Debka sitesi, “istihbarat kaynakları”na dayandırdığı haberinde, “Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve Türk Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın baskılarının altındaki Ürdün Kralı 2. Abdullah, 60 yıldan sonra İsrail ile askeri ve istihbarat işbirliğini keskin bir biçimde azalttı” savına yer verirken, Ürdün ile İsrail arasındaki istihbarat işbirliğinin “İsrail’in doğu sınırının güvenliğini sağladığını, iki ülkeyi terörizme karşı korumaya katkıda bulunduğu”nu belirtti.
Ürdün’ün daha önce 1958 ve 1967’de olmak üzere, iki defa da benzer bir adım attığı, ancak her defada hatayı görerek işbirliğini yeniden tesis ettiği kaydedildiği haberde Debkafile’nin askeri ve istihbarat kaynakları, Kral Abdullah’ın bağlarda emrettiği kesinti, önceki iki defadan farklı çünkü bölgedeki güç dengesi ile birlikte oyuncular da değişti” denildi ve İran’ın “hakim bir siyasi ve askeri güç olarak yükselişi ve İsrail’in gerilemesi”ne dikkat çekildi.
“TAHRAN VE ŞAM’IN YENİ MÜTTEFİKİ ERDOĞAN”
Siyasi ve askeri “zayıflıkları”na rağmen Suriye’nin İran ile olan “stratejik bağı” ve Lübnan’daki Hizbullah’ın sayesinde hala “kilit bir oyuncu olarak nitelendiği haberde, “Bir zamanlar, başlıca Ortadoğu gücü olan Mısır, bu rolden, Tahran, Şam ve onların yeni müttefiki Tayyip Erdoğan’ın Müslüman yanlısı Türkiye tarafından itiliyor” görüşü öne sürüldü.
Debka, Kral Abdullah’ın, Ürdün’ün Batı sınırında İran, Suriye, Hizbullah ve Hamas askeri olarak güçlenmesine İsrail kayıtsız kalırken “Kuzeyde ise, Suriye, Türkiye ve Hizbullah-Lübnan’ın Ortadoğu’daki İran yanlısı eksenini güçlendirdiğini gördüğü” iddiasına da yer verdi.
“ABDULLAH TAHTI VE KRALLIĞINI KURTARMA KARARINI VERDİ”
“Böylece Abdullah, tahtı ve krallığını kurtarma kararını verdi” ifadesini de kullanan Debka, “Son haftalarda debkafile’nin askeri ve istihbarat kaynakları, kral, Suriyeli ve Türk yönetimlerinden gelen güçlü argümanların karşısında gizlice İsrail ile askeri ve istihbarat bağlarını azaltarak İran yanlısı kampa katılmak için zemin hazırlıyor” dedi.
Abdullah’ın 11 Aralık’ta sarayında, kendisine İran’a ziyaret davetini sunan, İran Cumhurbaşkanının büro şefini kabul ettiği kaydedilen haberde, “Bu ziyaret, İran’ın baş çektiği radikal ittifaka (Kralın) girişine vurgu yapacak” denildi.
Debka, İsrailliler ve medya organlarının bu tür konulara gereken ilgi göstermediği eleştirisine de yer verdiği haberin son bölümünde şunları da yazdı:
“Kudüs, sekiz ay önce Gazze ablukasını sonlandırmak için Türkiye tarafından gönderilen silahlı bir filo ile kabaca uyandırıldı. Ürdün’den benzer bir uyandırma gelebilir. Ankara ile ilişkilerdeki kopma, yıllar önce suyun üstüne çıkmadan oluşmaya başlamış ancak Kudüs’teki hükümet, bu kötüleşmeyi durdurmak için harekete geçtiğinde çok geç kalmıştı.”