HABER

Devlette lojman saltanatı sürüyor

ANKARA (İHA) - Düşen enflasyon oranları karşısında artan kiralarla çaresiz kalan evsiz vatandaşlar konut sorunu yaşarken, devletin üst düzey bürokratları lojman saltanatını sürdürmeye devam ediyor.

2002 yılında 224 bin 401 olan lojman sayısı 234 bin 397'ye çıkarken, 2 bin 649 olan sosyal tesis sayısı ise 2 bin 688 oldu.

59. Cumhuriyet Hükümeti'nin seçim öncesi başta milletvekili lojmanları olmak üzere kamu kurumlarıyla devlete ait diğer kuruluşların kullandığı lojman uygulamasının kaldırılacağı vaadine rağmen bugünkü rakamlar ışığında uygulamada tam tersi ortaya çıkıyor. Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BASK) Genel Başkanı Gürkan Avcı da hükümetin lojman politikasına duyarsız kalmasına tepki gösteren sendikalar arasında yer alarak, iktidara seslendi. Avcı, iktidara geldiğinde başta milletvekili lojmanları olmak üzere lojmanları satışa çıkarma ve bu saltanata son verme vaadinde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, "Kamunun elindeki lojman ve sosyal tesis sayısı beklenenin aksine azaltmayıp arttı" dedi.

2002 yılında, 193 bin 813'ü genel bütçeli, 30 bin 588'i de katma bütçeli kuruluşlara ait olmak üzere toplam 224 bin 401 lojman ve 2 bin 649 adet sosyal tesis bulunuyordu. Bu gün devletin elinde toplam 234 bin 397 lojman ve 2 bin 688 sosyal tesis bulunmakta. Kamuya ait lojman ve sosyal tesislerin satışının her dönemde gündeme gelmesine rağmen bir türlü bu projenin hayata geçirilememesinin, "hükümetin başarısız ve istikrarsız politikalarından biri" olduğunu ileri süren Avcı, "Bu ihmal, bütçeden lojman ve sosyal tesislere aktarılan kaynak ve harcamaların her geçen yıl büyümesine sebep olmaktadır. Çoğunlukla üst düzey yöneticilerin ve bürokratların istifade ettiği lojman saltanatına hükümetin artık dur demesi gerekmektedir" diye konuştu.

Kamuoyu küçük memurun, düşük maaşa talim eden kamu çalışanlarının pek istifade ettirilmediği, daha çok siyasi makamlardaki bürokrat ve yüksek maaşlı kesimlerin yararlandığı lojman saltanatının son bulmasını istiyor. Devlet, bu lojmanlardan aylık ortalama 15 trilyon 374 milyar kira topluyor. Türkiye'de kamuya tahsisli lojman sayısının 234 bin 397 olduğu dikkate alındığında, lojman sahiplerinin devlete ödediği bir aylık kira tutarının ortalama 65 milyon 500 bin lira düzeyinde gerçekleştiği görülüyor. Avcı, hükümetin kira ve konut sorunu yaşayan devlet çalışanlarına yüzde 2.5'lik "komik" zammı "Hazinede para kalmadı, ancak bu kadar zam yapabiliriz" diyerek reva gördüğünü ancak yönetici ve bürokratlarını "lojman kıyağı" ile ödüllendirdiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler