Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriyeli mültecilerle ilgili toplantısına katılmak üzere New York'a giderken, Suriyeli muhalif örgüt Özgür Suriye Ordusu tarafından kullanılan Apaydın kampına ilişkin eleştirileri yanıtladı.
Geçtiğimiz günlerde bölgede incelemeler yapan CHP heyetinin Apaydın kampına girişine izin verilmemesi tartışmalara neden olmuştu. Şimdi TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu kampa giriş için izin istiyor.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Biz başbakanımızla da istişare ederek bu talebi olumlu karşıladık. TBMM'nin ilgili komisyonu ve sorumluluk içinde davranacağına inandığımız bütün o komisyon üyelerinin Apaydın Kampı dahil her yere ulaşımları sağlanabilir" diye konuştu.
Davutoğlu, hükümetin bir alanı kapatıyor gibi bir yaklaşım yaratılmasının yanlış olduğunu söyledi ve CHP'li milletvekillerinin kampı gezme taleplerini "emrivaki" diye niteledi. Bakan, "Zaten hassas bir süreçten geçerken bütün milletvekilleri ve bütün sivil toplum kuruluşlarından öncelikle beklentimiz, sorumluluk içinde davranmaları ve bu kritik geçiş sürecinde insani kaygıları ve Türkiye'nin milli çıkarlarını öne almalarıdır" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Özgür Suriye Ordusu milislerini "yabancı asker" diye niteleyerek, Türkiye'ye iltica eden yabancı askerlerin ayrı bir kampta tutulmasının "bir tercih değil, mevzuat gereği" olduğunu söyleyerek BM uygulamalarının da bu yönde olduğunu bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi'nde Suriyeli mültecilerle ilgili toplantıya gidişi öncesinde Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtlayan Davutoğlu, Apaydın kampına giriş konusuyla ilgili son gelişmelerin üzücü tartışmalar olduğunu belirterek CHP'yi eleştirdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kampların dışardan ziyaretçilere, milletvekillerinin ziyaretlerine kapalı olmadığını, Ocak ayında tarihlerinde CHP'li vekillerin de dahil olduğu TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Yayladağı ve Altınözü kamplarına ziyarette bulunduğunu anımsattı.
O dönemde de bu kamplarda sığınmacılara silahlı eğitim verildiği, huzursuzluklar, kötü muamele ve asayiş sorunları olduğu yönünde, Suriye basınında çıkarak Türkiye'ye intikal eden iddiaların bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, dün bu komisyonun raporlarını okuduğunu söyledi.
Davutoğlu, raporlarda Yayladağı ve Altınözü kampları ile ilgili bütün o iddiaların yanlış olduğu, asayiş sorunun yaşanmadığı, iyi muamele edildiğinin memnuniyetle görüldüğü sonucuna varıldığını kaydetti.
Bakan Davutoğlu, Apaydın kampının sonradan kurulduğunu belirterek, "Bu kamp da ulusal mevzuata uygundur. 11 Ağustos 1941 tarihli Türkiye'ye İltica Eden Muharip Yabancı Askerler hakkındaki kanun ve Kasım 1995 tarihli yine bu çerçevede yapılan yönetmeliklere göre, yabancı muharip asker ve subayların ayrı bir kampta tutulması bir tercih değil, bu konudaki mevzuat gereğidir. BM uygulamaları da bu çerçevededir" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu New York'da BM Güvenlik Konsey'nin Fransa'nın başkanlığında 30 Ağustos'ta Suriye'yi görüşeceği özel toplantıya katılacak. Toplantıda insani yardımlar ve Türkiye'nin önerdiği tampon bölge de ele alınacak.
Fransa'nın özel daveti üzerine yapılan Güvenlik Konseyi toplantısına Suriye'nin komşuları, Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün'ün dışişleri bakanları da çağırıldı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıda Türkiye'deki göçmenlerin durumu ve bir tampon bölge önerisini anlatacak. Davutoğlu, Suriye'den gelenlerin sayısının 100 bini geçmesi halinde tampon bölge kurulmasının zorunluluk haline geldiğini ifade etmişti.
New York'ta gelen haberlere göre, BM Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya ve Çin şu anda tampon bölgeye sıcak bakmıyor. ABD'nin de temkinli yaklaştığı bildiriliyor. Ancak Fransa'nın daha sıcak bir tutum içinde olduğu anlaşılıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün yaptığı açıklamada, ''müttefik ülkelerle birlikte Türkiye'nin önerdiği tampon bölge önerisi üzerinde çalıştıklarını'' söylemişti.
Fransa Cumhurbaşkanı açıklamalarında ayrıca, ''muhaliflerin kuracağı geçici hükümeti Paris'in tanıyacağını'' söylemiş ve ''Şam'ın kimyasal silah kullanmasının, uluslararası camianın askeri müdahalesi için meşru neden sayılacağı'' görüşünü de dile getirmişti.
Fransa, Suriye hava sahasının bir bölümünün uçuşa yasak bölge ilan edilmesi önerisini de önümüzdeki günlerde ciddi şekilde tartışılmasını öneriyor.
New York'taki toplantıda, Suriye'den gelen göçmenlere ve bu göçmenlere yapılacak insani yardım da ayrıntılı bir şekilde ele alınacak.
AB, Fransa'nın girişimiyle, Suriye'ye yapılması planlanan insani yardım tutarını 65 milyon euroya çıkartmıştı.