HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deri hastalıklarında lazer kullanımı

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Almila Tuncel, çağdaş ve etkili bir yöntem olan lazerin, birçok deri sorununun tedavisinde başarılı şekilde kullanıldığını söyledi.

Deri hastalıklarında lazer kullanımı

Dr. Tuncel, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde, halkı sağlık konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenlenen konferanslar dizisi kapsamında, kılcal varis ve deri hastalıklarında lazer tedavisini anlattı. Lazer enerjisinin tedavi edici aktivitesinin, lazer ışığının kendi özelliklerine ve lazer-doku etkileşimlerine dayandığını dikkat çekerek, lazer ışınlarının deride etkili olabilmesi için doku tarafından emilmesi gerekli olduğunu belirtti.

Deri hastalıklarında son zamanlarda tedavi amaçlı çeşitli lazerler kullanıldığını vurgulayan Tuncel, sözlerine şöyle devam etti:

"Tedavi uygulanacak hastalığın türü ve buna uygun lazer sistemi seçimi lazer tedavisinde temel koşuldur. Yani lazer tedavisinde ana ilke uygun hastalık, uygun lazerdir. Diğer yandan hastanın doğru değerlendirilmesi ve uygun hasta seçimi de tedavide temel belirleyicilerden biridir. Hasta seçiminde, hastanın deri tipi, kullandığı ilaçlar ve alerjisi olup olmadığını da dahil olmak üzere kapsamlı öyküsünün alınması gerekir. Ayrıca uygulama öncesinde her türlü kozmetik ürün ve kremlerin temizlenmesi gerektiği gibi her hastada test atışı yapılıp, olası yan tesirleri açısından en az 20 dakika beklenmelidir. Deri hastalıklarında lazer tedavisi genel olarak epilasyon, yüzde ve bacaktaki telenjektiazi diye adlandırılan ince damar genişlemeleri ve derinin çeşitli bölgelerindeki olumsuz renk değişikliklerini (Hemanjiom, çil ve güneşe bağlı lekeler gibi pigmente lezyonlar) ve bazı deri tümörlerini tedavi amacıyla kullanabildiği gibi cilt yenileme, bazı akne, psoriasis ve vitiligo olgularında da yan etkiler hafif eritem, ödem, ciltte renk koyulaşması ve geçici kabuklanmadır. Lazer tedavisinin kullanılmaması gereken durumlar gebelik, isotretinoin kullanımı, aktif enfeksiyon durumu, keloid oluşumuna yatkınlık, bronzlaşmış cilt, epilepsi, köbnerizasyon görülen hastalıklar ve malign melanomdur."

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Almila Tuncel, konferansın ardından katılımcıların yönelttiği soruları da yanıtladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler