinde 28 Kasım'da TSK'ya sınır ötesi operasyon yetkisi verilmesi konusundaki Bakanlar Kurulu Kararını da onayladı. Bunların yanı sıra, hükümetten gelen yurtdışına çıkan bakanların vekaletine ilişkin 89 tezkereyi onayladı. Köşke 2 af kararı gönderildi, ancak bunlar halen onaylanmadı. Atamalar dışındaki Bakanlar Kurulu'nun 234 kararı Köşk'e sevkedildi, bunlardan 219'u onaylandı, 19'u işlem görürken, 4'ü de geri çekildi. İki kez kutlama kabulü resepsiyonu ve iki kez de Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu veren Gül, resepsiyonlara da yeni bir tarz getirdi. Devletin üst düzey yöneticilerine verdiği resepsiyonları eşsiz ve öğle saatlerinde gerçekleştiren Gül, hemen ardından eşli verdiği resepsiyonlara ise ayrımsız her kesimi davet etti. Bu davetlerde ilk kez, tartışma yaratan türbanlı bayanlar da Köşk'te yeraldı. Gül ayrıca Ramazan ayı içerisinde 3 kez iftar yemeği verdi. İftar daveti verdiği heyetler arasında şehit yakın ve aileleri de bulundu. Gül bu arada "Atatürk Sofralarına" benzetilen entellektüel kimliği bulunan isimleri davet ettiği öğle yemeklerini de başlattı. Çankaya Köşkü'nün bu süre içerisinde ilk kez kapıları gazetecilere ve vatandaşlara açıldı. Vatandaşlar ve gazetecilere Köşkü a'dan z'ye gezme ve tanıma olanağı sağlandı.

-YERLİ YABANCI HEYET KABULU-
Gül, Çankaya Köşkü'nde programlı olarak tam 135 yerli ve yabancı heyeti kabul etti. Gül'ün kabul ettiği heyetler arasında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki bulunurken, BM eski Başkanı Kofi Annan şimdiki Başkan Ban Ki-moon onurlarına verdiği yemekte ağırladı. Abdullah Gül 1-4 Kasım'da yapılan Irak'a Komşu Ülkeler zirvesinde de etkin rol oynadı. Toplantıya katılan Dışişleri bakanlarının yanısıra bu toplantı onuruna yemek verdi. Gül program dışı olarak yurtiçinden başta tebrik olmak üzere çok sayıda heyeti kabul etti.

Gül görevi sırasında Ankara'da 5 yabancı devlet başkanını ağırladı. Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İsrail Devlet Başkanı Simon Peres ile Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmud Abbas'ı ağırladı. Gül, Köşk'te İsrail Devlet Başkanı Simon Peres ile Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmud Abbas'ı buluşturarak Annapolis toplantısı öncesi iklimin yumuşamasını sağladı. Gül'ün çok önem verdiği ve havaalanında karşılayıp uğurladığı Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ı kaldığı otelde ziyaret edip, Devlet Şeref Madalyası vermesi de tartışmalara yol açtı.
Cumhurbaşkanı Gül, bu süre içerisinde yurtiçi ve yurtdışı gezilere de ağırlık verdi. İlk yurtiçi gezisini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya gerçekleştirdi. Gül bu gezilerinde vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Askeri birlikleri de ziyaret eden Gül, askerlerle birlikte karavanadan yemek yedi.

-YURTDIŞI GEZİLERİ-
Gül 100 günlük süre içerisinde, KKTC, Azerbaycan, Gürcistan, Fransa (2), Pakistan ve Türkmenistan'a gitti. Gül, Strasbourg'ta Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu Sonbahar Toplantısına katıldı. Gül, AKPM'de bir konuşma yaptı ve AKPM'ye hitap eden ilk Türk Cumhurbaşkanı oldu. Gül'ün ikinci Fransa gezisinde ise İzmir'in EXPO 2015 adaylığı konusunda girişimde bulundu. Gül en kapsamlı gezilerinden birini de Pakistan'a gerçekleştirdi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile tartışma yaratan, ilk atadığı rektör olan Orhan Gazi Üniversitesi Rektör'ü hakkındaki bilgi notu açıklamasının gölgesinde kalan Pakistan gezisinde Gül, Devlet Başkanı'nın yanı sıra Pakistan'daki önde gelen muhalefet partileri liderleriyle de biraya gelerek, geleneksel Türk dış politikasının dışına çıkarak, önemli bir temasa imza attı. Gül'ün Pakistan gezisi hem bu ülkede hem de yabancı medyada geniş yankı uyandırdı. Gül yurtdışı gezilerine işadamlarından oluşan heyetleri de götürdü. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler