HABER

DERGİ Kadının güzelliği sınır tanımaz

Fotoğrafçı Noroc Mihaela dünyayı dolaşarak güzellik kavramının gerçek anlamını bulmaya çalışıyor.

DERGİ  Kadının güzelliği sınır tanımaz

Rowena Hanley

BBC Travel

Reykjavik, İzlanda (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

Fotoğrafçı Noroc Mihaela dünyayı dolaşarak güzellik kavramının gerçek anlamını bulmaya çalışıyor.

Fotoğrafçı Mihaela Noroc için seyahat etmenin en önemli yanlarından biri insanlarla, özellikle de kadınlarla bağlantı halinde olmak.

Jodhpur, Hindistan (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

Noroc, dünyanın farklı bölgelerinden kadınların fotoğraflarını çekip farklı biçimlerde güzelliği yakalayarak Güzellik Atlası (The Atlas of Beauty) adlı bloğunda paylaşıyor.

Bükreş, Romanya (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

Noroc, bloğunda paylaştığı fotoğrafların kendisine daha önce ziyaret ettiği ülkeleri hatırlattığını söylüyor. "Ama ikinci kez gittiğimde tamamen farklı oluyor.

DERGİ - Güzellik ne zaman dezavantaja dönüşür?DERGİ - Kadınların yetkisini gösteren yeni simgeDuşanbe, Tacikistan (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

Artık turist olmuyorum. İşim sayesinde onlarca insanla konuşabiliyor, o ülke hakkında daha derin bir fikre sahip olabiliyorum” diyor.

Tibet, Çin (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

Noroc belli bir bölgede neyin güzel görüldüğünü anladığında oranın kültürü ve gelenekleri hakkında daha iyi fikir sahibi olduğunu söylüyor.

Cape Town, Güney Afrika (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

"Örneğin, şehirlerin gri binalar ve bulvarlarla dolu olduğu eski komünist ülkelerin çoğunda kadınlar güzelliğini çok renkli bir biçimde gösterme yolunu seçiyor. Aşırı makyaj yapıyor, giysilerinde parlak renkleri tercih ediyorlar.”

Oxford, İngiltere (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

Noroc'a göre, Hindistan'da da güzellik anlayışının ülkenin canlı ve telaşlı atmosferini yansıttığını,geleneksel giysilerin renkli ve ayrıntılı desenlerle işlenmiş olduğunu görüyorsunuz.

New York, ABD (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

"Yollar çoğu zaman kaotik trafikten geçilmiyor; ama geleneksel elbisesi ve kına desenli elleriyle bir kadın gördüğünüzde her şey yerli yerine oturuyor” diyor.

Batıda ise kadınların "daha organize” yaşam tarzlarını yansıtacak şekilde sadeliği seçtiğini söylüyor Noroc.

Pyongyang, Kuzey Kore (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

Fotoğraflarının yarattığı yakınlık sayesinde farklı kültürler arasındaki ayrımları ortaya serebiliyor. Bu kültürler başka yerlerde tanınmasa bile.

"Kuzey Koreli kadınlar tam bir izolasyon halinde yaşıyor; bu yüzden moda eğilimlerinden habersizler. Ama yüksek topuklara düşkünler ve genellikle klasik giyiniyor, ülkenin liderlerinden birinin broşuyla süslüyorlar.”

Wakhan Koridoru, Afganistan (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

Giysilerden bağımsız olarak Noroc'un fotoğrafları daha derin bir anlam taşıyor. Onların sadece dış güzellikle ilgili olmadığını söylüyor. "Fotoğraflarımla her kadının iç güzelliğini anlatan sıcaklık ve huzur duygusunu yakalamaya çalışıyorum” diyor.

Dünyanın birçok bölgesinde siyasi bölünmelerin yaşandığı bir dönemde Noroc kendi eserlerinin insanları birleştirecek bir şey bulmaya hizmet etmesini umuyor.

Katmandu, Nepal (Fotoğraf: Mihaela Noroc)

"Fotoğraflarımdaki kadınlar birçok bakımdan birbirinden farklı, ama öte yandan da çok benzerler. Hepimiz insanız ve etnisitenin, dinin ya da sosyal statünün ötesinde bizi birleştiren bir şey var.”

Bu makaleninİngilizceaslınıBBC Travelsayfasında okuyabilirsiniz.Dergideki diğer makalelereburadan ulaşabilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler