Edinilen bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ‘sahte belgelerle ihracat' yapıldığı bilgisi üzerine çalışma başlattı.Çoğunluğunu işadamlarının oluşturduğu çete 1 yıl boyunca teknik takibe alındı. Polis ekipleri, çete üyeleri tarafından yönetilen veya yönlendirilen İstanbul, Adana, Konya, Iğdır, Manisa, Bartın gibi farklı şehirlerdeki 14 tekstil firmasının, Çin'den ‘Dahilde işlem rejimi' kapsamında, ‘Türkiye'de işlenerek tekrar ihraç edilmek' şartıyla sıfır gümrük ile ithal ettikleri tekstil ürünleri iç piyasada sattıkları belirlendi. Çetenin bu tekstil ürünlerinin yerine ise başkasına ait kargo ürünleri ya da piyasadan topladıkları çaputları ihraç ettiği tespit edildi. Elde edilen bu bilgiler doğrultusunda Mali Polis ekipleri operasyon için düğmeye bastı.
DEVLETİ EN AZ 750 MİLYON TL DOLANDIRDILAR
İstanbul merkezli toplam 16 ilde düzenlenen operasyonda 22'si işyeri toplam 98 adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Operasyonda çetenin liderliğini yaptıkları illeri sürülen tekstilci iş adamları A.G., M.G., N.G., C.D., A.K. ve C.S. isimli kişilerin de aralarında bulunduğu 53 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında çete üyelerine rüşvet karşılığı yardımda bulunan Halkalı Gümrüğü'nde görevli 3'ü bayan 5 gümrük muayene memuru da bulunuyor. Çetenin tekstil şirketleri ile yaptığı vurgunda yüzde 120 gümrük vergisi ödemedikleri ve devleti en az 750 milyon TL dolandırdıkları ortaya çıktı.
Gözaltına alınan şüpheliler hakkında "sahtecilik, örgüt kurmak, hayali ihracat, vergi kaçakçılığı ve rüşvet'' suçlamasıyla işlem yapılırken zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor.
OPERASYON KAMERADA
Öte yandan Özel Harekat Polisinin de destek verdiği operasyon polis kamerası tarafından da saniye saniye kayda geçirildi. Görüntülere adreslerde baskın düzenleyen ekiplerin belgelere el koyması ve bazı adreslerde silah ve bir miktar uyuşturucunun ele geçirilmesi yansıdı.