HABER

Depremleri yavaş çekim izleyeceğiz

Depremleri yavaş çekim izleyeceğiz

Ankara (AA)- ODTÜ'de kurulan Deprem Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi'nde normalde 20-30 saniye süren depremler 2-3 saat sürede gerçekleştirilerek binaların depreme tepkileri anlık olarak izlenebilecek.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, ODTÜ Deprem Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi'nin AB 6. Çerçeve Programı'nda alınan bir proje kapsamında 3 yıl önce kurulmaya başladığını ve tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

Proje kapsamında kurulan deprem laboratuvarında daha önce Türkiye'de yapılamayan birçok testin gerçekleştirilebileceğini bildiren Sucuoğlu, kurdukları deprem laboratuvarında depremin olası etkilerinin "yavaş çekim" gibi izlenebildiğini belirtti. Sucuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistemde biz depremi yavaş yavaş veriyoruz. Deprem sırasında yapıda meydana gelen kuvvetleri ya da deformasyonları dinamik pistonlar vasıtası ile oluşturuyoruz.
Örneğin, 30 saniyelik bir deprem hareketiniz varsa, bunu 2 ya da 3 saatte uygulayabilirsiniz. Böylece o deformasyonlar altında bina yavaşlatılmış bir çekimdeki gibi hareketler yapar fakat depremde başına ne geliyorsa deney sırasında da aynısı gelir. Dolayısıyla siz bu yapıyı gözleyebilirsiniz yani tasarladığınız bina depreme dayanıklı mı, ya da zayıflıkları nelerdir, onu geliştirmek için neler yapmak lazım bunu görebilirsiniz. Depremde yapının başına ne geliyor onu gözlüyoruz."

Dünyanın önde gelen ülkelerinde deprem mühendisliği laboratuvarlarında bu sistemin tercih edildiğine işaret eden Sucuoğlu, AB'nin bu projeye katkısının 1 milyon avro civarında olduğunu bildirdi.

Deneyi hazırlamanın da pahalı bir iş olduğunu anlatan Sucuoğlu, bir deneyin baştan sona tamamlanma süresinin 2-3 günü bulabildiğini kaydetti.

Mayıs ayında projenin altyapı çalışmasının bitmiş olacağını bildiren Sucuoğlu, bundan sonra başka AB projeleri ile Avrupa'daki diğer laboratuvarlarla ortak deneysel çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

En Çok Aranan Haberler