BERLİN (İHA) - Almanya'nın Dietzenbach kentinde Türk çocuklarının, Almanca dışında bir dil konuşması yasaklandı.
Dietzenbach Belediye Meclisi yuvalarda ve anaokullarında Türk çocuklarının Türkçe konuşmasını yasakladı. Karara tepki veren Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkanı Kenan Kolat, bunun iyi niyet maskesi altında yapıldığını belirterek, "Bu kabul edilemez. Daha önce Berlin'de bir ortaokulda bu denendi. Okul idaresi ve öğrenci temsilcisinin kararıyla teneffüslerde Almanca dışında başka bir dil konuşulması yasaklandı. Dietzenbach'dakinin boyutu daha farklı, Belediye Meclisi yuvalarda, anaokullarında Almanca'dan başka bir dil konuşulması kararını aldı" dedi.
Söz konusu yasağın insan haklarına da aykırı olduğunu belirten Kolat, "Burada uyum adı altında bir asimilasyon politikası uygulanıyor; bunun kabul edilir yanı yok. İnsan hakları açısından da kabul edilemez. Bu bize iyi niyetliymiş gibi gösteriliyor. Dil öğrenme silah zoruyla olacak değil. Bu, pedagojik bir yöntem değil" şeklinde konuştu.
Kolat, "Şu an herkes çocuklarının nasıl daha iyi Almanca öğreneceğini düşündüğü için kimse buna karşı değil. Bence bunun kabul edilir bir tarafı yok. Polonya'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) toplantısında bu konuyu gündeme getirdim. Konu AGİT toplantısında da tepki topladı. Herkes bunu kuşkuyla karşıladı. Baktığınız zaman Türklere bir baskı var. Bir müddet sonra Türkler, 'o zaman çocuklarımızı yuvalara yollamayacağız' diyecekler ki çok yazık olur. Alman ekonomisi olabildikçe çok dilli insan istiyor. Ne kadar çok dil olunursa o kadar da ekonomide gelişme ve zenginlik olur anlayışı var. Dünyada küreselleşen bir ekonomi var. Türk çocuklarının evden getirdikleri bir dil var. Bunu neden geliştirmeyelim ki. Çocuğun geleceği bakımından var olan bu dili de kullansın. Türk çocuklarının ikinci yabancı dili olarak Türkçe'yi almaları onların lise bitirme notlarını da olumlu etkiliyor" açıklamasında bulundu.